Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τελεσίγραφο της Βαγδάτης στους Κούρδους: Παραδώστε αεροδρόμια και σύνορα μέχρι την Παρασκευή

Τελεσίγραφο της Βαγδάτης στους Κούρδους: Παραδώστε αεροδρόμια και σύνορα μέχρι την Παρασκευή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δημοψήφισμα, Ιράκ, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Χάιντερ αλ Αμπάντι,

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ Αλ Αμπάντι έδωσε διορία στην περιφερειακή κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής 29 Σεπτεμβρίου, στις 03.00 το μεσημέρι τοπική ώρα, για να παραδώσει τον έλεγχο των αεροδρομίων της και των συνοριακών περασμάτων στον ιρακινό στρατό.

Εάν οι Αρχές του ιρακινού Κουρδιστάν δεν υπακούσουν σε αυτό το τελεσίγραφο, ο Ιρακινός Πρωθυπουργός απείλησε με την επιβολή εμπάργκο στις αεροπορικές πτήσεις και κλείσιμο των συνόρων.

Οι πιέσεις της Βαγδάτης αποσκοπούν στο να μη γίνει αποδεκτό το σαρωτικό αποτέλεσμα υπέρ του “ναι” στο δημοψήφισμα της Δευτέρας για την ανεξαρτησία αυτής της αυτόνομης επικράτειας του Ιράκ.

Οι εσωτερικές πτήσεις δεν συμπεριλαμβάνονται στην απαγόρευση αυτή, ενώ για τις διεθνείς λέγεται ότι θα προσγειώνονται στη Βαγδάτη και οι ταξιδιώτες θα μεταβιβάζονται σε εσωτερικές πτήσεις προς την Ερμπίλ.

Πτήσεις μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας και “επείγουσες” θα εξαιρούνται από το εμπάργκο, με την προϋπόθεση ότι θα έχουν την έγκριση της Βαγδάτης.

Η ιρακινή κυβέρνηση θα ζητήσει επίσης από την Τουρκία και το Ιράν να κλείσουν τα σύνορά τους με το ιρακινό Κουρδιστάν εάν τα συνοριακά περάσματα δεν παραδοθούν στην ίδια διορία στον έλεγχο των ιρακινών Αρχών.

Σχετικά άρθρα