Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στον Λευκό Οίκο ο Μπιναλί Γιλντιρίμ για να “πουλήσει μαγκιά” υπερδύναμης στον Μάικ Πενς

Στον Λευκό Οίκο ο Μπιναλί Γιλντιρίμ για να “πουλήσει μαγκιά” υπερδύναμης στον Μάικ Πενς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Λευκός Οίκος, Μάικ Πενς, Μπιναλί Γιλντιρίμ, Ρεζά Ζαράμπ - Ριζά Σαράφ, Τουρκία,

Στις 9 Νοεμβρίου θα συναντηθούν τελικά ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς στην Ουάσιγκτον. Αρχικά η συνάντησή τους ήταν προγραμματισμένη για τις 7 Νοεμβρίου και μετά μεταφέρθηκε για τις 8 του μήνα.

Το γραφείο του Μάικ Πενς ζήτησε να μεταφερθεί η συνάντηση στις 8 του μήνα επειδή ο αντιπρόεδρος κλήθηκε εκτάκτως να εκπροσωπήσει τον Ντόναλντ Τραμπ, που απουσιάζει σε επίσημη επίσκεψη στην Ασία, σε τελετή για τα 26 θύματα της επίθεσης σε εκκλησία του Τέξας.

Αφού όμως το αεροπλάνο του Μπιναλί Γιλντιρίμ απογειώθηκε, το γραφείο του Μάικ Πενς ζήτησε να γίνει τελικά η συνάντηση στις 9 του μηνός για να υπάρχει λιγότερη πίεση μετά την τελετή στο Τέξας.

Συμφωνήθηκε να βρεθούν το πρωί (τοπική ώρα) της 9ης Νοεμβρίου στον Λευκό Οίκο.

Γιλντιρίμ και Πενς θα συζητήσουν όλα τα πολιτικά προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, τα οποία είναι:

1. Οι σχέσεις των ΗΠΑ με τους Κούρδους της Συρίας, που η Τουρκία θεωρεί παρακλάδι του παράνομου Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK).

2. Την έκδοση από τις ΗΠΑ στην Τουρκία του αυτοεξόριστου ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, που η Άγκυρα κατηγορεί ως τον εγκέφαλο του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.

3. Την υπόθεση του Ρεζά Ζαράμπ και του Τούρκου τραπεζίτη Χακάν Ατίλα, που κατηγορούνται ότι παραβίασαν τις αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν και το αμερικανικό ένταλμα σύλληψης του πρώην Τούρκου υπουργού Οικονομικών Ζαφέρ Τσαγλαγιάν.

4. Το ένταλμα σύλληψης εις βάρος των σωματοφυλάκων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που ξυλοκόπησαν Κούρδους διαδηλωτές στην Ουάσιγκτον τον περασμένο Μάιο.

5. Το αμερικανικό αίτημα αποφυλάκισης του πάστορα Άντιου Μπράνσον, ο οποίος συνελήφθη στην Τουρκία κατηγορούμενος για σχέσεις με το δίκτυο του Γκιουλέν.

6. Το αμερικανικό αίτημα αποφυλάκισης των δύο Τούρκων πολιτών εργαζομένων στη διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ στην Τουρκία, οι οποίοι επίσης κατηγορούνται για σχέσεις με τον Γκιουλέν.

7. Την κρίση με τις βίζες.

Τούρκος αξιωματούχος ομολόγησε ότι η συνάντηση των νο2 ΗΠΑ και Τουρκίας είναι άκρως σημαντική αφού τα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι κλειστά.

Με άλλα λόγια, ο Γιλντιρίμ ετοιμάζεται με νεο-οθωμανικό ύφος και ισλαμιστική αλαζονεία να δώσει “παράσταση” μουσουλμανικής υπερδύναμης στον Λευκό Οίκο.

Σχετικά άρθρα