Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μισέλ Ροκάρ προς Βρετανία: “Φύγετε τώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση”

Μισέλ Ροκάρ προς Βρετανία: “Φύγετε τώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βρετανία, Γαλλία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μισέλ Ροκάρ, Ντέιβιντ Κάμερον,

Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Μισέλ Ροκάρ, ένθερμος υποστηρικτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατηγόρησε την Τετάρτη τη Βρετανία ότι εντάχθηκε στην ΕΕ μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσει τα εμπορικά της συμφέροντα και την κάλεσε να φύγει πριν προκαλέσει κι άλλες ζημιές.

Τα σχόλια του 83χρονου Μισέλ Ροκάρ έγιναν ενώ η Βρετανία ηγείται αυτών που αντιτάσσονται στο στόχο του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να γίνει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μια υποψηφιότητα που έχει την υποστήριξη αριθμού μελών της ΕΕ, περιλαμβανομένης της Γερμανίας.

“Ανάμεσα σε σας και σε μας, τους ηπειρωτικούς Ευρωπαίους, υπάρχει μια διαφωνία που γίνεται απειλητική”, γράφει ο Ροκάρ σε σχόλιό του που δημοσιεύεται από την εφημερίδα “Λε Μοντ”.

“Η Ευρώπη πεθαίνει απ’ αυτή”, τονίζει.

Ο σοσιαλιστής Μισέλ Ροκάρ υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της στενότερης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης από την ίδρυση του συνασπισμού τη δεκαετία μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και πέρασε 15 χρόνια ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αφού αποχώρησε το 1997 από τη γαλλική πολιτική.

Η Βρετανία –η οποία εντάχθηκε στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) το 1973 αφού ο πρόεδρος της Γαλλίας στρατηγός Σαρλ ντε Γκολ είχε αντισταθεί σε προηγούμενες απόπειρες να ενταχθεί στο συνασπισμό– κατηγορείται από καιρό από ορισμένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΕΕ ότι προσπαθεί να επιβραδύνει την ευρωπαϊκή πολιτική ένωση.

Ο Μισέλ Ροκάρ κατηγόρησε επίσης το Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον ότι “προσποιείται” πως θέλει να εγκαταλείψει την ΕΕ και ότι προκαλεί αναταραχή για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των βρετανικών τραπεζών.

“Φύγετε λοιπόν, πριν καταστρέψετε τα πάντα”, γράφει ο Ροκάρ. “Κάποτε το να είσαι Βρετανός ήταν συνώνυμο με την κομψότητα. Ας ανοικοδομήσουμε την Ευρώπη. Ανακτήστε την κομψότητά σας και θα ανακτήσετε και την εκτίμησή μας”.

Σχετικά άρθρα