Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι ΗΠΑ χαιρέτησαν την παραίτηση του Προέδρου του ιρακινού Κουρδιστάν

Οι ΗΠΑ χαιρέτησαν την παραίτηση του Προέδρου του ιρακινού Κουρδιστάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράκ, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μασούντ Μπαρζανί,

Οι ΗΠΑ χαιρέτισαν την απόφαση του προέδρου του ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί να αποχωρήσει από την προεδρία εντός της εβδομάδας, αφού έχασε το στοίχημα να κερδίσει την ανεξαρτησία της αυτόνομης περιφέρειας.

«Καλούμε την ιρακινή κυβέρνηση και την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν, υπό τη νέα της ηγεσία, να εργαστούν κατεπειγόντως για την επίλυση των προβλημάτων που είναι σε εκκρεμότητα, στο πλαίσιο του ιρακινού Συντάγματος», τόνισε σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο κ. Μπαρζανί δήλωσε την Κυριακή ότι από την 1η Νοεμβρίου δεν θα ασκεί πλέον τα καθήκοντά του και με επιστολή του ενημέρωσε το κουρδικό κοινοβούλιο ότι αρνείται να παραταθεί η θητεία του.

Η θέση του προέδρου του ιρακινού Κουρδιστάν προς το παρόν δεν θα καλυφθεί και οι αρμοδιότητές του θα μοιραστούν στα άλλα θεσμικά όργανα της αυτόνομης περιφέρειας.

Επικεφαλής του ιρακινού Κουρδιστάν σε εκτελεστικό επίπεδο θα είναι ο πρωθυπουργός Νεσιρβάν Μπαρζανί, πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν (KDP) και ανιψιός του Μασούντ Μπαρζανί και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κουμπάντ Ταλαμπανί, στέλεχος της Πατριωτικής Ένωσης Κουρδιστάν (PUK) και γιος του πρόσφατα θανόντος τέως προέδρου του Ιράκ Τζαλάλ Ταλαμπανί.

Στην ανακοίνωσή τους, οι ΗΠΑ αποκαλούν τον Μασούντ Μπαρζανί «ιστορική φιγούρα και θαρραλέο ηγέτη του λαού του».

Σχετικά άρθρα