Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Βρετανία φεύγει από την ΕΕ αλλά στηρίζει τα Σκόπια να μπουν – Τα Λονδίνο “μπερδεύεται” στα Δυτ. Βαλκάνια

Η Βρετανία φεύγει από την ΕΕ αλλά στηρίζει τα Σκόπια να μπουν – Τα Λονδίνο “μπερδεύεται” στα Δυτ. Βαλκάνια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άλαν Ντάνκαν, Βαλκάνια, Βρετανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Νίκολα Ντιμιτρόφ, Σκόπια,

Πληροφορίες που είχε στη διάθεσή του το TRIBUNE, ότι οι Βρετανοί έχουν αρχίσει να “μπερδεύονται” στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα στα Σκόπια, φαίνεται να επιβεβαιώνονται.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ, πραγματοποιεί επίσκεψη στο Λονδίνο και την Τρίτη συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης, σερ Άλαν Ντάνκαν, γνωστό μας από την εμπλοκή του στο Κυπριακό και την περίεργη στάση του Ηνωμένου Βασιλείου, που θεωρήθηκε υποστηρικτική στην Τουρκία στις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντάνα.

Ντιμιτρόφ και σερ Ντάνκαν υπέγραψαν Κοινή Δήλωση για εταιρική σχέση μεταξύ ΠΓΔΜ και Βασιλείου, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση του Σκοπιανού ΥΠΕΞ, η Βρετανία είναι “μια ακόμα φιλική χώρα”, η οποία είναι έτοιμη “να προσφέρει συγκεκριμένη υποστήριξη στη μεταρρυθμιστική διαδικασία στην ΠΓΔΜ”.

Ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ, αποφεύγοντας αναφορές στο Ονοματολογικό, προσθέτει στην ανακοίνωσή του ότι αυτή η εταιρική σχέση θα είναι χρήσιμη και για τις δύο χώρες, ρίχνοντας και το απαραίτητο κομπλιμέντο λέγοντας ότι για την ΠΓΔΜ η Βρετανία “αποτελεί έμπνευση επειδή λαμβάνει στήριξη από μία από τις παλαιότερες δημοκρατίες, ενώ για τη Μεγάλη Βρετανία συνιστά επιβεβαίωση της ανιδιοτελούς στήριξής της στη δημοκρατία”.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται, ακόμα, ότι η συνάντηση Ντιμιτρόφ-Ντάνκαν επιβεβαιώθηκε η βρετανική υποστήριξη στη διαδικασία ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης της ΠΓΔΜ (μια αντίφαση ενώ η Βρετανία έχει “φύγει” και διαπραγματεύεται την έξοδό της) καθώς και το γεγονός ότι η Βρετανία παραμένει παρούσα στα Δυτικά Βαλκάνια και υποστηρίζει την ένταξη των χωρών της περιοχής στην ΕΕ (επίσης η ίδια αντίφαση).

Σε κάθε περίπτωση είναι ενδιαφέρουσα η “ανεξήγητη” παρουσία της Βρετανίας στα Δυτικά Βαλκάνια, εκτός εάν το Λονδίνο προσπαθώντας να βρει ξανά τους βηματισμούς της δύναμης που ήταν κάποτε, πριν εκχωρήσει τις “σφαίρες” του στις ΗΠΑ και ενταχθεί στην ΕΕ, προσπαθεί να ανακάμψει και μάλιστα -όπως λέγεται- σε συνεννόηση με το καθεστώς Ερντογάν. Περίεργα παιχνίδια και οι Σκοπιανοί περιφερόμενοι “πρόθυμοι”…

Σχετικά άρθρα