Πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής τα εγκαίνια του Εκλογικού Επιτελείου Λάρνακας, του Υποψήφιου Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νικόλα Παπαδόπουλου, παρουσία εκατοντάδων στελεχών, εθελοντών και υποστηρικτών της υποψηφιότητάς του.
O Νικόλας Παπαδόπουλος ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι «ο κ. Αναστασιάδης και η κυβέρνησή του, έχει παρασυρθεί από το αφήγημα του «success story», με αποτέλεσμα να ξεχνούν όχι μόνο βασικές αρχές της οικονομίας, αλλά και βασικές αρχές της κοινής λογικής!
»Μόνο τις τελευταίες 24 ώρες:
»Βλέπουμε τον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου να δηλώνει ότι η Κύπρος δε χρειάζεται το πρόγραμμα ποσοτικής στήριξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
»Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι ο μόνος πολιτικός στην Ευρώπη που απορρίπτει τη δυνατότητα χαμηλότοκης χρηματοδότης για τη χώρα του.
»Χρηματοδότησης που αξιοποιούν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, παρότι δανείζονται από τις αγορές πολύ πιο εύκολα και με πολύ χαμηλότερα επιτόκια από τα δικά μας.
»Βλέπουμε τον υπουργό Οικονομικών να μην μπορεί ν’ απαντήσει στα αδιάσειστα στοιχεία για το κόστος της διακυβέρνησης Αναστασιάδη, για τη μεγάλη μείωση του ΑΕΠ, για την μετανάστευση χιλιάδων συμπατριωτών μας και για την απουσία αναπτυξιακής πολιτικής και να καταφεύγει σε προεκλογικού χαρακτήρα γενικότητες και δικαιολογίες.
»Την ίδια στιγμή, στην πραγματικότητα που οι κυβερνώντες θέλουν να αγνοούν, ανακοινώνεται επισήμως η αποτυχία να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που αποτελούν βόμβα μεγατόνων.
»Δυστυχώς, δυστυχέστατα, ακόμη περιμένουμε από την κυβέρνηση του κ. Αναστασιάδη, να παρουσιάσει το δικό της σχέδιο για αντιμετώπιση του μεγαλύτερου προβλήματος που αντιμετωπίζει σήμερα η οικονομία του τόπου μας».
Στηνσυνέχεια ο Υποψήφιος Πρόεδρος τόνισε:
«Εμείς έχουμε πλάνο. Έχουμε σχέδιο. Ο στόχος μας είναι η αποκατάσταση της μεσαίας τάξης, η οποία είναι αυτή που έχει πληγεί περισσότερο από την οικονομική κατάρρευση του 2013.
»Αυτή η αποκατάσταση θα επιτευχθεί με προτάσεις πολιτικής, όπως είναι η εισήγησή μας για αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και του υψηλότερου επίπεδου ιδιωτικού δανεισμού στην Ευρώπη.
»Πρέπει να δημιουργηθεί ένας φορέας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων έτσι ώστε να μεταφερθούν κάποια από αυτά τα κόκκινα δάνεια εκεί.
»Με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί η διαγραφή δανείων ή και μέρος δανείων, θα απαλλαγούν εγγυητές, ενώ οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να αντιμετωπίσουν με επιείκεια τα κυπριακά νοικοκυριά και την κύρια κατοικία.
»Για να επιτευχθεί αυτό, θα εξαναγκαστούν οι τράπεζες από το κράτος που θα συμμετέχει στην χρηματοδότηση αυτού του φορέα, να υπογράψουν ειδικές συμφωνίες απαλλαγής εγγυητών και διαγραφής δανείων. Να υπογράψουν νέες συμφωνίες.
»Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα σε όλες τις προτάσεις τέτοιας υφής, είναι το συνταγματικό κώλυμα της ελευθερίας των συμβάσεων.
»Σήμερα δεν μπορούν με βάση το νόμο να αλλάξουν τις συμφωνίες. Με αυτήν, λοιπόν, πρότασή μας, θα υποχρεώσουμε τις τράπεζες να προσάψουν νέες συμφωνίες ώστε να επιτευχθούν οι εν λόγω θετικές ενέργειες για τον κυπριακό λαό και την οικονομία μας».
Επιπρόσθετα ο κ. Παπαδόπουλος αναλύοντας το νέο οικονομικό μοντέλο που θα επιτρέψει την ανάπτυξη και ταυτόχρονα θα αποκαταστήσει τις αδικίες που επήλθαν από την οικονομική καταστροφή του 2013, υπερτόνισε ότι «πρέπει να επιδιώξουμε την αποκατάσταση των ζημιών. Την αποκατάσταση των κουρεμένων καταθετών, των κατόχων αξιόγραφων και των Ταμείων Προνοίας.
»Θέλω, όμως, να τονίσω ότι ολοκληρωτική αποκατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνει. Αλλά τουλάχιστον μερική αποκατάσταση πρέπει να γίνει. Έχουμε ηθικό καθήκον να προσπαθήσουμε ν’ αποκαταστήσουμε εκείνους που πλήρωσαν για να μπορέσει η οικονομία μας να συνεχίσει μετά το 2013».
Παράλληλα ο Υποψήφιος Πρόεδρος εισηγήθηκε την αποκατάσταση των συνταξιούχων με ειδική ρύθμιση.
«Στόχος αυτής της μεταρρύθμισης, αποτελεί η συμπλήρωση της σύνταξης των συμπολιτών μας, της τρίτης ηλικίας. Θα γίνουν τα Ταμεία Προνοίας υποχρεωτικά για όλους. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε να επιτρέπουμε οι συνταξιούχοι μας να ζουν με τις συντάξεις της πείνας των 300-400 ευρώ.
»Οι δικές μας μελέτες δείχνουν ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να αυξήσουμε κατά πολύ τις συντάξεις και σε κάποιες περιπτώσεις να τις διπλασιάσουμε κιόλας».
Πρόσθεσε δε ότι «χρειάζεται να δημιουργήσουμε νέους τομείς ανάπτυξης στην οικονομία.
»Η οικονομίας της Κύπρου μπορεί να γίνει μία οικονομία της γνώσης, της τεχνολογίας και της έρευνας.
»Μπορούμε να δούμε θετικά επιτυχημένα παραδείγματα, άλλων χωρών. Να επενδύσουμε στην παιδεία μας, στους νέους μας, στον πληθυσμό μας, στο ένα πλεονέκτημα που έχουμε που μπορεί να μας πάρει μπροστά που είναι ο κόσμος μας, οι γνώσεις μας. Εκεί πρέπει να στοχεύσουμε.
»Να γίνουμε ένα κέντρο υγείας και όχι να ντρεπόμαστε να περπατήσουμε μέσα στα νοσοκομεία μας λόγω των τριτοκοσμικών συνθηκών που επικρατούν σήμερα.
»Ένα νέο μοντέλο της κυπριακής οικονομίας που θα λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε να προσδίδει όφελος και ευρωστία σε όλους τους πολίτες.
»Ταυτόχρονα χρειάζεται αποκατάσταση των θεσμών από εκεί οφείλουμε να ξεκινήσουμε την μεταρρύθμιση του κράτους μας. Οι θεσμοί να λειτουργούν για το συμφέρον των πολιτών».
Καταλήγοντας, ο Νικόλας Παπαδόπουλος κάλεσε τους πολίτες να δώσουν μαζί του τη μάχη για την αλλαγή.
«Η αλλαγή στρατηγικής στο Κυπριακό, η αλλαγή στο μοντέλο ανάπτυξης της οικονομίας, η αλλαγή στην ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει το κράτος στους πολίτες, η αλλαγή στο ύφος και το ήθος της εξουσίας, αποτελούν εθνική και κοινωνική αναγκαιότητα.
»Με την επιλογή και την ψήφο μας πρέπει να τερματίσουμε την αποτυχημένη διακυβέρνηση Αναστασιάδη.
»Πρέπει να ξαναβρούμε την αξιοπιστία και την αξιοπρέπειά μας. Πρέπει να δώσουμε στον τόπο μας ελπίδα και προοπτική. Με τη δύναμη του λαού μας, θα τα καταφέρουμε».