Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

H Ρωσία κατέθεσε στον ΟΗΕ σχέδιο ψηφίσματος για την Ουκρανία

H Ρωσία κατέθεσε στον ΟΗΕ σχέδιο ψηφίσματος για την Ουκρανία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βιτάλι Τσούρκιν, Βλάντιμιρ Πούτιν, Βρετανία, Ζεράρντ Αρό, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Μαρκ Λάιαλ Γκράντ, Μπαν Κι Μουν, Ουκρανία, Πέτρο Ποροσένκο, Ρωσία, Σεργκέι Λαβρόφ, Τζεν Ψάκη,

Σχέδιο ψηφίσματος κατέθεσε η Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μέσω του οποίου κάνει έκκληση για τερματισμό της βίας στην νοτιοανατολική Ουκρανία και την ασφαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια με τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Τα 15 μέλη του Συμβουλίου πραγματοποίησαν σύντομη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, με θέμα το τρισέλιδο σχέδιο ψηφίσματος. Μετά το τέλος της συνεδρίασης ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, δήλωσε στους δημοσιογράφους:

«Υπήρξαν ορισμένες θετικές αντιδράσεις από κάποια μέλη του συμβουλίου. Ωστόσο, πολλοί ήταν αυτοί οι οποίοι έθεσαν τόσες πολλές ερωτήσεις που αν προσπαθούσαμε να τις απαντήσουμε θα έπρεπε να μιλάμε για εβδομάδες», είπε ο τελών καθήκοντα προέδρου στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τον μήνα Ιούνιο και πρόσθεσε πως «δεν έχουμε ακόμα αποφασίσει ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις μας σχετικά με αυτό το σχέδιο ψηφίσματος».

Ενστάσεις από Βρετανία, για υποκρισία κάνουν λόγο οι ΗΠΑ

Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της από τις δυτικές χώρες κατηγορούν τη Μόσχα ότι υποστηρίζει τη φιλορωσική εξέγερση που έχει ξεσπάσει στο ανατολικό τμήμα της χώρας, κάτι που η Ρωσία αρνείται, επισημαίνοντας ότι οι προσπάθειες του Κιέβου για εκτόνωση των ταραχών μέσω της χρήσης του στρατού οξύνει περαιτέρω την κατάσταση.

«Πρέπει να είμαστε σαφείς ότι η κρίση στην Ουκρανία αποτελεί μια πολιτική κρίση ασφαλείας», δήλωσε ο Βρετανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Μαρκ Λάιαλ Γκραντ, ο οποίος συμφώνησε με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζεράρντ Αρό, ότι λείπουν βασικά στοιχεία από το ρωσικό σχέδιο.

«Λείπουν αρκετά στοιχεία, όπως για παράδειγμα οι αναφορές σχετικά για την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας, το δικαίωμα της χώρας να υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα», δήλωσε ο Αρό.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους χαρακτήρισαν υποκριτική την πρόταση της Ρωσίας, υποστηρίζοντας ένοπλοι μαχητές εισέρχονται και όπλα εισάγονται στην Ουκρανία από τη Ρωσία και ότι αυτονομιστές, τους οποίους υποστηρίζει η Μόσχα, κρατούν ομήρους παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

«Εάν λοιπόν κάνουν έκκληση ή υποστηρίζουν την αποκλιμάκωση των εντάσεων, θα ήταν ποιο αποτελεσματικό να σταματήσουν αυτές τις δραστηριότητες», δήλωσε από την Ουάσινγκτον η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τζεν Ψάκι.
Η κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται λέει ο Ρώσος ΥΠΕΞ

Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε δηλώσει ότι οι δυτικές χώρες είχαν βεβαιώσει τη Μόσχα πως η κατάσταση στην Ουκρανία θα βελτιωνόταν μετά την ολοκλήρωση των προεδρικών εκλογών της 25ης Μαΐου, ωστόσο «τα πάντα γίνονται προς την αντίθετη κατεύθυνση.

«Άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά. Ειρηνικοί πολίτες υποφέρουν όλο και περισσότερο, ο στρατός, η πολεμική αεροπορία και τα βαρέα όπλα εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται εναντίον τους», είπε ο Λαβρόφ.
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, όπου τον προέτρεψε να ξεκινήσει άμεσα διάλογο με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε τη Δευτέρα εκπρόσωπος του Μπαν.

Σχετικά άρθρα