Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Σαουδική Αραβία το “γυρίζει” στο μετριοπαθές Ισλάμ και οδεύει προς σύγκρουση με την Τουρκία

Η Σαουδική Αραβία το “γυρίζει” στο μετριοπαθές Ισλάμ και οδεύει προς σύγκρουση με την Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ισλάμ, Ισλαμιστές, Μουσουλμάνοι, Πρίγκιπας Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ, Σαουδική Αραβία, Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Η Άγκυρα, η οποία το τελευταίο διάστημα ξεχωρίζει ως η μοναδική σουνιτική χώρα που παρέχει υποστήριξη στο Κατάρ, που αντιμετωπίζει τα πυρά των αραβικών μοναρχιών στην νέα περίοδο, έρχεται σε ανοιχτή αντιπαράθεση με το στρατόπεδο της Σαουδικής Αραβίας.

Συγκεκριμένα, όπως πληροφορείται η «Καθημερινή» από καλά ενημερωμένες πηγές στην Άγκυρα, η νέα δήλωση της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας περί «μετριοπαθούς Ισλάμ» έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στο κυβερνητικό στρατόπεδο της τουρκικής πρωτεύουσας.

Ως γνωστόν, πριν από λίγες ημέρες, ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μωάμεθ Μπιν Σαλμάν ανακοίνωσε ότι η χώρα του επιστρέφει στη γραμμή του μετριοπαθούς Ισλάμ.

Σύμφωνα με τον διάδοχο πρίγκιπα, η επανάσταση του 1979 στο Ιράν διατάραξε τις πολιτικές και κοινωνικές ισορροπίες στον μουσουλμανικό κόσμο.

Τότε, η Σαουδική Αραβία πραγματοποίησε στροφή προς την σκληροπυρηνική εκδοχή του Ισλάμ.

Αυτή η στροφή τερματίζεται αυτή την περίοδο και η Σαουδική Αραβία τραβά πλέον τον δρόμο της «ομαλότητας».

Η παραπάνω δήλωση προκάλεσε δυσαρέσκεια στο στρατόπεδο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), το οποίο θεωρεί ότι πίσω από αυτό το άνοιγμα της Σαουδικής Αραβίας κρύβονται τα μυστικά σχέδια των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Σύμφωνα με κάποιους ιδεολόγους του ΑΚΡ, με τη νέα πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ επιχειρούν να εμβαθύνουν το ρήγμα στις σχέσεις του σιιτικού και σουνιτικού μπλοκ του Ισλάμ.

Οι συγκεκριμένοι κύκλοι ισχυρίζονται ότι το μοντέλο του μετριοπαθούς Ισλάμ δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί και στην περίπτωση της Τουρκίας.

Έμπειροι Τούρκοι αναλυτές, εστιάζοντας στον νέο προβληματισμό της Άγκυρας, επικεντρώνουν τις αναλύσεις τους σε δυο πεδία.

Πρώτον, κατά την άποψη τους, στη νέα περίοδο είναι πλέον ξεκάθαρο το γεγονός ότι η Τουρκία θα συγκρουστεί με την Σαουδική Αραβία για να επιβάλλει την ηγεσία της με βάση το δικό της μοντέλο διακυβέρνησης στο σουνιτικό μπλοκ.

Δεύτερον, η επιτυχία του νέου εγχειρήματος της Σαουδικής Αραβίας κάθε άλλο παρά δεδομένη θα μπορούσε να θεωρηθεί καθώς το πολίτευμα του βασιλείου βασίζεται στην ιδεολογία του βαχαβιδισμού, ένα κίνημα που ήρθε στο προσκήνιο αιώνες πριν από την ιρανική επανάσταση.

Νίκος Στέλγιας – Καθημερινή Κύπρου

Σχετικά άρθρα