Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ρωσία κατήγγειλε τον ΟΗΕ ότι “στήνει” ενοχοποίηση της Δαμασκού για χρήση χημικών όπλων

Η Ρωσία κατήγγειλε τον ΟΗΕ ότι “στήνει” ενοχοποίηση της Δαμασκού για χρήση χημικών όπλων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ιντλίμπ, Ισλαμιστές, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Ρωσία, Συρία, Τζιχαντιστές, Χημικά Όπλα,

«Σκανδαλώδη» χαρακτήρισε η Ρωσία την άρνηση των ειδικών στα χημικά όπλα του ΟΗΕ να πάρουν δείγματα στη διάρκεια επίσκεψής τους στη Συρία, στην αεροπορική βάση που έχει κατηγορηθεί ότι χρησιμοποιήθηκε για αεροπορική επιδρομή με αέριο σαρίν τον Απρίλιο.

Στις 4 Απριλίου η Χαν Σεϊχούν, μια κωμόπολη που ελέγχεται από τους φιλότουρκους ισλαμιστές και τους τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, δέχτηκε επίθεση με αέριο σαρίν.

Το σαρίν προκάλεσε τον θάνατο 83 ανθρώπων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, εκ των οποίων περισσότερα από 30 παιδιά, όπως είχε αναφέρει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η επίσκεψη των ειδικών του ΟΗΕ στη βάση Αλ Σαϊράτ πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης που συντάσσουν και η οποία θα παραδοθεί στις 26 Οκτωβρίου.

Σε αυτή αναμένεται να αποδώσουν την ευθύνη για την επίθεση στις ένοπλες δυνάμεις της Συρίας.

Τέσσερις εμπειρογνώμονες επισκέφθηκαν τη βάση, μίλησαν με στρατιωτικό προσωπικό, εξέτασαν τα σχέδια πτήσης, «όμως δεν πήραν δείγματα», κατήγγειλε στη διάρκεια συνεδρίασης του ΟΗΕ ο αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μιχαήλ Ουλιάνοφ.

«Μια σοβαρή έρευνα είναι απλώς αδύνατη χωρίς τη συλλογή δειγμάτων», τόνισε, κάνοντας λόγο για «σκανδαλώδη κατάσταση».

Σύμφωνα με τον Ουλιάνοφ, το σαρίν που εντοπίστηκε στη Χαν Σεϊχούν προήλθε από την έκρηξη ενός όλμου στο έδαφος και όχι από μια αεροπορική επιδρομή του συριακού στρατού. Ήταν δηλαδή χημικό αέριο των τζιχαντιστών.

Οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία έχουν κατηγορήσει τις δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ ότι εξαπέλυσαν αεροπορική επιδρομή στις 4 Απριλίου εναντίον της Χαν Σεϊχούν από το στρατιωτικό αεροδρόμιο Αλ Σαϊράτ.

Η κυβέρνηση της Συρίας έχει αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή στην επίθεση αυτή.

Από την πλευρά της η υπηρεσία εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ αρνήθηκε να σχολιάσει τις ρωσικές καταγγελίες.

Σχετικά άρθρα