Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αυτός ο άνδρας είναι ήδη μεγάλος μπελάς για τον Ερντογάν και μπορεί να εξελιχτεί σε εφιάλτης

Αυτός ο άνδρας είναι ήδη μεγάλος μπελάς για τον Ερντογάν και μπορεί να εξελιχτεί σε εφιάλτης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γερμανία, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Οικολόγοι Πράσινοι, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τζεμ Εζντεμίρ, Τουρκία,

Η Άγκυρα δυσφορεί με το ενδεχόμενο να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας ο τουρκικής καταγωγής ηγέτης των Γερμανών Πρασίνων Τζεμ Εζντεμίρ (Cem Özdemir).

Ο Τζεμ Εζντεμίρ δεν είναι κανονικός Τούρκος (ποιος άραγε είναι;) αλλά είναι Κιρκάσιος, δηλαδή Καυκάσιος.

Οι Κιρκάσιοι έφυγαν από τον Καύκασο και κατέφυγαν στην Τουρκία κυνηγημένοι από τους Ρώσους.

Οι Κιρκάσιοι είναι μια από τις μεγαλύτερες εθνικές μειονότητες στην Τουρκία, αριθμούν περίπου 3 με 5 εκ. ανθρώπους και είναι σουνίτες μουσουλμάνοι. Η πλειονότητά τους έχει εκτουρκιστεί γλωσσικά και μόνο ένα 20% μιλά ακόμα τη γλώσσα του.

Ωστόσο, ακόμα και οι εκτουρκισμένοι γλωσσικά Κιρκάσιοι γνωρίζουν την καταγωγή τους και φροντίζουν σε κάθε ευκαιρία να διαχωρίζονται από τους Τούρκους.

Ο Τζεμ Εζντεμίρ γεννήθηκε το 1965 στη Γερμανία όπου είχε μεταναστεύσει η οικογένειά του. Ο πατέρας του ήταν εργάτης. Η οικογένεια πήρε τη γερμανική υπηκοότητα το 1983.

Ο ίδιος είναι γνωστός πολέμιος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και όπως έχει δηλώσει δημοσίως θα κάνει ό,τι μπορεί για να τον βλάψει.

Η τουρκική εξωτερική πολιτική έχει ανησυχήσει από το ενδεχόμενο να έχει τον Εζντεμίρ απέναντί της, ιδιαίτερα τώρα που προσπαθεί να κατεβάσει τους τόνους με το Βερολίνο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος για προβλήματα στις σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας, κι ότι το προηγούμενος έτος ήταν δύσκολο.

Οι δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου δημοσιεύονται στο περιοδικό “Spiegel”, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να επισημαίνει ότι, μετά τις εκλογές στη Γερμανία, η Άγκυρα πιστεύει στην εξομάλυνση των σχέσεων κι ότι ο ίδιος είναι έτοιμος να καταβάλει κάθε προσπάθεια.

Στο ισλαμιστικό κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ταγίπ Ερντογάν επικρατεί αναστάτωση καθώς το AKP δεν θέλει τον Εζντεμίρ στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Κι αυτό γιατί ο Τζεμ Εζντεμίρ είναι σφοδρός πολέμιος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και δεν το κρύβει.

Έχει αποκαλέσει δημοσίως τον “Σουλτάνο του Βοσπόρου” “δικτάτορα”, ενώ ένα από τα προεκλογικά συνθήματα του κόμματός του ήταν: “Για να εξοργίσετε τον Ερντογάν, ψηφίστε Εζντεμίρ”.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΑKP, Mουσταφά Γενερόγλου, επισημαίνει ότι η επιλογή του Εζντεμίρ στο υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας δεν θα ήταν καλή για τις διμερείς σχέσεις.

“Ο Τζεμ Εζντεμίρ θεωρείται στην Τουρκία ως κάποιος που θέλει να εμπλακεί στην τουρκική εγχώρια πολιτική”, επισημαίνει ο Γενερόγλου.

Ο ίδιος ο ηγέτης των Πρασίνων είχε δηλώσει προεκλογικά στο γερμανικό δίκτυο “n-tv.de” ότι εάν το κόμμα του συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, θα κάνει ό,τι μπορεί για να βλάψει τον Ερντογάν

“Αν εμείς συγκυβερνήσουμε, θα εργαστούμε για να λάβουμε τα μέτρα εκείνα που θα βλάψουν πραγματικά τον πρόεδρο Ερντογάν”, είχε πει ο Εζντεμίρ.

“Πιστεύω ότι για καθαρά πολιτικούς λόγους, ο Ερντογάν θα καταβάλει προσπάθειες για να δώσει μία ευκαιρία στον Εζντεμίρ, αν αναλάβει το χαρτοφυλάκιο”.

Ωστόσο, αυτό θα εξαρτηθεί από αυτόν – τον αρχηγό του Κόμματος των Πρασίνων”, προσθέτει ο Μουσταφά Γενερόγλου. Το θέμα είναι ο Εζντεμίρ εάν θα δώσει μια ευκαιρία στον Ερντογάν.

Σχετικά άρθρα