Θα γίνει η Σουηδία η πρώτη χώρα με εθνικό ψηφιακό νόμισμα;Τον περασμένο Νοέμβριο η κεντρική τράπεζα της χώρας (Riksbank) πρωτοπόρησε, γνωστοποιώντας την ιδέα για δημιουργία ενός εθνικού ψηφιακού νομίσματος, της ηλεκτρονικής κορώνας (e-krona).
Η σκανδιναβική χώρα σκοπεύει να αποφασίσει εάν θα εκδώσει την e-krona εντός των επόμενων 14 μηνών.
Την Τετάρτη, τη στιγμή που τα ψηφιακά νομίσματα σε παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν το νέο επενδυτικό trand, η τράπεζα δημοσιοποίησε την πρώτη έκθεση με τα προτεινόμενα χαρακτηριστικά του εν λόγω νομίσματος, που θα υποστηριχθεί αποκλειστικά από τη Riksbank.
Η Riksbank υπογραμμίζει βέβαια πως η πρωτοβουλία είναι άγνωστη για οποιαδήποτε κεντρική τράπεζα, σημειώνοντας πως οι προτάσεις θα συζητηθούν περαιτέρω.
«Θέλουμε να καλέσουμε σε έναν ανοιχτό διάλογο γύρω από την e-krona», ανάφεραν οι αναλυτές της τράπεζας.
Η έκθεση αναφέρει ότι η e-krona θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα σύστημα πληρωμών λιγότερο ευαίσθητο σε τεχνικά προβλήματα, αλλά και πιο ανθεκτικό στην οικονομική αστάθεια.
Tα πέντε χαρακτηριστικά της ηλεκτρονικής κορώνας
Τα κύρια χαρακτηριστικά, λοιπόν, της ηλεκτρονικής κορώνας, θα είναι τα εξής πέντε:
– Θα προορίζεται κυρίως για τις πληρωμές μικρού μεγέθους μεταξύ καταναλωτών, εταιρειών και αρχών.
– Η e-krona θα συνδέεται άμεσα με τον ισολογισμό της Riksbank.
Επιπλέον, θα εκδίδεται σε σουηδικές κορώνες και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το δημόσιο, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τις εταιρείες.
Θα διατίθεται σε πραγματικό χρόνο, όλο το εικοσιτετράωρο, 365 ημέρες το χρόνο.
– Η e-krona δεν θα δημιουργεί κέρδη (μέσω επιτοκίων), ωστόσο εξετάζεται άλλης μορφής επιτόκιο.
– Οι λογαριασμοί της e-krona θα μπορούν να συνδυαστούν θα μπορούσαν να καταστήσουν δυνατή την πληρωμή μικρών ποσών εκτός σύνδεσης (εκτός του συτσήματος), κάτι που, κατά συνέπεια, θα καταστήσει το νόμισμα διαθέσιμο για όσους δεν θέλουν ή δεν μπορούν να διατηρήσουν λογαριασμούς σε e-krona.
– Η Riksbank θα είναι υπεύθυνη για τα βασικά χαρακτηριστικά του e-krona, ωστόσο, παράλληλα εξετάζει τη δυνατότητα χρήσης της υπάρχουσας ψηφιακής υποδομής.
Καλεί επίσης τους εξωτερικούς φορείς να αποτελέσουν μέρος του σχεδιασμού νέων χαρακτηριστικών για το νόμισμα.