Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Μακρόν κάλεσε τον Αμπάντι στο Παρίσι για να συζητήσουν για το Κουρδιστάν

Ο Μακρόν κάλεσε τον Αμπάντι στο Παρίσι για να συζητήσουν για το Κουρδιστάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γαλλία, Δημοψήφισμα, Εμανουέλ Μακρόν, Ιράκ, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Χάιντερ αλ Αμπάντι,

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ Αλ Αμπάντι αποδέχθηκε πρόσκληση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να επισκεφτεί το Παρίσι στις 5 Οκτωβρίου για συζητήσεις αναφορικά με το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν, σύμφωνα με πηγή της γαλλικής Προεδρίας.

Ο Μακρόν προσφέρθηκε να βοηθήσει για την άμβλυνση των εντάσεων μεταξύ της Βαγδάτης και της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν που πυροδοτήθηκαν από το δημοψήφισμα της Δευτέρας.

Στο πρώτο συγκεκριμένο μέτρο που έλαβε η ιρακινή κυβέρνηση ως αντίποινα μετά το δημοψήφισμα, όλες αεροπορικές πτήσεις μεταξύ του Ιρακινού Κουρδιστάν και χωρών του εξωτερικού ανεστάλησαν από την Παρασκευή το απόγευμα.

Η Βαγδάτη έχει διαμηνύσει επίσης ότι θα λάβει τον έλεγχο των συνοριακών περασμάτων της ημιαυτόνομης περιοχής με την Τουρκία, το Ιράν και τη Συρία.

Με μια ανακοίνωση έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμπάντι, το Γαλλικό Προεδρικό Μέγαρο τόνισε ότι ο Γάλλος Πρόεδρος κάλεσε τον Αμπάντι στο Παρίσι, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να παραμείνουν ενωμένες στην προτεραιότητά τους στη συντριβή του Ισλαμικού Κράτους και τη σταθεροποίηση του Ιράκ.

«Κάθε κλιμάκωση πρέπει να αποφευχθεί», υπογράμμισε ο Μακρόν, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Ο Πρόεδρος… υπενθύμισε τη σημασία της διατήρησης της ενότητας και της (εδαφικής) ακεραιότητας του Ιράκ, αναγνωρίζοντας παράλληλα τα δικαιώματα του κουρδικού λαού».

«Με την προτεραιότητα στην μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και τη σταθεροποίηση του Ιράκ, οι Ιρακινοί πρέπει να παραμείνουν ενωμένοι».

Σχετικά άρθρα