Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σφοδρές μάχες μεταξύ Κούρδων Πεσμεργκά και Ιρακινών Σιιτών στην πόλη Τουζ Χουρματού

Σφοδρές μάχες μεταξύ Κούρδων Πεσμεργκά και Ιρακινών Σιιτών στην πόλη Τουζ Χουρματού
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλ Χασχντ Αλ Σαάμπι, Ιράκ, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Πεσμεργκά, Σιίτες, Τζιχαντιστές, Τουρκμένοι,

Τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 14 Οκτωβρίου ξέσπασαν άγριες μάχες στο βόρειο Ιράκ μεταξύ των κουρδικών δυνάμεων των Πεσμεργκά, του στρατού του ιρακινού Κουρδιστάν και των σιιτικών -υποστηριζόμενων από το Ιράν- ιρακινών παραστρατιωτικών Μονάδων Λαϊκής Κινητοποίησης (Αλ Χασχντ Αλ Σαάμπι).

Οι συγκρούσεις λαμβάνουν χώρα μέσα στην τουρκμενική σιιτική κωμόπολη Τουζ Χουρματού, η οποία βρίσκεται 50 χλμ νότια της πόλης του Κιρκούκ.

Σύμφωνα με ιρακινές πηγές οι Κούρδοι Πεσμεργκά άνοιξαν πυρ σε έναν ιερό τόπο συγκέντρωσης των σιιτών, το Νταχ Νταχ Χουσαϊνίγια, στη συνοικία Αλ Ασκαρί της κωμόπολης.

Για τους σιίτες ο συγκεκριμένος χώρος που χρησιμοποιείται για εορταστικές τελετές είναι το ίδιο ιερός όπως τα τζαμιά.

Ιρακινές πηγές μεταδίδουν ότι οι σιίτες Ιρακινοί παραστρατιωτικοί κατέστρεψαν ένα όχημα των Πεσμεργκά και οι Κούρδοι βομβάρδισαν τις θέσεις των αντιπάλων τους με όλμους.

Εν τω μεταξύ αξιωματούχος των Ιρακινών παραστρατιωτικών επιβεβαίωσε στα ιρακινά ΜΜΕ ότι σφοδρές συγκρούσεις μαίνονται γύρω από το νοσοκομείο που βρίσκεται στο κέντρο της Τουζ Χουμαρτού. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι μάχες γίνονται ενάντια σε “άγνωστους άνδρες”, αποφεύγοντας να μιλήσει για Κούρδους.

Λίγο μετά τη 01.00 π.μ. ο Κούρδος διοικητής Αμπντουλάχ Μπορ επιβεβαίωσε ότι οι Κούρδοι Πεσμεργκά συγκρούονται με τους ιρανόφιλους σιίτες στην Τουζ Χουρματού.

Σημείωση: Οι Τουρκμένοι είναι τουρκική νομαδική φυλή που μετά τον διαμελισμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ξέμειναν στο Ιράκ. Τουρκμένοι ζούνε και στη βορειοδυτική Συρία. Η Τουρκία θεωρεί τους Τουρκμένους μειονότητά της. Όμως, επειδή οι συγκεκριμένοι Τουρκμένοι είναι σιίτες στο θρήσκευμα (ενώ το τουρκικό καθεστώς είναι σουνίτες), θεωρούνται προστατευόμενοι και του σιιτικού Ιράν. Οι Κούρδοι είναι ιρανικό ελευθερόθρησκο έθνος και υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Με κίτρινο χρώμα στον χάρτη απεικονίζονται τα εδάφη του Ιράκ που ελέγχουν οι Κούδοι, με ροζ η ιρακινή κυβέρνηση και με μαύρο το Ισλαμικό Κράτος. Με το πορτοκαλί χρώμα είναι τα κουρδικά εδάφη υπό τον έλεγχο του εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) και με το κίτρινο τα εδάφη που ελέγχει που η περιφερειακή κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν με τους Πεσμεργκά.

Στον χάρτη της Google βλέπετε σημειωμένη την τοποθεσία της Τουζ Χουμαρτού:

Σχετικά άρθρα