Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Προς συγκυβέρνηση δεξιάς-ακροδεξιάς μέχρι τα Χριστούγεννα η Αυστρία

Προς συγκυβέρνηση δεξιάς-ακροδεξιάς μέχρι τα Χριστούγεννα η Αυστρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ακροδεξιά, Ακροδεξιοί, Αυστρία, Εκλογές, Κόμμα των Ελευθέρων, Σεμπάστιαν Κουρτς, Χάιντς Κρίστιαν Στράχε,

Δύο εβδομάδες μετά τις βουλευτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου, που επέφεραν σαφή δεξιά μετατόπιση στο πολιτικό σκηνικό της Αυστρίας, άρχισαν και επίσημα στη Βιέννη οι καθ΄ αυτό διαπραγματεύσεις σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού ανάμεσα στο δεξιό Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα του εντολοδόχου καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας Αυστρίας του Χανς Κρίστιαν Στράχε.

Οι διαπραγματευτικές ομάδες των δύο κομμάτων, των οποίων ηγούνται οι ίδιοι οι αρχηγοί τους, αρχίζουν το έργο τους με συνολική ανάλυση της δημοσιονομικής κατάστασης που θα αποτελέσει τη βάση για το προς επεξεργασία κυβερνητικό πρόγραμμα και στη συνέχεια για τη συμφωνία συνασπισμού και την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης που στόχος είναι να γίνει πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές στη Βιέννη, οι αποκαλούμενες «δομές» του σχεδίου διαπραγμάτευσης, που συμφωνήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι λαμβάνεται σοβαρά και από τους δύο μελλοντικούς εταίρους το προεκλογικό σύνθημα του Σεμπάστιαν Κουρτς ότι «είναι καιρός για αλλαγή», με αυτή την αλλαγή να αφορά όλους τους κοινωνικούς και οικονομικούς τομείς.

Οι 25 ειδικές ομάδες που θα σχηματιστούν θα καλύπτουν το συνολικό φάσμα των τομέων που, σύμφωνα τόσο με τον κ. Κουρτς όσο και με τον κ. Στράχε, χρήζουν «αλλαγής», από την υγεία, την εργασία, τις συντάξεις, όπως επίσης την ασφάλεια, την τάξη και την προστασία της πατρίδας, μέχρι την δικαιοσύνη, τις τέχνες και τον πολιτισμό, την ενσωμάτωση και τα μέσα ενημέρωσης.

Πέραν της αναμενόμενης κυβερνητικής συμφωνίας των δύο, οι αναλυτές θεωρούν σχεδόν δεδομένη την πρόθεση στήριξή τους στο μέλλον από το κεντρώο, φιλελεύθερο κόμμα NEOS (H Νέα Αυστρία και Φιλελεύθερο Φόρουμ) της αντιπολίτευσης για την επίτευξη συνταγματικής πλειοψηφίας δύο τρίτων, ώστε να μπορούν να εγκρίνονται θεσμικές αλλαγές μεγάλου εύρους.

Σχετικά άρθρα