Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εκλογές στην Καταλονία θέλει η ισπανική κυβέρνηση – Εμφύλιο φοβάται η Ε.Ε.

Εκλογές στην Καταλονία θέλει η ισπανική κυβέρνηση – Εμφύλιο φοβάται η Ε.Ε.
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γκίντερ Έτινγκερ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ισπανία, Καταλονία,

Να διαλύσουν το τοπικό κοινοβούλιο και να προκηρύξουν εκλογές στην Περιφέρεια, κάλεσε η ισπανική κυβέρνηση τους Καταλανούς ώστε «να ξεπερασθεί η κρίση» μεταξύ Μαδρίτης και τη Βαρκελώνης, η οποία απειλεί να κηρύξει μονομερώς ανεξαρτησία.

«Θα ήταν καλό να αρχίσουμε να επουλώνουμε τις πληγές ξεκινώντας από το Κοινοβούλιο της Καταλονίας μέσω περιφερειακών εκλογών», δήλωσε ο Ινίγο Μέντεθ ντε Βίγο, εκπρόσωπος της κυβέρνησης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε μετά το πέρας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Καμπανάκι κινδύνου από Έτινγκερ

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω παρέμβασης του επιτρόπου Προϋπολογισμού, Γκίντερ Έτινγκερ, επισήμανε τον κίνδυνο να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος στην Ισπανία, εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στην Καταλονία.

Ο κορυφαίος αξιωματούχος της Ε.Ε., μιλώντας σε δημόσια συζήτηση στο Μόναχο, προειδοποίησε ότι η κλιμακούμενη διαμάχη Μαδρίτης – Βαρκελώνης για το θέμα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας κινδυνεύει να εξελιχθεί στην πρώτη εδώ και δεκαετίες ένοπλη σύρραξη στη Δυτική Ευρώπη.

Παρά την απροθυμία της Ε.Ε. να εμπλακεί στην αντιπαράθεση, ο Γερμανός επίτροπος είπε ότι η κατάσταση «είναι πολύ, πολύ ανησυχητική. Είναι πιθανός ένας εμφύλιος πόλεμος καταμεσής της Ευρώπης. Να ελπίζουμε μόνον να ανοίξει σύντομα ένα κανάλι διαλόγου μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης».

Τέλος, ο Έτινγκερ πρόσθεσε ότι η Ε.Ε. θα μπορούσε να μεσολαβήσει στις συνομιλίες μόνο «αν ζητηθεί».

“Συγγνώμη” της ισπανικής κυβέρνησης για την αστυνομική βία

Συγγνώμη για την αστυνομική βία κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας της Καταλονίας, ζήτησε ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης, δικαιολογώντας όμως παράλληλα τη βίαιη παρέμβαση από την πλευρά της αστυνομίας.

“Λυπάμαι βαθύτατα για το γεγονός ότι φτάσαμε σε αυτήν την κατάσταση και ελπίζουμε ότι πολύ γρήγορα το κλίμα θα μπορέσει να αποκατασταθεί”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο πνεύμα, υποστήριξε ότι ο μόνος τρόπος να βρεθούν λύσεις είναι να συνομιλήσουν οι δύο πλευρές και να συμφωνήσουν.

Σχετικά άρθρα