Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ανησυχία για νέο εμφύλιο στον Λίβανο μετά την παραίτηση του Πρωθυπουργού του

Ανησυχία για νέο εμφύλιο στον Λίβανο μετά την παραίτηση του Πρωθυπουργού του
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δρούζοι, Ιράν, Λίβανος, Ουαλίντ Τζουμπλάτ, Σαάντ Χαρίρι, Χεζμπολάχ,

Ο Λίβανος είναι πολύ αδύναμος για να αντέξει τις επιπτώσεις από την παραίτηση του Σαάντ Αλ Χαρίρι από την πρωθυπουργία και δεν είναι σε θέση να αντιταχθεί στο Ιράν, δήλωσε ο ηγέτης των Δρούζων του Λιβάνου Ουαλίντ Τζουμπλάτ.

Ο Χαρίρι, ο οποίος γεννήθηκε στη Σαουδική Αραβία και θεωρείται αφοσιωμένος σύμμαχός της, ανακοίνωσε το Σάββατο την παραίτησή εκφράζοντας φόβους για τη ζωή του και κατηγορώντας το Ιράν και τη λιβανέζικη σιιτική παραστρατιωτική οργάνωση και κόμμα Χεζμπολάχ.

Η παραίτηση του Χαρίρι κινδυνεύει να βυθίσει τον Λίβανο στη θρησκευτική βία μεταξύ των Λιβανέζων σουνιτών και των σιιτών μουσουλμάνων.

«Ανησυχώ για την οικονομία, φυσικά, και ανησυχώ και για την πολιτική. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να πολεμήσουμε τους Ιρανούς από τον Λίβανο», δήλωσε ο Τζουμπλάτ στο Reuters, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο ίδιος πρότεινε τον συμβιβασμό με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο μέχρι οι συνθήκες στην περιοχή να επιτρέψουν τον διάλογο Σαουδικής Αραβίας-Ιράν.

«Ο Λίβανος έχει αρκετά προβλήματα. Είναι πολύ αδύναμος για μια τέτοια παραίτηση γιατί θα έχει έναν υπερβολικά αρνητικό αντίκτυπο, είπε ο Τζουμπλάτ, ένας από τους Λιβανέζους πολιτικούς με την μεγαλύτερη επιρροή. Ο ίδιος χαρακτήρισε «ακατανόητη» την παραίτηση Χαρίρι.

Οι Δρούζοι αποτελούν μια σημαντική μειονότητα στο πολιτικό σύστημα του Λιβάνου και ο Τζουμπλάτ έχει πολλές φορές παίξει τον ρόλο του ρυθμιστή στην πολιτική της χώρας του. Οι Δρούζοι δεν είναι μουσουλμάνοι, η θρησκεία τους βασίζεται στον γνωστικισμό, στον πλατωνισμό και στην Ελληνική Εθνική Θρησκεία με επικαλύψεις ισλαμικές και χριστιανικές.

Από την πλευρά του, το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι η παραίτηση θα προκαλέσει ένταση στον Λίβανο και στην περιοχή.

«Η επανάληψη από τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό του Λιβάνου των μη ρεαλιστικών και ανυπόστατων κατηγοριών των σιωνιστών, των Σαουδαράβων και των Αμερικανών κατά του Ιράν αποτελεί ένδειξη ότι η παραίτηση αυτή είναι ένα νέο σενάριο για την πρόκληση εντάσεων στον Λίβανο και στην περιοχή», ανέφερε σε δήλωσή του που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών ο εκπρόσωπός του Μπαχράμ Κασεμί.

«Αλλά πιστεύουμε ότι ο ανθεκτικός λαός του Λιβάνου θα περάσει εύκολα από αυτό το στάδιο».

Να σημειωθεί ότι ο πατέρας του Σαάντ Αλ Χαρίρι, ο μεγιστάνας Ραφίκ Χαρίρι, που χρημάτισε πρωθυπουργός του Λιβάνου (1992-1998 και 2000-2004), δολοφονήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2005.

Σχετικά άρθρα