Ισλαμικό ΚράτοςΛιβύη
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αρμένιοι της Γερμανίας διεκδικούν τη μισή Τουρκία και Κύπρο ως ιστορικά εδάφη τους

Αρμένιοι της Γερμανίας διεκδικούν τη μισή Τουρκία και Κύπρο ως ιστορικά εδάφη τους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οργή έχει προκαλέσει στην Τουρκία ένας χάρτης που παρουσίασαν Αρμένιοι που ζουν στη Γερμανία σε εκδήλωσή τους, στην οποία παρουσιάστηκε ολόκληρη η ανατολική Τουρκία ως αρμενικό έδαφος.

Εκτός όμως από τη μισή Τουρκία, που διεκδικούν ιστορικά οι Αρμένιοι της διασποράς, φαίνεται ότι ξέφυγαν λίγο αφού στον ίδιο χάρτη φαίνεται να διεκδικούν ως… αρμενική και μέρος από την κατεχόμενη βόρεια Κύπρο.

Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, ο χάρτης παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Επίσκοπος των Αρμενίων της Γερμανίας, στην Κολωνία.

Η συνάντηση των Αρμενίων της Διασποράς πραγματοποιήθηκε δίπλα στον παγκοσμίου φήμης καθεδρικό ναό της Κολωνίας, στο συνεδριακό κέντρο της Καθολικής Εκκλησίας, όπως σημειώνουν τουρκικά δημοσιεύματα.

Η εκδήλωση της αρμενικής διασποράς είχε θέμα «Ο Αρμενικός Πολιτισμός και η Ιστορία».

Οι Αρμένιοι συμπεριέλαβαν στα ιστορικά τους εδάφη και μέρος του ελληνικού Πόντου, την Αντιόχεια της Συρίας και όπως προαναφέραμε τη βορειοανατολική Κύπρο (τη μισή από την κατεχόμενη).

Ιστορικά οι Αρμένιοι είχαν ιδρύσει ένα βασίλειο στις ακτές της ανατολικής Μεσογείου (1080-1199), την Αρμενία της Κιλικίας με πρωτεύουσα την Ταρσό, μετά την κατάκτηση της Αρμενίας -που βρίσκεται νότια του Καυκάσου- από τους Σελτζούκους (1071). Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι το εν λόγω βασίλειο ήταν σε αρμενικά εδάφη.

Η Αρμενία της Κιλικίας ήταν ένα κράτος που ιδρύθηκε από Αρμένιους φυγάδες, που αφού έγιναν δεκτοί ως πρόσφυγες από τους Βυζαντινούς στη συνέχεια πήραν τον έλεγχο της περιοχής.

Επίσης, η Κύπρος ουδέποτε υπήρξε υπό αρμενική κυριαρχία.

Σχετικά άρθρα