Συγκεκριμένο σχήμα στο όραμα της επανένωσης της πατρίδας μας, ώστε να διαμορφωθεί μια λύση, την οποία «θα μπορούμε να προτείνουμε στις επόμενες γενιές και η οποία θα εδράζεται και θα λαμβάνει υπόψη πρώτιστα τις δημιουργικές τους αρετές, χωρίς διχαστικά στοιχεία, που θα προκαλούν νέες τριβές και εντάσεις», επιδιώκει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Μιλώντας στο 21ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΝΕΔΗΣΥ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε για μια λύση που να συνάδει με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, και από την οποία θα προκύπτει ένα κράτος απαλλαγμένο από το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων και την παράνομη διατήρηση κατοχικών στρατευμάτων.
«Ένα κράτος που να μπορεί να σταθεί στο χρόνο, που να είναι εφάμιλλο των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών.
»Που να μην είναι παρίας, δηλαδή ενόχληση για την Ευρώπη, αλλά να είναι μια λειτουργική χώρα.
»Αυτό ζητούμε, αυτό θέλουμε και πρέπει να κτίσουμε τις βάσεις που να δημιουργούν τις προοπτικές συνεργασίας μεταξύ όλων των νέων που κατοικούν νόμιμα σε αυτή την πατρίδα, είτε Ελληνοκύπριοι είτε Τουρκοκύπριοι.
»Θέλουμε να υπάρχει ειρήνη και σταθερότητα, όχι τριβές όπως στο παρελθόν».
Δε θέλουμε με κανένα τρόπο να κτίσουμε ένα κράτος που την επομένη που θα κληθεί να λειτουργήσει, να καταρρεύσει, θέλουμε μόνιμη και διαρκή ειρήνη, αμοιβαίο αλληλοσεβασμό και ξεπέρασμα των προβλημάτων, που η ιστορία, που μας βαρύνει, δυστυχώς, χαρακτήριζε τις σχέσεις των δύο κοινοτήτων, όπως είπε.
Αυτό θα γίνει κατορθωτό όταν επιτέλους συνειδητοποιήσουν οι Τουρκοκύπριοι αλλά και η Τουρκία ότι επιτέλους έχουμε δικαίωμα σαν κράτος να ζήσουμε πραγματικά ανεξάρτητοι και να βιώσουμε ένα, όπως και τα υπόλοιπα, ομαλό κράτος, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουμε, συνέχισε, πηγή είχαν τις συνθήκες εγγύησης.
«Γιατί καμιά εκ των τριών εγγυητριών δυνάμεων δεν παρέλειπε να παρεμβαίνει.
»Η μεν Ελλάς μετά το 1974 επιτέλους αντιλήφθηκε και σεβάστηκε την ανεξαρτησία της Κύπρου, η Τουρκία όμως έκτοτε και μέχρι σήμερα, όχι απλά παρεμβαίνει, αλλά με την επέμβαση το ’74 σαν αποτέλεσμα της προδοτικής συμπεριφοράς της χούντας των Αθηνών, κατέχει το βόρειο τμήμα της πατρίδας μας και επιμένει να ελέγχει ολόκληρη την Κύπρο».
Προσπάθειά μας είναι, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να ξαναζωντανέψουμε την ελπίδα, να ξαναζωντανέψει ο διάλογος πάνω στη βάση που και ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει θέσει με τις παραμέτρους του, αλλά και όπως το διεθνές δίκαιο και ευρωπαϊκό κεκτημένο υπαγορεύουν. Αυτός είναι ο στόχος μου, αυτό είναι το όραμά μου, σημείωσε.
«Έχω κι εγώ παιδιά, έχω κι εγώ εγγόνια και τα σκέφτομαι γιατί θέλω να ζήσουν όπως έζησαν οι πρόγονοι μας. Θέλω να ζήσετε όλοι σε ένα κλίμα ασφάλειας.
»Ένα κλίμα που να δημιουργεί εκείνες τις προοπτικές της προκοπής και όχι της διχόνοιας. Όχι της σύγκρουσης. Αυτό είναι το όραμά μου».
Συνέχισε λέγοντας ότι θέλει να πιστεύει πως μέσα από την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που ακολουθεί, κάποια ώρα θα γίνει κατορθωτό επιτέλους να αντιληφθεί η Τουρκία ότι είναι προς το συμφέρον της η λύση του Κυπριακού.
«Να αντιληφθούν οι Τουρκοκύπριοι ότι είναι προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων, η απαλλαγή από εξαρτήσεις.
»Μόνο έτσι θα υπάρξει προοπτική και μέλλον», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.