Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Τουρκία συμφώνησε με Συρία και Ιράν να “μοιραστούν” την επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας

Η Τουρκία συμφώνησε με Συρία και Ιράν να “μοιραστούν” την επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλ Κάιντα, Αλ Νούσρα, Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA), Ιντλίμπ, Ισλαμιστές, Συρία, Ταχρίρ Αλ Σαμ (HTS), Τζαμπχάτ Φάτεχ Αλ Σαμ, Τζισρ Αλ Σούγκουρ, Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Η Τουρκία ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει δεύτερη εισβολή στη Συρία και να καταλάβει μέρος της βορειοδυτικής επαρχίας της Ιντλίμπ.

Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, Ρωσία, Ιράν και Τουρκία συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια “ζώνη αποκλιμάκωσης” στην επαρχία της Ιντλίμπ και όπως αναφέρεται επιτράπηκε στην Τουρκία να αναπτύξει στρατεύματά της στην Ιντλίμπ.

Η επαρχία της Ιντλίμπ τελεί υπό τον έλεγχο των φιλότουρκων ισλαμιστών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) και των τζιχαντιστών της Αλ Κάιντα, της Ταχρίρ Αλ Σαμ όπως ονομάζεται στη Συρία.

Η ερντογανική εφημερίδα Yeni Safak σε δημοσίευμά της με τίτλο “Η Ιντλίμπ θα προστατευθεί από 25.000 Τούρκους και FSA στρατιώτες” αναφέρει, ότι οι δυνάμεις αυτές θα αναπτυχθούν στη συριακή επαρχία αυτόν το μήνα.

Οι τουρκικές δυνάμεις θα εισέλθουν σε πλάτος 35 με 50 χλμ εντός της συριακής επικράτειας και κατά μήκος 130 χλμ.

Οι Τούρκοι θα καταλάβουν το 1/3 των συμφωνηθέντων εδαφών και τα υπόλοιπα 2/3 θα περάσουν στον έλεγχο των Ρώσων και των Ιρανών.

“Ο αριθμός των [σ.σ. τουρκικών] στρατευμάτων που θα συμμετάσχουν στην επιχείριση μαζί με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA) θα φτάσουν τους 25.000”, γράφει η Yeni Safak και συνεχίζει:

“Οι δυνάμεις αυτές θα αναπτυχθούν από την Τζισρ Αλ Σούγκουρ στα νότια μέχρι τη Νταρ Αζ Ιζά στα δυτικά της Ιντλίμπ και θα θέσουν υπό τον έλεγχό τους 5.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα”.

Τα τουρκικά στρατεύματα θα καταλάβουν το αεροδρόμιο Ταφτανάζ και τις πόλεις Τζαμπάλ Αρμπαΐν, Ταφτανάζ, Τζισρ Αλ Σουγκούρ, Αρίχα, Μααράτ Αλ Νουμάαν και Χαν Σεϊχούν όπως και θα μπορούν να παρακολουθούν τις κουρδικές δυνάμεις στο αυτοδιοικούμενο κουρδικό καντόνι της Εφρίν, στη βορειοδυτική Συρία.

Δεν αποκλείεται η τελική συμφωνία μεταξύ των τριών δυνάμεων να είναι διαφορετική από αυτή που μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Σε κάθε περίπτωση, η τουρκική επέμβαση σε συνεργασία με τους Ρώσους και το Ιράν, βάζει την Τουρκία ανοιχτά απέναντι στη Δύση και στον Λευκό Οίκο, ενώ ο ολοκάθαρος στόχος της Τουρκίας δεν είναι άλλος από το να εμποδίσει μελλοντική έξοδο των Κούρδων στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Η συνεργασία της Τουρκίας με το Ιράν στη Συρία στρέφεται ανοιχτά και κατά του Ισραήλ.

Επίσης, να σημειωθεί, η Αλ Κάιντα στη Συρία, που υπολογίζεται ότι έχει περίπου 40.000 καλά οπλισμένους άνδρες στην επαρχία της Ιντλίμπ, είναι βέβαιο ότι θα δώσει σκληρή μάχη μιας και δεν έχει έδαφος να υποχωρήσει.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 17.20: Όπως μεταδίδει η Νέα Σελίδα, οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις του «ανατολικού μπλοκ» για την «αποκλιμάκωση» στη Συρία, δηλαδή το Ιράν, η Ρωσία και η Τουρκία, κατέληξαν επισήμως σε συμφωνία για την τέταρτη και τελική καλούμενη «ζώνη αποκλιμάκωσης» στην εμπόλεμη χώρα.

Ιράν, Ρωσία και Τουρκία αποφάσισαν να δημιουργήσουν αυτή τη «ζώνη αποκλιμάκωσης» στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, όπως ανακοίνωσε επίσημα το υπουργείο Εξωτερικών του Καζακστάν, ως χώρα που φιλοξενεί στην πρωτεύουσά του Αστάνα τις συνομιλίες των τριών χωρών.

Πολεμικός χάρτης της βορειοδυτικής Συρίας: Με κόκκινο χρώμα τα εδάφη που ελέγχει η συριακή κυβέρνηση. Με πράσινο τα εδάφη που ελέγχουν οι ισλαμιστές και οι τζιχαντιστές. Στην επαρχία της Ιντλίμπ με το ανοιχτό πράσινο είναι τα εδάφη που ελέγχουν οι φιλότουρκοι ισλαμιστές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) και της Αχράρ Αλ Σαμ και με το σκούρο πράσινο τα εδάφη που ελέγχονται από την Αλ Κάιντα στη Συρία, την Ταχρίρ Αλ Σαμ. Με κίτρινο χρώμα είναι οι Κούρδοι και με μπλε χρώμα τα εδάφη που κατέλαβε η Τουρκία με την επιχείριση Ασπίδα του Ευφράτη στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού.

Στον χάρτη που ακολουθεί βλέπετε στο “περίπου” το έδαφος που θα καταλάβει τη Τουρκία. Δεν την ενδιαφέρει να αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων της αλλά να “κλείσει” οποιαδήποτε πιθανή έξοδο των Κούρδων προς τη θάλασσα.

Σχετικά άρθρα