Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

O Σουλτς ονειρεύεται την καγκελαρία και προτείνει στη Μέρκελ θέση στη κυβέρνησή του

O Σουλτς ονειρεύεται την καγκελαρία και προτείνει στη Μέρκελ θέση στη κυβέρνησή του
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για CDU Χριστιανική Δημοκρατική Ένωση, SPD Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, Γερμανία, Εκλογές, Μάρτιν Σουλτς,

Μπορεί στις δημοσκοπήσεις οι Σοσιαλδημοκράτες να βλέπουν σταθερά τις πλάτες των Χριστιανοδημοκρατών και να απειλούνται με το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα στη μετεκλογική ιστορία της Γερμανίας, αλλά ο Μάρτιν Σουλτς δεν λέει να εγκαταλείψει το όνειρο να εκθρονίσει από την καγκελαρία την Άνγκελα Μέρκελ, προτείνοντάς της μάλιστα μια θέση στην κυβέρνησή του!

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα στο Βερολίνο ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών τόνισε απαντώντας σε ερώτηση για τους όρους που βάζει το κόμμα του προκειμένου να μετάσχει εκ νέου σε έναν «μεγάλο συνασπισμό»: «Αγωνίζομαι να γίνω καγκελάριος. Κι αν η κ. Μέρκελ θέλει να μετάσχει στην κυβέρνησή μου, είναι καλοδεχούμενη ως αντικαγκελάριος.»

Οι Σοσιαλδημοκράτες δεν επιζητούν μια νέα συγκυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκράτες, τόνισε ο Μάρτιν Σουλτς περίπου δύο εβδομάδες πριν οι Γερμανοί πάνε στις κάλπες. «Όποιος θέλει να ξεφορτωθεί την Μέρκελ πρέπει να ψηφίσει Σουλτς, να ψηφίσει SPD. Αυτό είναι εντελώς ξεκάθαρο», είπε, υπογραμμίζοντας ότι δεν κοιτάζει τις δημοσκοπήσεις.

«Σε ό,τι με αφορά μπορείτε να δημοσιεύετε όσες δημοσκοπήσεις θέλετε, να βάζετε συνταγές για μπισκότα της μανούλας στην πρώτη σελίδα. Μου είναι παντελώς αδιάφορο. Εγώ μάχομαι για τις πεποιθήσεις μου», είπε ο Σουλτς.

Οι σφυγμομετρήσεις δίνουν στο κόμμα του από 21%-25%, αφαιρώντας του έτσι κάθε πιθανότητα να γίνει καγκελάριος στη θέση της Άνγκελα Μέρκελ, αφού ακόμη κι αν οι Σοσιαλδημοκράτες συμμαχήσουν με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους, ή με την Αριστερά και τους Πράσινους δεν πιάνουν τα ποσοστά που είναι αναγκαία για μια κυβερνητική πλειοψηφία.

Αλλά ο Σουλτς δεν λέει να ρίξει λευκή πετσέτα: «Περιμένετε τη βραδιά των εκλογών», λέει, «και θα δείτε την πομπή προς το αρχηγείο των Σοσιαλδημοκρατών (Willy Brandt Haus)». Αργότερα, ωστόσο, πρόσθεσε, ότι ίσως η πομπή κατευθυνθεί προς τα κεντρικά των Χριστιανοδημοκρατών (Konrad-Adenauer-Haus)στο Βερολίνο.

Ο Μάρτιν Σουλτς υπογράμμισε ότι το μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων μπορεί να κάνει τη διαφορά: «Το κόμμα μου κι εγώ θα αγωνιστούμε για τις πεποιθήσεις μας και γι’ αυτό που είναι αναγκαίο για το μέλλον της χώρας μας», δήλωσε.

Χθες βράδυ είχε απαριθμήσει μέσω Διαδικτύου τέσσερις κεντρικούς στόχους, που το κόμμα του θέλει να υλοποιήσει σε κάθε περίπτωση: δίκαιοι μισθοί, ισότητα ευκαιριών στην εκπαίδευση, διασφαλισμένες συντάξεις και μια αλληλέγγυα Ευρώπη.

Όμως οι απαιτήσεις των Σοσιαλδημοκρατών δεν έκαναν καμία εντύπωση στους Χριστιανοδημοκράτες. Τα «μη διαπραγματεύσιμα» σημεία που ανέφερε ο Σουλτς βαίνουν ήδη προς υλοποίηση επεσήμανε ο επικεφαλής της Κ.Ο. της CDU, αφού το κράτος ξοδεύει ήδη πολλά για τη δημόσια εκπαίδευση. «Αυτές οι κόκκινες γραμμές δεν είναι δα και κανένα πυροτέχνημα», δήλωσε ο Φόλκερ Κάουντερ.

Από την πλευρά του το Αριστερό Κόμμα χαρακτήρισε τις τέσσερις «αδιαπραγμάτευτες» προεκλογικές υποσχέσεις του Σουλτς σήμα για την επανέναρξη του μεγάλου συνασπισμου, με τον επικεφαλής της Κ.Ο. τους και κεντρικό τους υποψήφιο, Ντίτμαρ Μπαρτς, να κάνει λόγο για «προδοσία» πνέοντας μένεα για την απροθυμία του SPD να συνεργαστεί με την Die Linke.

Σχετικά άρθρα