Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Stratfor προειδοποιεί: Φουντώνει ο κίνδυνος πολέμου από… λάθος!

Το Stratfor προειδοποιεί: Φουντώνει ο κίνδυνος πολέμου από… λάθος!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βόρεια Κορέα, Γεωπολιτική, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ινστιτούτο Stratfor, Κιμ Γιονγκ Ουν, Νότια Κορέα, Ντόναλντ Τραμπ,

Οι ΗΠΑ κήρυξαν τον πόλεμο στη Βόρειο Κορέα, σύμφωνα με την ανάγνωση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας επί των δηλώσεων του Ντόναλντ Τραμπ το περασμένο σαββατοκύριακο.

Ετσι, υποστήριξε πως η Πιονγιάνγκ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, σύμφωνα με τους κανόνες του ΟΗΕ, και δικαιούται να καταρρίψει αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά ακόμα και εκτός του εναέριου χώρου της.

Την τελευταία εβδομάδα, η ρητορική μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας έχει κλιμακωθεί ταχύτατα.

Ο Kιμ Γιον Ουν απάντησε στις δηλώσεις Τραμπ λέγοντας ότι η Πιονγιάνγκ εξετάζει σοβαρά το «υψηλότερο επίπεδο σκληρών αντίμετρων στην ιστορία».

Της δήλωσης αυτής ακολούθησε η διευκρίνιση ότι η χώρα θα μπορούσε να προχωρήσει σε πυρηνική δοκιμή στην ατμόσφαιρα στην περιοχή του Ειρηνικού.

Αν και η κλιμάκωση ήταν «ρητορική» παρά ουσιαστική, τόσο η Βόρεια Κορέα όσο και οι ΗΠΑ πλησιάζουν προς το σημείο που θα στηρίξουν τις λέξεις τους με πράξεις, για να επιδείξουν τις θέσεις τους.

Οι ΗΠΑ συζητούν ανοικτά την κατάρριψη του επόμενου πυραύλου που θα εκτοξεύσει η Πιονγιάνγκ και η Β. Κορέα απάντησε με αυτό που θεωρεί ισοδύναμο: την πιθανότητα να καταρρίψει αμερικανικό στρατιωτικό βομβαρδιστικό κοντά στη χερσόνησο της Κορέας.

Η Πιονγιάνγκ εδώ και καιρό εξισώνει τις περιπολίες των αμερικανικών αεροσκαφών με το πυραυλικό της πρόγραμμα και προειδοποίησε ότι μπορεί να εκτοξεύσει πυραύλους στις ακτές των ΗΠΑ, σε μια παράλληλη επίδειξη εμβέλειας και δύναμης.

Τα σχόλια Τραμπ από το βήμα του ΟΗΕ και οι επιπλέον κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τον Οργανισμό κατά της Βόρειας Κορέας μπορούν να διαβαστούν ως ένα βήμα στο παραδοσιακό μονοπάτι των ΗΠΑ πριν τη στρατιωτική δράση.

Αυτό το μονοπάτι περιλαμβάνει τη δημιουργία από την πλευρά της υπερδύναμης μιας «ισχυρής υπόθεσης» στη διεθνή κοινότητα, πριν οδηγηθεί σε μονομερή ενέργεια που δικαιολογείται από την αδυναμία ή την άρνηση του υπόλοιπου κόσμου να αντιδράσει.

Η Ουάσιγκτον δεν έχει ακόμα αναλάβει ισχυρή δράση που να υπονοεί ότι ετοιμάζει χτύπημα. Δεν έχει αλλάξει τη στρατιωτική δομή και δεν έκανε κινήσεις για εκκένωση των 125.000-140.000 Αμερικανών πολιτών που ζουν στη Νότια Κορέα.

Ούτε φαίνεται ότι η Βόρεια Κορέα μεταβάλλει σημαντικά τις θέσεις των δυνάμεών της, αν και εκμεταλλεύεται τις αυξημένες απειλές των ΗΠΑ για να συσπειρώσει τον πληθυσμό της Βόρειας Κορέας γύρω από την κυβέρνηση στην Πιονγιάνγκ.

Αν και ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Β. Κορέα κάνουν κινήσεις που θα υποδείκνυαν ότι επίκειται μια σκόπιμη στρατιωτική σύγκρουση, ο πυρετός μεταξύ των δύο και η αυξανόμενη επίδειξη δύναμης αυξάνουν την πιθανότητα ένα ατύχημα ή ένας λάθος υπολογισμός να οδηγήσει σε σύγκρουση.

Η Βόρεια Κορέα και οι ΗΠΑ δεν έχουν συμφωνήσει σε βασικούς κανόνες εμπλοκής σε περίπτωση αεροπορικής αναμέτρησης.

Ετσι, αν η Βόρεια Κορέα αποφασίσει να απογειώσει αεροσκάφη της για να αναχαιτίσει αμερικανικά, ακόμα και αν δεν έχει ως στόχο να προχωρήσει σε εμπλοκή, η πιθανότητα για μια αεροπορική σύγκρουση είναι υψηλή.

Αεροσκάφη της Βόρειας Κορέας αναμετρήθηκαν με αμερικανικά στο παρελθόν, τελευταία φορά το 2001 ανοικτά των κινεζικών ακτών, αλλά η στρατιωτική ένταση τότε δεν ήταν τόσο υψηλή.

Οι κινήσεις των ΗΠΑ μπορεί να είναι εξίσου ριψοκίνδυνες: αν η Πιονγιάνγκ πραγματοποιήσει τις απειλές της για δοκιμή πυρηνικής συσκευής στον Ειρηνικό, η Ουάσιγκτον μπορεί να προσπαθήσει να καταρρίψει τον πύραυλο, ειδικά αν η τροχιά του μπορεί να τον φέρει κοντά στις αμερικανικές ακτές.

Σε κάθε ένα από τα παραπάνω σενάρια, τα αντίποινα μπορούν να οδηγήσουν σε γρήγορη κλιμάκωση, παρότι ακούσια.

Εν μέσω σκλήρυνσης της αντιπαράθεσης, σημάδια υπόγειων διαπραγματευτικών προσπαθειών θα πρέπει να παρακολουθούνται, ακόμα και αν φαίνεται πως υπάρχει μικρό περιθώριο για συμβιβασμό που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.

Η Ρωσία εργάζεται διπλωματικά με τη Βόρεια Κορέα και ο υπεύθυνος αξιωματούχος για τη Βόρεια Αμερική του υπουργείου Εξωτερικών της Β. Κορέας είναι στη Ρωσία αυτή την εβδομάδα, δημιουργώντας χώρο για πιθανές παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις.

Οι κινήσεις της Κίνας επίσης θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά. Οι σχέσεις Κίνας – Βόρειας Κορέας είναι τεταμένες τα τελευταία χρόνια και τα πολλά μηνύματα των ΗΠΑ για στρατιωτική δράση μπορεί να απέβλεπαν περισσότερο να πειστεί η Κίνα να πάρει αποφασιστικότερη θέση παρά να πειστεί άμεσα η Βόρεια Κορέα να αλλάξει πορεία.

Οποιεσδήποτε αλλαγές στις στρατιωτικές θέσεις θα είναι επίσης σημαντικές. Αυτές περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, την πιθανότητα οι ΗΠΑ να αλλάξουν τον τρόπο που διεξάγουν αποστολές στρατιωτικών βομβαρδιστικών, επιλέγοντας αεροσκάφη stealth ή επεκτείνοντας τη συνοδεία μαχητικών.

Η πιθανότητα ενός διεθνούς πολέμου, χωρίς επιπλέον κλιμάκωση, είναι ακόμα σχετικά χαμηλή, αλλά η πιθανότητα κατά λάθος σύγκρουσης αυξάνεται. Η Βόρεια Κορέα απείλησε ότι στο κοντινό μέλλον θα μπορούσε να δοκιμάσει τους πυραύλους της κοντά στο αμερικανικό έδαφος της νήσου Γκουάμ, να δοκιμάσει τους πυραύλους της ανοικτά των αμερικανικών ακτών, να αναχαιτίσει αμερικανικά βομβαρδιστικά κοντά στην Κορέα και να διεξάγει πυρηνική δοκιμή στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Οι ΗΠΑ είναι λιγότερο ακριβείς στις απειλές τους, αλλά έχουν αυξήσει τις πτήσεις στρατηγικών βομβαρδιστικών και έχουν συζητήσει την αποστολή επιπλέον στρατηγικών όπλων στην περιοχή.

Και η περισσότερη φυσική δράση κάνει πιο πιθανό το ατύχημα ή τον λάθος υπολογισμό, όπως μεταδίδει το Stratfor

Σχετικά άρθρα