Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σ. Αραβία: Δεν ανεχόμαστε απειλές – Θα απαντήσουμε σε οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια του Ιράν

Σ. Αραβία: Δεν ανεχόμαστε απειλές – Θα απαντήσουμε σε οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια του Ιράν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αντέλ Αλ Τζουμπέιρ, Ιράν, Σαουδική Αραβία, Σιίτες, Υεμένη, Χούτι (Σιίτες Αντάρτες Υεμένη),

Αυστηρή προειδοποίηση ότι δεν θα ανεχτεί καμία απειλή για την εθνική ασφάλειά της απηύθυνε στο Ιράν η Σαουδική Αραβία, σε μία χρονική περίοδο που κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ των δύο χωρών, ακολουθώντας την εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου εναντίον του διεθνούς αεροδρομίου του Ριάντ από τους Yεμενίτες αντάρτες που στηρίζονται από την Τεχεράνη.

“Θα απαντάμε με ανάλογο τρόπο”

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σ. Αραβίας Άντελ αλ Τζουμπέιρ τόνισε ότι η χώρα του διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει «με ανάλογο τρόπο, την κατάλληλη στιγμή στις εχθρικές ενέργειες» του Ιράν οι οποίες, όπως υποστήριξε, απειλούν την ασφάλεια των γειτονικών χωρών και “επηρεάζουν την ασφάλεια και την ειρήνη στον κόσμο».

Την ίδια προειδοποίηση είχε κάνει νωρίτερα και ο συνασπισμός των μουσουλμανικών χωρών που μάχεται τους αντάρτες Χούτι της Υεμένης, υπό τη διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας, από τον Μάρτιο του 2015.

Ενώ το Ριάντ και η Τεχεράνη αλληλοκατηγορούνται με σφοδρότητα από το πρωί, ο υπουργός υπερθεμάτισε νωρίς σήμερα το απόγευμα, λέγοντας ότι «η ιρανική τρομοκρατία εξακολουθεί να τρομοκρατεί αθώους, να σκοτώνει παιδιά και να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο».

«Καθημερινά, καθίσταται ολοένα και πιο σαφές ότι οι αντάρτες Χούτι είναι ένα τρομοκρατικό εργαλείο για να καταστραφεί η Υεμένη», πρόσθεσε, προειδοποιώντας και πάλι ότι η χώρα του “δεν θα δείξει καμία ανοχή απέναντι στην τρομοκρατία και σε εκείνους που την υποστηρίζουν”.

Νωρίτερα, το Ιράν είχε απορρίψει με έντονο τρόπο τις «ανεύθυνες και προκλητικές κατηγορίες» που εξαπολύει σε βάρος του η Σαουδική Αραβία για την εκτόξευση του πυραύλου.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν Μπαχράμ Γασεμί, σε ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι η Τεχεράνη «απορρίπτει τις κατηγορίες του αραβικού συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σ. Αραβίας χαρακτηρίζοντάς τις άδικες, ανεύθυνες, καταστροφικές και προκλητικές».

Αναφερόμενος στην εκτόξευση του πυραύλου, για την οποία ο αραβικός συνασπισμός εκτιμά ότι «θα μπορούσε να ισοδυναμεί με πράξη πολέμου», ο Γασεμί σημείωσε ότι επρόκειτο για μια αντίδραση των Χούτι «στα εγκλήματα πολέμου και στην πολυετή επιθετικότητα των Σαουδαράβων».

Πρόκειται για «μια ανεξάρτητη ενέργεια σε αντίδραση για αυτήν την επιθετικότητα» και η Τεχεράνη δεν έχει καμία σχέση με αυτήν, πρόσθεσε.

Σχετικά άρθρα