Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δημοψήφισμα για την αυτονομία τους ζητούν οι ζωροαστριστές Κούρδοι Γιαζίντι του Ιράκ

Δημοψήφισμα για την αυτονομία τους ζητούν οι ζωροαστριστές Κούρδοι Γιαζίντι του Ιράκ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιαζίντι, Δημοψήφισμα, Ιράκ, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μονάδες Αντίστασης του Σινγκάλ (YBŞ), Νινευή, Τζιχαντιστές,

Ο λαός των Γιαζίντι δεν είναι ενάντια στην ανεξαρτησία του Κουρδιστάν ή στο δημοψήφισμα, ωστόσο η διαδικασία [σ.σ. της κουρδικής ανεξαρτησίας στο Ιράκ] θα αποτύχει εάν αγνοηθούν οι Γιαζίντι, δήλωσε ο Ντιτζουάρ Φακίρ, διοικητής στις Μονάδες Αντίστασης του Σινγκάλ (YBŞ).

Οι Γιαζίντι είναι Κούρδοι που διατηρούν μια εκδοχή της ζωροαστρικής θρησκείας. Είναι ηλιολάτρες. Κατοικούν στο βορειοδυτικό Ιράκ, στην περιοχή Σιντζάρ ή Σινγκάλ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Στα εδάφη των Γιαζίντι έχουν συγκροτηθεί οι Μονάδες Αντίστασης του Σινγκάλ (YBŞ), από εθελοντές Γιαζίντι, με τη βοήθεια και εκπαίδευση των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK).

Όταν το Ισλαμικό Κράτος επιτέθηκε στο Σιντζάρ τον Αύγουστο του 2014, σφάζοντας και υποδουλώνοντας τους Γιαζίντι, οι μόνοι ένοπλοι που έσπευσαν να τους υπερασπιστούν ήταν οι αντάρτες του PKK. Οι Πεσμεργκά του ιρακινού Κουρδιστάν τράπηκαν σε φυγή μπροστά στην προέλαση των τζιχαντιστών.

Ο διοικητής Ντιτζουάρ Φακίρ, μιλώντας στο κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων ANF, είπε ότι οι Γιαζίντι δεν εναντιώνονται στην ανεξαρτησία του Κουρδιστάν και κάλεσε για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για αυτονομία στην περιοχή του Σινγκάλ. Δηλαδή για αυτονομία των Γιαζίντι.

Επειδή στην επίθεση του Ισλαμικού Κράτους τον Αύγουστο του 2014 η περιφερειακή κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν δεν τους προστάτεψε, οι Πεσμεργκά τους εγκατέλειψαν δίχως να ρίξουν ούτε μια σφαίρα, οι Γιαζίντι δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στην κουρδική κυβέρνηση στην Ερμπίλ, ενώ αντιθέτως εμπιστεύονται το PKK επειδή τους υπερασπίστηκε.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι Γιαζίντι δεν δέχονται Πεσμεργκά στα εδάφη τους και έχουν αυτοοργανώσει την άμυνά τους.

Ο Γιαζίντι διοικητής στις YBŞ Ντιτζουάρ Φακίρ.

Ο διοικητής Ντιτζουάρ Φακίρ κατηγόρησε την περιφερειακή κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν ότι δεν ενδιαφέρθηκε να μάθει τη γνώμη του λαού των Γιαζίντι και δεν υπήρξε καμία ενημέρωσή τους πριν το δημοψήφισμα.

“Ο λαός των Γιαζίντι έχει τη βούλησή του, τα αιτήματά του και τις ανησυχίες του”, είπε και υπογράμμισε ότι ενώ οι Γιαζίντι δεν εναντιώνονται στο δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε, είχε έλλειμμα δημοκρατίας και εάν η διαδικασία ήταν δημοκρατικότερη οι Γιαζίντι ίσως να το είχαν υποστηρίξει πιο ένθερμα.

Οι Γιαζίντι ήδη έχουν ανακηρύξει δημοκρατική αυτονομία στα εδάφη τους, δηλαδή ένα είδος αντάρτικης αυτοδιοίκησης, η οποία στηρίζεται από τον φυλακισμένο Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

“Η δημοκρατική αυτονομία είναι ο μόνος τρόπος για να σωθούν οι Γιαζίντι από τη σκλαβιά”, τόνισε ο διοικητής Φακίρ.

Ο ίδιος πάντως προτείνει ότι πρέπει να διενεργηθεί δημοψήφισμα και μεταξύ των Γιαζίντι για να ανακηρύξουν την αυτονομία τους.

Το μόνο που δεν αποσαφηνίζεται, τουλάχιστον σε εμάς δεν είναι ξεκάθαρο, είναι εντός ποιας χώρας θα έχουν οι Γιαζίντι αυτονομία. Εντός του Ιράκ ή εντός του ιρακινού Κουρδιστάν.

Επισήμως τα εδάφη των Γιαζίντι δεν θεωρούνται κτήσεις του ιρακινού Κουρδιστάν αλλά εδάφη της επαρχίας Νινευή του βορειοδυτικού Ιράκ.

Στον πολεμικό χάρτη που ακολουθεί Συρίας και Ιράκ, τα εδάφη των Γιαζίντι, η περιοχή Σινγκάλ, είναι σημειωμένη μέσα σε κόκκινο κύκλο. Οι Γιαζίντι στο Ιράκ ήταν 400.000 άνθρωποι πριν την επίθεση που δέχτηκαν το 2014.

Πολεμικός χάρτης Συρίας-Ιράκ στις 15/10/2017. Με κίτρινο χρώμα, σε όλες τις αποχρώσεις, τα εδάφη υπό κουρδικό έλεγχο. Με κόκκινο χρώμα στη Συρία και με ροζ στο Ιράκ τα εδάφη που ελέγχουν Δαμασκός και Βαγδάτη. Με μαύρο και γκρίζο το Ισλαμικό Κράτος και με πράσινο οι μετριοπαθείς ισλαμιστές της Συρίας και η Αλ Κάιντα της Συρίας. Με γαλάζιο τα εδάφη υπό τουρκική κατοχή στη Συρία. Με μοβ τα εδάφη που κατέχει το Ισραήλ στα υψίπεδα του Γκολάν στη Συρία. Μέσα στον κόκκινο κύκλο η περιοχή Σινγκάλ των Κούρδων Γιαζίντι.

Το ιερό σύμβολο των Γιαζίντι με το παγώνι.

Σχετικά άρθρα