Ακριβά κοστίζει ο πόλεμος της Συρίας για την Τουρκία, για αυτό και η Άγκυρα έκανε μειώσεις στους μισθούς των Σύρων ισλαμιστών μισθοφόρων της.
Αφορμή για το σφίξιμο της κάνουλας στάθηκε η εκλογή του Ριάντ Σεΐφ στη θέση του προέδρου της Εθνικής Συμμαχίας της Συρίας (ή Εθνικού Συριακού Συνασπισμού), της υποτιθέμενης εξόριστης “κυβέρνησης” της συριακής αντιπολίτευσης.
Ο Ριάντ Σαΐφ, δύο φορές εκλεγμένος ανεξάρτητος βουλευτής στο συριακό κοινοβούλιο (1994 και 1998), επιχειρηματίας και πρώην αντιπρόσωπος της Adidas στη Συρία, είχε ξεκινήσει μετά τον θάνατο του πατέρα Άσαντ (Ιούνιος 2000) να εκφράζεται ανοιχτά -στην περίοδο της λεγόμενης “Άνοιξης της Δαμασκού”- υπέρ των πολιτικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα του.
Το 2001 καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια κάθειρξη, επειδή κρίθηκε ένοχος ότι αψήφισε το κράτος και ότι αποπειράθηκε να αλλάξει το Σύνταγμα με παράνομες μεθόδους. Αποφυλακίστηκε το 2006.
Οι περιπέτειές του δεν τέλειωσαν εκεί. Οι επιχειρήσεις του χρεοκόπησαν και τον Αύγουστο του 2007 του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα για να υποβληθεί σε θεραπεία καρκίνου του προστάτη.
Συνελήφθη ξανά το 2008 με την κατηγορία ότι συνωμοτούσε να ανατρέψει την κυβέρνηση και για τελευταία φορά στις 6 Μαΐου 2011. Στις 11 Νοεμβρίου 2012 εκλέχτηκε αντιπρόεδρος της “κυβέρνησης” που σχημάτισε η ισλαμιστική αντιπολίτευση και στις 6 Μαΐου 2017 εκλέχτηκε πρόεδρος της “εξόριστης κυβέρνησης”.
Ωστόσο, η Τουρκία που υποστήριξε άλλον υποψήφιο για τη θέση του “προέδρου”, βρήκε την αφορμή που ήθελε για να “κόψει” τη χρηματοδότηση στη συριακή ισλαμιστική αντιπολίτευση, που έχει αρχίσει να τη βαραίνει υπερβολικά δίχως κανένα όφελος.
Έτσι, επικαλούμενη γραφειοκρατικούς λόγους, η τουρκική κυβέρνηση δεν κατέβαλε τους μισθούς στους ισλαμιστές μισθοφόρους της στις αρχές Αυγούστου.
Πριν μια εβδομάδα, στις 22 Αυγούστου συγκεκριμένα, μια αντιπροσωπεία της “εξόριστης συριακής κυβέρνησης” με επικεφαλής τον Ριάντ Σαΐφ συναντήθηκε στην Κωνσταντινούπολη με αξιωματούχους του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Οι Σύροι ισλαμιστές έθεσαν στην Τουρκία τα οικονομικά τους προβλήματα, εξαιτίας της διακοπής της μισθοδοσίας και επίσης συζήτησαν τις πιθανότητες μιας εκεχειρίας στη χώρα τους με την Τουρκία εγγυήτρια δύναμη.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης οι μισθοί των ισλαμιστών καταβλήθηκαν αλλά μειωμένοι κατά 50%, πράγμα που προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στους ένοπλους ισλαμιστές που δρουν στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού και στην επαρχία της Ιντλίμπ. Οι εν λόγω συμμορίες, όπως γράφουμε συχνά, μισθοδοτούνται από το τουρκικό κράτος για να κάνουν “τζιχάντ” στη Συρία.