Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δύο Τούρκοι πράκτορες στα χέρια των Κούρδων (PKK) – Τα “ξέρασαν” όλα στην ανάκριση

Δύο Τούρκοι πράκτορες στα χέρια των Κούρδων (PKK) – Τα “ξέρασαν” όλα στην ανάκριση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για MİT - Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών (Τουρκία), Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν PKK, Ιράκ, Κατασκοπεία, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Πατριωτική Ένωση Κουρδιστάν (PUK), Πράκτορες, Τουρκία, Χακάν Φιντάν,

Σε μεγάλη ταραχή βρίσκεται το ισλαμιστικό καθεστώς της Άγκυρας εξαιτίας των δύο Τούρκων πρακτόρων ,της Εθνικής Οργάνωσης Πληροφοριών της Τουρκίας (MIT), που έπιασαν οι Κούρδοι αιχμαλώτους στο ιρακινό Κουρδιστάν.

Το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων ANF αναφέρεται σε καταθέσεις των Τούρκων πρακτόρων, που έχουν στα χέρια τους οι Κούρδοι, οι οποίες υπάρχει πιθανότητα να δημοσιευτούν και να προκαλέσουν τριγμούς.

Οι Τούρκοι πράκτορες όχι μόνο πιάστηκαν αιχμάλωτοι από τους Κούρδους αλλά στην ανάκριση φαίνεται ότι είπαν πολλά.

Το σοσιαλπατριωτικό κουρδικό κόμμα Πατριωτική Ένωση Κουρδιστάν (PUK), επισήμως δηλώνει δυσαρεστημένο που το συμβάν με τους Τούρκους πράκτορες έγινε σε περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν που τελεί υπό την ευθύνη του.

Οι δύο Τούρκοι πράκτορες είχαν στόχο να δολοφονήσουν Κούρδο ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) και εκτιμάται ότι η επιχείρισή τους αποσκοπούσε, πέρα από την εξολόθρευση του ηγετικού στελέχους του PKK, να προκαλέσει και ένοπλη σύγκρουση μεταξύ των κουρδικών φατριών.

Το περιστατικό, σύμφωνα με πηγές του AFN, συνέβη πριν ένα μήνα. Οι δύο Τούρκοι πράκτορες πιάστηκαν αιχμάλωτοι από άνδρες του PKK όχι μακριά από το Φράγμα Νουκάν, κοντά στις περιοχές Σιλεμανί και Καντίλ.

Οι δύο Τούρκοι πράκτορες κινούνταν στην περιοχή έχοντας αποστολή να πραγματοποιήσουν απαγωγές και εκτελέσεις. Κυρίως στόχος τους ήταν ο Κούρδος ηγέτης Τσεμίλ Μπαγίκ, ένας από τους πέντε ιδρυτές του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK).

Οι δύο Τούρκοι βρίσκονταν σε διαρκή επικοινωνία με τοπικούς πράκτορες της MIT.

Πρόκειται για τους δύο επικεφαλής των βραχιόνων της MIT που δραστηριοποιούνται ενάντια στο PKK στο βόρειο Ιράκ. Είναι υψηλόβαθμοι και τελούν υπό τις άμεσες εντολές του Χακάν Φιντάν, διοικητή της MIT.

Οι δύο Τούρκοι πράκτορες κινούνταν στο ιρακινό Κουρδιστάν έχοντας πάνω τους διπλωματικά διαβατήρια.

Ανέφεραν τις κινήσεις τους απευθείας στον Χακάν Φιντάν και εκείνος με τη σειρά του στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Είχαν εντολές από τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο για τις ενέργειές τους.

Εκτός από τους δύο υψηλόβαθμους πράκτορες της MIT, συνελήφθησαν και αρκετοί από τους υφιστάμενούς τους, ορισμένοι κουρδικής καταγωγής.

Στις 7 Αυγούστου, μερικές ημέρες μετά τη σύλληψη των Τούρκων πρακτόρων, οι Κούρδοι ανατίναξαν ένα όχημα της MIT που κινούνταν στην περιοχή Μπατούφα κοντά στο Ζάχο. Οι επιβαίνοντες πράκτορες τραυματίστηκαν.

Τη νύχτα της 3ης Αυγούστου, ενώ ο Ερντογάν και το επιτελείο του ανέμεναν να μάθουν τα νέα των απαγωγών και δολοφονιών των πρακτόρων τους, πληροφορήθηκαν ότι οι “επίλεκτοί” τους είχαν συλληφθεί.

Η Τουρκία αντέδρασε από την πλευρά της, ζητώντας από τα στελέχη της Πατριωτικής Ένωσης Κουρδιστάν την απελευθέρωση των δύο “διπλωματών” της.

Η Πατριωτική Ένωση Κουρδιστάν ζήτησε συνάντηση με τα στελέχη του PKK, σχετικά με το αίτημα της Άγκυρας. Όταν βρέθηκαν, οι εκπρόσωποι του PKK απάντησαν ότι δεν πρόκειται να τους αφήσουν.

Η Πατριωτική Ένωση Κουρδιστάν μετέφερε την ίδια ημέρα στην Άγκυρα την άρνηση του PKK να απελευθερώσει τους δύο πράκτορες.

Στη συνέχεια η Άγκυρα προσπάθησε να πιέσει την κυβέρνηση του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν, αλλά αυτοί ξέφυγαν εύκολα ισχυριζόμενοι ότι η σύλληψη έγινε σε περιοχή του Ιράκ που ελέγχεται από την Πατριωτική Ένωση Κουρδιστάν, στην οποία δεν έχουν εξουσία.

Επί τρεις εβδομάδες η τουρκική κυβέρνηση προσπαθούσε να πάρει τους δύο “διπλωμάτες” της πίσω και αφού δεν τα κατάφερε, εκνευρισμένη, έκλεισε το γραφείο της Πατριωτικής Ένωσης Κουρδιστάν στο έδαφός της και απέλασε τον διπλωματικό αντιπρόσωπο του κουρδικού κόμματος στην Άγκυρα, Μπαχρόζ Γαλαλί.

Ο Μπαχρόζ Γαλαλί είναι διπλωματικός αντιπρόσωπος της Πατριωτικής Ένωσης Κουρδιστάν στην Άγκυρα εδώ και 17 χρόνια. Είναι διπλωμάτης γνωστός στο τουρκικό κράτος.

Είχε εργαστεί παρασκηνιακά στις συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και PKK που κατέληξαν στην εκεχειρία του 2006.

Το PKK δεν είναι η πρώτη φορά που συλλαμβάνει ανθρώπους της τουρκικής MIT. Πριν δύο, τρία χρόνια είχαν συλληφθεί και άλλα άτομα που σχετίζονταν με την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών και παραμένουν αιχμάλωτοι των Κούρδων. Ωστόσο, αυτοί οι δύο που πιάστηκαν στις αρχές Αυγούστου είναι μεγάλης σημασίας για την Άγκυρα και τους θέλει πίσω.

Πηγές του PKK δεν αποκλείουν να δώσουν στη δημοσιότητα όχι μόνο τις καταθέσεις αλλά και τις φωτογραφίες των συλληφθέντων. Μέχρι στιγμής η μόνη εικόνα που κυκλοφορεί είναι ενός από τους δύο, με καλυμμένο το πρόσωπο με μια κουκούλα με το σήμα του PKK.

Σχετικά άρθρα