Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Aνάλυση Stratfor: Γιατί η Β. Κορέα εκτόξευσε δεύτερο πύραυλο πάνω από την Ιαπωνία

Aνάλυση Stratfor: Γιατί η Β. Κορέα εκτόξευσε δεύτερο πύραυλο πάνω από την Ιαπωνία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βόρεια Κορέα, Ιαπωνία, Ινστιτούτο Stratfor,

Τους λόγους που η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δεύτερο πύραυλο, σε διάστημα λιγότερο από είκοσι μέρες, πάνω από την Ιαπωνία εξηγεί σε ανάλυση του το Ινστιτούτο Stratfor.

Διαβάστε αναλυτικά:

Η Βόρεια Κορέα δεν δίνει ενδείξεις ότι θα σταματήσει ή τουλάχιστον θα επιβραδύνει τις προσπάθειές της να επιτύχει μια αποτελεσματική τροχιά πάνω από την Ιαπωνία.

Στα τέλη Αυγούστου, η Πιονγιάνγκ παραβίασε τον ιαπωνικό εναέριο χώρο για πρώτη φορά εδώ και κάποια χρόνια, μια κίνηση που πυροδότησε τη διεθνή καταδίκη. Με την επόμενη δοκιμή της νωρίς σήμερα, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε άλλον ένα βαλλιστικό πύραυλο πάνω από το βόρειο νησί της Ιαπωνίας, Χοκάιντο.

Ο βαλλιστικός πύραυλος διάνυσε απόσταση ίση με εκείνη από το Λος Άντζελες μέχρι την Ουάσινγκτον, πριν σταματήσει στον βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό. Το μέρος της εκτόξευσης -κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Πιονγιάνγκ στην περιφέρεια της πόλης Σουνάν- ήταν το ίδιο με τη δοκιμή της 29ης Αυγούστου.

Στέλνοντας τον πύραυλο πάνω από το βόρειο ιαπωνικό νησί του Χοκάιντο, επίσης θυμίζει την προηγούμενη δοκιμή πυραύλου. Δεδομένου του μικρού γεωγραφικού της μεγέθους και της θέσης της, η Βόρεια Κορέα έχει ελάχιστες επιλογές για δοκιμές πυραύλων σε πλήρη τροχιά. Το πέρασμα πάνω από την Ιαπωνία είναι μία από τις λιγότερο προκλητικές επιλογές που έχει στη διάθεσή της η Πιονγιάνγκ και το Χοκάιντο πιθανώς επιλέχθηκε λόγω του αραιού του πληθυσμού και του περιορισμένου κινδύνου για παράπλευρες απώλειες λόγω ατυχήματος.

Στο μεσοδιάστημα από την τελευταία δοκιμή, η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε μια ελεγχόμενη πυρηνική εκτόξευση, πιθανότατα μιας βόμβας υδρογόνου. Αυτό είναι άλλο ένα βήμα στην παράλληλη πορεία ανάπτυξης μιας βιώσιμης πυρηνικής δύναμης αποτροπής. Στον απόηχο αυτής της πυρηνικής δοκιμής -και των σκληρότερων κυρώσεων από τα Ηνωμένα Έθνη-, η Βόρεια Κορέα εξέδωσε περαιτέρω απειλές προς τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

Πρώτα ρεπορτάζ υποστηρίζουν πως ο σημερινός πύραυλος διάνυσε περίπου 3.700 χιλιόμετρα για 17 λεπτά, με το απόγειό του περίπου στα 770 χιλιόμετρα. Το απόγειο, στοιχεία για την εμβέλεια και ο χρόνος της τροχιάς, όλα δείχνουν ότι το βλήμα που εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα ήταν ένας βαλλιστικός πύραυλος μέσου βεληνεκούς.

Ακόμη πιο αξιοσημείωτο είναι ότι αυτό το εύρος δίνει τη δυνατότητα στην Πιονγιάνγκ να φτάσει αποτελεσματικά στο νησί Γκουάμ και στις αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις που υπάρχουν εκεί. Αυτό ήταν κάτι που πριν τη δοκιμή της 29ης Αυγούστου δεν ήταν σε θέση να καταφέρει.

Αυτή η τελευταία είναι η εκτόξευση πυραύλου με το μεγαλύτερο εύρος που έχει να επιδείξει η Βόρεια Κορέα (ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος που δοκιμάστηκε τον Ιούλιο εκτοξεύτηκε σε ανυψωμένη τροχιά, το οποίο σημαίνει πως δεν έκαναν επίδειξη της πλήρους απόστασης που μπορούσε να διανύσει).

Η Βόρεια Κορέα θα συνεχίσει να δοκιμάζει συσκευές, σύμφωνα με τις τεχνικές της απαιτήσεις. Οι δύο σχετικά επιτυχημένες δοκιμές των πυραύλων που φαίνεται πως ήταν Hwasong-12, ελάχιστης ενέργειας ή ορισμένης τροχιάς πάνω από την Ιαπωνία, δείχνουν την αυξανόμενη ικανοποίηση της Βόρειας Κορέας με την αξιοπιστία του συστήματος. Είναι πιθανό, επομένως, η Βόρεια Κορέα σύντομα να εισάγει τον πύραυλο σε λειτουργική εναλλαγή στις πυραυλικές της μονάδες, αν δεν το έχει κάνει ήδη. Η δοκιμή του Hwasong-12, του οποίου το πρώτο στάδιο πτήσης είναι παρόμοιο με του Hwasong-14 ICBM, είναι ταυτόχρονα και ένα αυξητικό βήμα προς το επόμενο στάδιο στις δοκιμές πυραύλων πάνω από την Ιαπωνία. Αυτό θα περιλάμβανε τη δοκιμή ενός Hwasong-14 ICBM πάνω από τη νησιωτική χώρα.

Η Νότια Κορέα είχε προειδοποιήσει για την πιθανότητα δοκιμής πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα ήδη από τα τέλη Αυγούστου, υπερτονίζοντας τις προετοιμασίες της εκτόξευσης και αρχικά εικάζοντας πως το βλήμα θα δοκιμαζόταν στις 9 Σεπτεμβρίου για να συμπέσει με την επέτειο ίδρυσης του κράτους της Βόρειας Κορέας.

Σε απάντηση αυτής της πιο πρόσφατης δοκιμής, η Σεούλ εκτόξευσε δικό της βαλλιστικό πύραυλο, στα ανοικτά της Νότιας Κορέας. Όσο για την Ιαπωνία, το Τόκιο τόνισε πως βρίσκεται σε επαφή με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενόσω ζυγίζει μια κατάλληλη απάντηση: οι δυο τους κάλεσαν ήδη σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Δείχνει βέβαιο, ωστόσο, πως ανεξαρτήτως περαιτέρω μέτρων που μπορεί να ληφθούν εναντίον της, αυτή δεν θα είναι η τελευταία δοκιμή πυραύλου που διεξάγει η Βόρεια Κορέα.

Σχετικά άρθρα