Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Έλληνας που θα “εγκαινιάσει” τη γερμανική Μπούντεσταγκ με τον Σόιμπλε

Ο Έλληνας που θα “εγκαινιάσει” τη γερμανική Μπούντεσταγκ με τον Σόιμπλε
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γερμανία, Μετανάστες, Μπούντεσταγκ (Γερμανική Βουλή),

Το νέο γερμανικό κοινοβούλιο συνέρχεται σήμερα για πρώτη φορά μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναμένεται να εκλεγεί με ευρεία πλειοψηφία πρόεδρος της νέας Βουλής.

Με 709 βουλευτές είναι μεγαλύτερο από ποτέ συγκριτικά με το παρελθόν. Μετά την είσοδο του ακροδεξιού AfD και την επάνοδο των Φιλελευθέρων (FDP), ο κομματικός κατακερματισμός του είναι από τους μεγαλύτερους που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Αισθητά περιορισμένη εμφανίζεται στη νέα βουλή η εκπροσώπηση των γυναικών.

Μόλις 219 από τους 709 βουλευτές είναι γένους θηλυκού, δηλαδή 30,9% και ως εκ τούτου κατά 6% και πλέον λιγότερες σε σχέση με την προηγούμενη Bundestag.

Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων σχεδόν 20 ετών.

Περισσότεροι βουλευτές με “μεταναστευτική βιογραφία” – Ο Γρηγόρης Αγγελίδης

Τουλάχιστον 58 βουλευτές της νέας Μπούντεσταγκ έχουν μεταναστευτικές ρίζες, δηλαδή οι ίδιοι ή τουλάχιστον ένας εκ των γονέων τους γεννήθηκαν χωρίς να διαθέτουν τη γερμανική ιθαγένεια, σύμφωνα με στοιχεία της δημοσιογραφικής πλατφόρμας για θέματα ενσωμάτωσης Mediendienst Integration, αλλά και σχετικής έρευνα της Deutsche Welle.

Ένας εξ αυτών είναι και ο Γρηγόρης Αγγελίδης, ο πρώτος ελληνικής καταγωγής πολιτικός στην Bundestag, ο οποίος εξελέγη με το FDP.

Το ποσοστό των βουλευτών με μεταναστευτική βιογραφία ανέρχεται σε 8%, αυξημένο κατά 2,1% συγκριτικά με την προηγούμενη νομοθετική περίοδο.

Μεγαλύτερη είναι η εκπροσώπηση στο αριστερό κομματικό φάσμα, με την Αριστερά να καταγράφει ποσοστό 18,8%, τους Πράσινους να ακολουθούν με 14,9% και το SPD να φθάνει το 9,8%.

Στην τελευταία θέση βρίσκεται η Χριστιανική Ένωση με μόλις 2,8%, ενώ αξιοσημείωτο είναι το 8,7% που καταγράφει το ακροδεξιό AfD, το οποίο προεκλογικά πρωτοστάτησε σε εκστρατείες κατά της μετανάστευσης.

Σχετικά άρθρα