Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μoody’s: Γιατί Βιετνάμ και Ιαπωνία θα πληγούν περισσότερο από μια σύγκρουση στην Κορεατική Χερσόνησο

Μoody’s: Γιατί Βιετνάμ και Ιαπωνία θα πληγούν περισσότερο από μια σύγκρουση στην Κορεατική Χερσόνησο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βιετνάμ, Βόρεια Κορέα, Ιαπωνία, Κορεατική Χερσόνησος, Νότια Κορέα, Οίκος Moody’s,

Βιετνάμ και Ιαπωνία είναι οι χώρες -εκτός από Νότια και Βόρεια Κορέα- που θα πληγούν περισσότερο σε περίπτωση που ξεσπάσει μία σύγκρουση στην κορεατική χερσόνησο, εκτιμά σε ανάλυσή του ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, αν υπάρξει σύρραξη, τίθενται άμεσα υπό κίνδυνο οι βαθμολογίες -μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας- «Αa2» (με σταθερό outlook), «Α1» (με σταθερό outlook) και «Β1» (με θετικό outlook) για Νότια Κορέα, Ιαπωνία και Βιετνάμ, αντίστοιχα.

Μεταξύ των πιθανών πρωταγωνιστών, οι ευρύτερες συνέπειες για ΗΠΑ. («Aaa» με σταθερό outlook) και Κίνα («A1» με σταθερό outlook) θα ήταν περιορισμένες.
Για τις Η.Π.Α., η απότομη άνοδος των στρατιωτικών δαπανών θα επέφερε φορολογικές πιέσεις, ενώ, στην περίπτωση της Ιαπωνίας, η ανάπτυξη θα επιβραδυνόταν σημαντικά, κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο τη σταθεροποίηση των επιπέδων δημοσίου χρέους.
Για το Βιετνάμ, η απώλεια εξαγωγών προς τη Νότια Κορέα και οι διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού θα εξασθενούσαν το πιστωτικό προφίλ της ασιατικής χώρας.

Με την ήδη υψηλή επιβάρυνση του χρέους (52,6% του ΑΕΠ το 2016), η βιετναμέζικη κυβέρνηση ενδέχεται να μην έχει το περιθώριο να αποκαταστήσει το οικονομικό σοκ χωρίς σημαντική εξασθένιση της δημοσιονομικής ισχύος.

Μεταξύ των υπόλοιπων γειτονικών χωρών, οι πιστωτικές συνέπειες μιας μεγάλης σύγκρουσης θα ήταν περιορισμένες για τη Σιγκαπούρη («Aaa»με σταθερό outlook), το Χονγκ Κονγκ («Aa2» με σταθερό outlook) και την Ταϊβάν («Aa3» με σταθερό outlook), σημειώνει ο οίκος.

Σχετικά άρθρα