Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Κυπριακό είναι σε… περίοδο περισυλλογής, λέει ο ΟΗΕ

Το Κυπριακό είναι σε… περίοδο περισυλλογής, λέει ο ΟΗΕ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Έσπεν Μπάρθ Έιντε, Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Στέφαν Ντουζαρίκ,

Το Κυπριακό είναι σε περίοδο περισυλλογής και εναπόκειται τώρα στα μέρη να επανέλθουν στο Γενικό Γραμματέα και στη συνέχεια να ληφθούν αποφάσεις για το επόμενο βήμα και την πορεία προς τα εμπρός.

Αυτό δήλωσε την Τετάρτη στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των ανταποκριτών των Ηνωμένων Εθνών, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, Στεφάν Ντουζαρίκ.

Ο Εκπρόσωπος απαντούσε σε επισήμανση δημοσιογράφου ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέδειξε πολλές φορές ότι είναι έτοιμος να επανέλθει σε συνομιλίες αν όλες οι πλευρές συμφωνούν στο πλαίσιο Γκουτέρες, ενώ αντιθέτως η Τουρκία συνεχίζει να εκδίδει νέες παράνομες NAVTEX στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και επίσης εμποδίζει τους Ελληνοκυπρίους να επισκεφθούν τις εκκλησίες τους στα κατεχόμενα.

Πρόσθεσε ρωτώντας τον Εκπρόσωπο, αν κάτω από αυτές τις συνθήκες που εμποδίζουν την επανένωση της Κύπρου πώς θα μπορέσει ο Γενικός-Γραμματέας να αναπτύξει μια δυναμική.

“Η θέση του ΓΓ παραμένει αμετάβλητη”, είπε ο κ. Ντουζαρίκ.

“Ο Γενικός – Γραμματέας ήταν πολύ σαφής κατά τη λήξη των συνομιλιών στο Crans – Montana, ότι είναι σε αναμονή. Είναι μια περίοδος περισυλλογής και εναπόκειται τώρα στα μέρη να επανέλθουν σ’ αυτόν και στη συνέχεια να ληφθούν αποφάσεις για το επόμενο βήμα και την πορεία προς τα εμπρός”.

Αποφεύγοντας να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για το τι συμβαίνει τώρα στην Κύπρο, τόνισε ότι αυτό που είναι σημαντικό για το Γενικό Γραμματέα είναι να βρεθεί μια λύση στο κυπριακό πρόβλημα και όπως ο ίδιος έχει πει “συνεχίζουμε να διανύουμε μια περίοδο περισυλλογής. Και ας δούμε τι συμβαίνει. Όμως, πρόσθεσε, οι καλές του υπηρεσίες παραμένουν διαθέσιμες”.

Στο ερώτημα αν τα Ηνωμένα Έθνη βλέπουν κάποια προοπτική, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι η διαδικασία όπου συμμετείχαν με το Γενικό Γραμματέα στην Ελβετία, δεν τέλειωσε με τρόπο που όλοι θα ήθελαν, ο οποίος ήταν να βρεθεί λύση.

“Είμαστε σε μια περίοδο περισυλλογής και περιμένουμε να δούμε τι αποφασίζουν τα μέρη”.

Ο κ. Ντουζαρίκ δήλωσε άγνοια για την επιστολή που απέστειλαν στον ΓΓ Κύπριοι ευρωβουλευτές επικρίνοντας το ρόλο του ειδικού συμβούλου Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

“Ο Γενικός Γραμματέας ήταν πολύ ευγνώμων και υποστηρικτικός για το ρόλο που έπαιξε ο κ. Έιντε. Ο ρόλος του ήταν ως Ειδικός Απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα να βοηθήσει στις συνομιλίες. Ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών δεν ήταν να τις καθοδηγήσουν. Ήταν υπό τη διευκόλυνση των Ηνωμένων Εθνών. Όσον αφορά για το τι έχει λεχθεί ή όχι εντός των συνομιλιών ότι δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο”, κατέληξε.

Σχετικά άρθρα