Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Τουρκία έστειλε κρυφά 40.000 όπλα στους Τουρκμένους του Ιράκ – Ο Ερντογάν θέλει το Κιρκούκ

Η Τουρκία έστειλε κρυφά 40.000 όπλα στους Τουρκμένους του Ιράκ – Ο Ερντογάν θέλει το Κιρκούκ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γκρίζοι Λύκοι, Ιράκ, Ιρακινό Τουρκμενικό Μέτωπο, Ισλαμιστές, Κιρκούκ, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, Τζιχαντιστές, Τουρκία, Τουρκμένοι,

Η Τουρκία έχει σχέδια να θέσει την πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία Κιρκούκ του Ιράκ υπό τον έλεγχό της, σύμφωνα με το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων ANF.

Το Κιρκούκ στο βόρειο Ιράκ είναι μια πολυεθνική περιοχή που κατοικείται από Κούρδους, Άραβες και Τουρκμένους.

Η πόλη του Κιρκούκ και το βόρειο μέρος της επαρχίας τελούν υπό τον έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων των Πεσμεργκά, της αυτόνομης περιφέρειας του ιρακινού Κουρδιστάν, ενώ ο ιρακινός στρατός διεξάγει επιχείριση απελευθέρωσης του νότου της επαρχίας από το Ισλαμικό Κράτος.

Η Τουρκία εκμεταλλεύεται το πρόσφατο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν για να αναμιχθεί στην επαρχία του Κιρκούκ και στα εσωτερικά του Ιράκ, με το πρόσχημα ότι προστατεύει τους Τουρκμένους.

Οι Τουρκμένοι είναι παλιά νομαδική τουρκική φυλή που μετά τον διαμελισμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, έμειναν στα εδάφη του βορειοδυτικού Ιράκ και της βορειοδυτικής Συρίας.

Η Τουρκία θεωρεί τους Τουρκμένους ομογενείς της και τους χρησιμοποιεί για να αναμιγνύεται στα εσωτερικά των γειτονικών της χωρών.

Αξιόπιστες πηγές, που επικαλείται το ANF, αναφέρουν ότι η Τουρκία είχε πάντα ένα “μακρύ χέρι” που εμπλεκόταν στο Κιρκούκ.

Στην περιοχή δραστηριοποιείται το Ιρακινό Τουρκμενικό Μέτωπο, μια οργάνωση που η Τουρκία βοήθησε να ιδρυθεί και να στραφεί ενάντια στους Κούρδους.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Τουρκία έστειλε οπλισμό για 40.000 άνδρες στο Κιρκούκ, σύμφωνα με το ANF, για να εξοπλιστούν τα μέλη του Τουρκμενικού Μετώπου.

Σαράντα μέλη του Τουρκμενικού Μετώπου πήγαν στην Τουρκία όπου έλαβαν στρατιωτική εκπαίδευση και επέστρεψαν πίσω στο Κιρκούκ. Μια νέα μεγαλύτερη σειρά, από 400 Τουρκμένους εθελοντές, βρίσκονται τώρα στην Τουρκία και εκπαιδεύονται.

Ο ηγέτης των Γκρίζων Λύκων της Τουρκίας (MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σε δηλώσεις του νωρίτερα τον Οκτώβριο απείλησε ότι “5.000 εθνικιστές είναι έτοιμοι να πάνε στο Κιρκούκ και εάν τα πράγματα συνεχίσουν έτσι θα προελάσουμε στο Κιρκούκ”.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ANF, οι απειλές του Μπαχτσελί δεν ήταν αβάσιμες. Οι Τουρκμένοι εθελοντές που πέρασαν στην Τουρκία εκπαιδεύονται από τους Γκρίζους Λύκους.

Οι ίδιες πηγές εκφράζουν την υποψία ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχεδιάζει να προκαλέσει στο βορειοδυτικό Ιράκ ένα χάος σαν εκείνο της Συρίας.

Μόνο εμπόδιο στα σχέδια του Ερντογάν είναι οι ΗΠΑ, οι οποίες εμπλέκονται εδώ και δεκαετίες στις συγκρούσεις στην περιοχή εξαιτίας των πετρελαίων του Κιρκούκ και της Μοσούλης.

Ο τουρκικός οπλισμός προς τους Τουρκμένους λέγεται ότι εισήλθε στο βορειοδυτικό Ιράκ κρυμμένος σε νταλίκες που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο η Άγκυρα εξόπλιζε το Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Κάιντα στο πρόσφατο παρελθόν στη Συρία.

Οι πηγές του ANF αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο οι κινήσεις του Ερντογάν να είναι εις γνώση του Ιράν.

Η Τουρκία δεν είχε κρύψει στο παρελθόν την πρόθεσή της να εισβάλει στο βορειοδυτικό Ιράκ, πριν ξεκινήσει η πολιορκία της Μοσούλης. Αυτό το σχέδιο μπορεί να αναβλήθηκε για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά οι τουρκικές βλέψεις για έλεγχο των πετρελαϊκών κοιτασμάτων στην περιοχή είναι ξεκάθαρες.

Στην κεντρική φωτογραφία, με τις γαλάζιες σημαίες με την ημισέληνο, Τουρκμένοι του Ιράκ. Οι Τουρκμένοι τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία έχουν ως σημαία τη γαλάζια με την ημισέληνο.

Δείτε στον χάρτη που βρίσκεται η επαρχία του Κιρκούκ στο Ιράκ:

Σχετικά άρθρα