Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αναστασιάδης από το Κρεμλίνο: Οι καλές σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας ευκαιρία για επιρροή στο Κυπριακό

Αναστασιάδης από το Κρεμλίνο: Οι καλές σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας ευκαιρία για επιρροή στο Κυπριακό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βλάντιμιρ Πούτιν, Κρεμλίνο, Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Μόσχα, Νίκος Αναστασιάδης, Ουκρανία, Ρωσία, Συρία, Τουρκία,

«Οι καλές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας όχι μόνο δεν είναι εμπόδιο, αλλά πιθανότατα να αποτελούν ευκαιρία για άσκηση επιρροής στην Τουρκία από μια χώρα, που κατανοεί το πρόβλημα, ώστε να μεταφέρει μηνύματα προς την ‘Αγκυρα» δήλωσε, από τη Μόσχα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο η σχέση Μόσχας -‘Αγκυρας ενοχλεί την Λευκωσία.

Ο κ. Αναστασιάδης, σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, αφού επεσήμανε τη διαχρονική στάση της Ρωσίας στο Κυπριακό, σημείωσε: «Επί παραδείγματι, επειδή έχουμε άριστες σχέσεις με Ρωσία, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχουμε με τις ΗΠΑ, ή το ίδιο με το Ισραήλ και την Παλαιστίνη.

Συνεπώς, το πιο σημαντικό είναι ο αλληλοσεβασμός και η βοήθεια εκεί και όπου ο καθένας μπορεί να επηρεάσει».

«Εμείς ως μέλος της ΕΕ προσπαθούμε να δούμε πώς μπορούμε να είμαστε θετικοί μέσα στην ΕΕ για τις σχέσεις Ρωσίας – ΕΕ, έτσι μπορούμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα» προσέθεσε ο κ. Αναστασιάδης.

Σε συνάντηση που είχαν στο Κρεμλίνο ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Νίκος Αναστασιάδης συζήτησαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

Ειδικότερα, τα θέματα που τους απασχόλησαν, ήταν το Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις και τρόποι περαιτέρω ενίσχυση τους, οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης- Ρωσικής Ομοσπονδίας, αλλά και διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, με έμφαση στις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, την κατάσταση στην Ουκρανία και τη Συρία, αλλά και την κλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο.

Ο Πρόεδρος Πούτιν επανέλαβε τη θέση αρχής της Ρωσίας για «συνολική λύση του Κυπριακού προβλήματος στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των συμφωνιών των ίδιων των πλευρών», για να προσθέσει ότι «η τελική λύση πρέπει να βρεθεί από τους ίδιους τους Κυπρίους, χωρίς επιβολή έτοιμων έξωθεν συνταγών ή έξωθεν πιέσεων».

Ο Ρώσος Πρόεδρος χαρακτήρισε τη συζήτηση ουσιώδη και δήλωσε ότι χάραξε προοπτικές και τρόπους ανάπτυξης των σχέσεων στο μέλλον.

«Διαχρονικά, με την Κύπρο μας συνδέουν στενοί πολιτιστικοί δεσμοί και δεσμοί φιλίας και η Κύπρος είναι σημαντικός εταίρος. Εκτιμούμε την πρόθεση του προέδρου για προώθηση και εμβάθυνση των σχέσεων μας» είπε ο κ. Πούτιν.

Επίσης, αναφέρθηκε στις διμερείς συμφωνίες, αλλά ιδιαίτερα στο κοινό πρόγραμμα δράσεων, που καλύπτει ευρύ φάσμα θεμάτων συνεργασίας.

«Ιδιαίτερη προσοχή δώσαμε στην εμπορική και οικονομική συνεργασία» τόνισε και σημείωσε ότι «η μη ευνοϊκή παγκόσμια συγκυρία και οι εξωτερικοί περιορισμοί βάσει πολιτικών αποφάσεων επηρέασαν αρνητικά αυτή την οικονομική συνεργασία, αλλά χάρη στις κοινές προσπάθειες τους τελευταίους μήνες το εμπόριο μεταξύ μας αυξήθηκε κατά 36%».

Συμπλήρωσε, ακόμα, ότι συζήτησαν προοπτικές συνεργασίας στην καινοτομία, την ενεργειακή απόδοση, την ιατρική και άλλους τομείς, ενώ επεσήμανε τις απευθείας επαφές της επιχειρηματικής κοινότητας των δύο χωρών.

Ο Ν. Αναστασιάδης, αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε στις τελευταίες εξελίξεις, όπως εξελίχθηκαν στην πρόσφατη διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας και ειδικότερα τους λόγους, που δεν επέτρεψαν να επιτευχθεί ένα θετικό αποτέλεσμα.

«Δυστυχώς, όπως εξήγησα στον φίλο πρόεδρο, η επιμονή της Τουρκίας για διατήρηση εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων και μόνιμης παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων επί του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, οδήγησαν τη Διάσκεψη σε αποτυχία» ανέφερε.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι επεσήμανε στον πρόεδρο Πούτιν πως στην προετοιμασία της όποιας νέας πρωτοβουλίας και για την αποφυγή λαθών του παρελθόντος, «καταλυτικό ρόλο δύναται να διαδραματίσει τόσο ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και συλλογικά τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία βεβαίως έχουν να διαδραματίσουν και ουσιαστικό ρόλο στη διασφάλιση της εφαρμογής μιας ενδεχομένης λύσης».

Εξάλλου, για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας δήλωσε ότι είναι στρατηγικής σημασίας και πως θεωρεί ότι η συνεργασία Βρυξελλών και Μόσχας σε κρίσιμα διεθνή ζητήματα καθίσταται ολοένα και περισσότερο επιτακτική.

Σε ό,τι αφορά το ουκρανικό, η Κύπρος, είπε ο κ. Αναστασιάδης, τάσσεται υπέρ της πολιτικής επίλυσης της κρίσης και της εξάντλησης όλων των διπλωματικών μέσων για επίτευξη σταθερότητας στην ανατολική Ουκρανία.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, προσέθεσε, είναι αναγκαίο να υπάρξει προσήλωση και εφαρμογή της Συμφωνίας του Μινσκ.

Για τη συριακή κρίση, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι η Κύπρος εξέφρασε την ευαρέσκειά της για την αισθητή μείωση των εχθροπραξιών στη χώρα και χαιρέτισε τον εποικοδομητικό ρόλο της Ρωσίας να συνεργαστεί με όλες τις εμπλεκόμενες δυνάμεις, σε μια διεθνή συνεννόηση, στην προσπάθεια αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και του «Ισλαμικού Κράτους».

Πούτιν και Αναστασιάδης υπέγραψαν Κοινό Πρόγραμμα Δράσης 2018-2020, ενώ διμερείς συμφωνίες και Κοινή Διακήρυξη ανάμεσα στις δύο χώρες υπέγραψαν υπουργοί των κυβερνήσεων Ρωσίας και Κύπρου.

Συγκεκριμένα, υπεγράφησαν συμφωνίες για την εμπορική ναυτιλία, τις διεθνείς οδικές μεταφορές, τις θαλάσσιες μεταφορές, τις επικοινωνίες και την τεχνολογία της πληροφορίας.

Η Κοινή Διακήρυξη αφορά τη συνεργασία στον τομέα του εκσυγχρονισμού των οικονομιών.

Σχετικά άρθρα