Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο που σύμφωνα με την ιαπωνική κυβέρνηση πέρασε πάνω από τη νήσο Χοκάιντο, στα βόρεια της χώρας, δίχως ωστόσο να καταγραφεί κάποια ζημιά, ενώ την εκτόξευση του επιβεβαίωσαν και οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας.
Όπως μετέδωσαν ο εθνικός φορέας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης της Ιαπωνίας NHK και το πρακτορείο Reuters, οι ιαπωνικές Αρχές κάλεσαν τους κατοίκους στα βορειοανατολικά της χώρας να αναζητήσουν καταφύγιο, μέχρι ο πύραυλος να καταπέσει στη θάλασσα, κάτι που συνέβη λίγα λεπτά αργότερα.
Η τελευταία φορά που ένας βορειοκορεάτικος πύραυλος πέρασε πάνω από την Ιαπωνία ήταν το 2009, οπότε η Πιονγκγιάνγκ είχε εξηγήσει ότι επρόκειτο για εκτόξευση δορυφόρου.
Τον προηγούμενο μήνα η Πιονγκγιάνγκ διεξήγαγε δύο δοκιμαστικές εκτοξεύσεις διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών και τις ανακοινώσεις του βορειοκορεατικού καθεστώτος μπορούσαν να πλήξουν αμερικανικό έδαφος.
Τότε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε υποσχεθεί να εξαπολύσει «φωτιά και οργή» εναντίον της Βόρειας Κορέας.
Η Πιονγκγάνγκ απάντησε απειλώντας να ρίξει πυραύλους στο νησί Γκουάμ, αμερικανικό έδαφος στον Ειρηνικό Ωκεανό. Έκτοτε η ένταση αποκλιμακώθηκε λίγο.
Ο σημερινός πύραυλος εκτοξεύθηκε στις 05.57 (τοπική ώρα, 23.57 της Δευτέρας ώρα Ελλάδας) από το Σουνάν κοντά στην Πιονγκγιάνγκ και πέρασε πάνω από την Ιαπωνία, όπως εξήγησε ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Νότιας Κορέας.
Διένυσε μια απόσταση 2.700 χιλιομέτρων σε ανώτατο ύψος περίπου 550 χιλιομέτρων.
Εκτοξεύθηκε προς τα ανατολικά και όχι προς την κατεύθυνση του Γκουάμ, όπου βρίσκεται μια στρατηγικής σημασίας στρατιωτική βάση των ΗΠΑ.
Το Γκουάμ βρίσκεται σε απόσταση περίπου 3.500 χιλιομέτρων από τη Βόρεια Κορέα.
Minutes after North Korea launched a missile, northern Japan residents got a text message urging them to take cover https://t.co/JDkMGA5zVo pic.twitter.com/duM1Xf2J7p
— CNN International (@cnni) August 29, 2017
Κατά το NHK, ο πύραυλος διασπάστηκε σε τρία κομμάτια, προτού καταπέσει περίπου 1.180 χιλιόμετρα ανατολικά του ακρωτηρίου Ερίμο.
Η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο στρατός της δεν προσπάθησε να καταρρίψει τον πυραύλο, ο οποίος πέρασε πάνω από το ιαπωνικό έδαφος στις 6:06 π.μ. τοπική ώρα, σύμφωνα πάντα με το NHK.
Κατά τις ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας, ο πύραυλος κάλυψε απόσταση 2.700 χιλιομέτρων.
Σε δήλωσή του, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε υπογράμμισε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να προστατευθούν οι συμπατριώτες του.
Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Ιαπωνίας, ο βαλλιστικός πύραυλος ήταν κατά πάσα πιθανότητα μεσαίου βεληνεκούς, ίδιου τύπου με αυτόν που εκτοξεύτηκε τον Μάιο και τον οποίο η Βόρεια Κορέα είχε απειλήσει ότι θα εκτοξεύσει εναντίον της νήσου Γκουάμ, αμερικανικής επικράτειας στον Ειρηνικό Ωκεανό.
«Ο πύραυλος έφτασε το ύψος των 550 χλμ», είπε ο Ιτσουνόρι Ονοντέρα σε δημοσιογράφους. Διασπάστηκε σε τρία κομμάτια προτού πέσει στον Ειρηνικό, πρόσθεσε.
Σε τηλεγράφημά του, το πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας Yonhap είπε ότι οι ανώτατοι αξιωματικοί των αμερικανικών και των νοτιοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων αποφάσισαν ότι θα απαντήσουν δυναμικά στην πρόκληση, περιλαμβάνοντας στην αντίδρασή τους και την πιθανότητα στρατιωτικών μέτρων, τα οποία όμως δεν διευκρίνισαν.
WATCH: Officials say North Korea fired "unidentified ballistic missile" through Japanese airspace. Read more: https://t.co/RxjePJyxIk pic.twitter.com/xnBwBr5usV
— NBC News (@NBCNews) August 29, 2017
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συγκληθεί τη Δευτέρα το απόγευμα εκτάκτως έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε να καταγγέλλει την «άνευ προηγουμένου σοβαρή απειλή».
Ο Άμπε κατήγγειλε μια «απαράδεκτη εκτόξευση» η οποία «βλάπτει σημαντικά την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής», διευκρινίζοντας ότι το Τόκιο διαμαρτυρήθηκε στην Πιονγκγιάνγκ.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι είχε μια 40λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τραμπ. Οι δύο σύμμαχοι συμφώνησαν «να αυξήσουν την ένταση στη Βόρεια Κορέα».
Από την πλευρά της η Ρωσία δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχη» για την κατάσταση στη Βόρεια Κορέα, καταγγέλλοντας «μια τάση προς κλιμάκωση» της έντασης.
«Παρατηρούμε μια τάση προς κλιμάκωση (…) και είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι από τις γενικότερες εξελίξεις (στην κατάσταση)», επεσήμανε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ.