Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τουλάχιστον 50.000 παράνομα όπλα “έβγαλαν” οι Αυστραλοί από τα σεντούκια

Τουλάχιστον 50.000 παράνομα όπλα “έβγαλαν” οι Αυστραλοί από τα σεντούκια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αυστραλία, Μάλκομ Τέρνμπουλ, Οπλοκατοχή, Τασμανία,

Περισσότερα από 50.000 όπλα συγκεντρώθηκαν στην Αυστραλία, το ένα πέμπτο του συνόλου των παράνομων όπλων που υπάρχουν στη χώρα, στο πλαίσιο μιας αμνηστίας, η οποία επέτρεπε στους κατόχους τους να τα παραδώσουν στις αρχές χωρίς να αντιμετωπίσουν νομικές κυρώσεις.

Η τρίμηνη αυτή αμνηστία, που λήγει σήμερα (6/10), είναι η πρώτη που ίσχυσε σε εθνικό επίπεδο, έπειτα από τον φόνο 35 ανθρώπων το 1996 στην Τασμανία σε ένα επεισόδιο ένοπλης βίας.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Μάλκομ Τέρνμπουλ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «εξαιρετική ανταπόκριση» των πολιτών στην εκστρατεία παράδοσης των παράνομων όπλων.

«Η Αυστραλία διαθέτει μια από τις πιο αυστηρές νομοθεσίες για τον έλεγχο των όπλων, όμως τα παράνομα όπλα εξακολουθούν να αποτελούν απειλή για τους πολίτες», σχολίασε.

«Χάρη σε αυτή την αμνηστία, υπάρχουν πλέον 50.000 λιγότερα όπλα στους δρόμους», τόνισε ο Τέρνμπουλ.

Εκτιμήσεις για 260.000 παράνομα όπλα

Πριν από την έναρξη της επιχείρησης αυτής, η κυβέρνηση εκτιμούσε σε 260.000 τον αριθμό των παράνομων όπλων που κυκλοφορούσαν στην Αυστραλία.

Η αμνηστία επέτρεψε στους πολίτες να παραδώσουν τα παράνομα όπλα που είχαν στην κατοχή τους, χωρίς να ερωτηθούν για αυτά, αλλά και χωρίς να αντιμετωπίσουν νομικές κυρώσεις.

Η παράνομη οπλοκατοχή τιμωρείται με πρόστιμο 280.000 δολαρίων Αυστραλίας (185.000 ευρώ) ή με 14 χρόνια κάθειρξη.

Στόχος της αμνηστίας ήταν κυρίως να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία και οι ένοπλες συμπλοκές μεταξύ των συμμοριών.

Οι Πολιτείες της Αυστραλίας έχουν κηρύξει στο παρελθόν και άλλες αμνηστίες, όμως αυτή ήταν η πρώτη που ίσχυσε σε εθνικό επίπεδο, αφότου ο Μάρτιν Μπράιαντ σκότωσε 35 ανθρώπους με ημιαυτόματο όπλο στο Πορτ Άρθουρ, στο νησί της Τασμανίας, τον Απρίλιο του 1996.

Η τραγωδία αυτή είχε συγκλονίσει τους Αυστραλούς και ο τότε πρωθυπουργός Τζον Χάουαρντ είχε σκληρύνει τη νομοθεσία για την οπλοκατοχή, απαγορεύοντας κάποιους τύπους πυροβόλων όπλων, θεσπίζοντας τον θεσμό της έκδοσης άδειας και ανεβάζοντας τη νόμιμη ηλικία για την απόκτηση όπλου.

Η κοινή γνώμη της Αυστραλίας τάσσεται υπέρ αυτού του είδους μέτρων.

Περισσότερα από 600.000 όπλα έχουν καταστραφεί μετά την επίθεση στο Πορτ Άρθουρ.

Σχετικά άρθρα