Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο αρχηγός πληροφοριών της Μπόκο Χαράμ προδίδει τον αρχηγό του: “Αφήστε με να σας δώσω το κεφάλι του Σεκάου”

Ο αρχηγός πληροφοριών της Μπόκο Χαράμ προδίδει τον αρχηγό του: “Αφήστε με να σας δώσω το κεφάλι του Σεκάου”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Αμπουμπακάρ Σεκάου, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Κατασκοπεία, Μπόκο Χαράμ, Μυστικές Υπηρεσίες Πληροφοριών, Νιγηρία, Τζιχαντιστές,

Δύο φατρίες της τζιχαντιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, παρακλάδι της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στην υποσαχάρια Αφρική, ίσως να είναι έτοιμες για διαπραγματεύσεις με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Νιγηρίας, σύμφωνα με έναν πρώην οπλαρχηγό της οργάνωσης, τον Αμπντουλκαντίρ Αμπουμπακάρ, γνωστό κι ως Αμπού Μουχάμαντ.

Ο Αμπντουλκαντίρ Αμπουμπακάρ ήταν ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Μπόκο Χαράμ και ένας από τους κορυφαίους ηγέτες της μέχρι που συνελήφθη τον Ιούνιο.

Ο Αμπουμπακάρ μιλώντας στο Πρακτορείο Ειδήσεων της Νιγηρίας (News Agency of Nigeria – NAN) μέσα από το κελί του, είπε ότι οι φατρίες των οπλαρχηγών Αλμπαρνάουι και Μαμάν Νουρ είναι πρόθυμες για διάλογο και συνεργασία με τη νιγηριανή κυβέρνηση ώστε να ηττηθεί ο ηγέτης της Μπόκο Χαράμ, ο διαβόητος Αμπουμπακάρ Σεκάου.

Ο Σεκάου είναι το βασικό εμπόδιο για ειρήνη στη Νιγηρία, σε έναν τζιχάντ που ξεκίνησε το 2009. Η κυβέρνηση έχει διατάξει ότι τον θέλει ζωντανό ή νεκρό.

Ο Αμπουμπακάρ τόνισε ότι η κυβέρνηση και οι στρατιωτικές Αρχές κάνουν λάθος που δίνουν προτεραιότητα στη διαπραγμάτευση με τον Σεκάου, που είναι αιμοσταγής και δεν πρόκειται ποτέ να παραδοθεί.

“Ο Αλμπαρνάουι έχει εκφράσει το ενδιαφέρον του για διάλογο με την κυβέρνηση και να σταματήσει τον ανταρτοπόλεμο ώστε να βρεθεί μια μόνιμη λύση στην κρίση. Ο Αλμπαρνάουι το έχει συζητήσει με τα μέλη του. Και μπορώ να διαβεβαιώσω την κυβέρνηση ότι θα συνεργαστούν για την επίτευξη της ειρήνης. Οι δύο φατρίες θέλουν να συνεργαστούν με την κυβέρνηση για να ηττηθεί ο Σεκάου”, είπε ο πρώην αρχηγός των υπηρεσιών πληροφοριών της Μπόκο Χαράμ.

Η νιγηριανή κυβέρνηση κρατά επιφυλάξεις σε αυτές τις δηλώσεις, μιας και ο Αμπουμπακάρ έχει συλληφθεί από τον Ιούνιο και από τότε πολλά μπορεί να έχουν αλλάξει.

Ο Αμπουμπακάρ έχει ομολογήσει ότι ανέλαβε διάφορες επιχειρήσεις κατασκοπείας και παρείχε στους τζιχαντιστές τις πληροφορίες που χρειάζονταν για να πραγματοποιούν τα χτυπήματά τους.

Ομολόγησε ότι είχε δώσει τις πληροφορίες για την απαγωγή των 275 μαθητριών τον Απρίλιο του 2014, μια είδηση που συγκλόνισε τότε την παγκόσμια κοινή γνώμη, για τη σφαγή των 20 μαθητών στο κρατικό Κολέγιο της Μπουνί Γιαντί και για πολλές άλλες επιθέσεις σε σχολεία.

Η ονομασία Μπόκο Χαράμ σημαίνει “απαγορεύεται η δυτική εκπαίδευση” και μεταξύ των κυρίως στόχων της οργάνωσης είναι τα δυτικότροπα σχολεία.

Ωστόσο, τώρα δηλώνει πρόθυμος να συνεργαστεί με τις Αρχές της Νιγηρίας και να παράσχει όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τη συντριβή της Μπόκο Χαράμ και τη σύλληψη του Σεκάου.

“Συνεργάζομαι με τον στρατό και είμαι έτοιμος να δώσω πληροφορίες για το που βρίσκεται ο Σεκάου. Ο Σεκάου άφησε τον θύλακά του στη Σαμπίσα και εισήλθε βαθιά στα όρη Μαντάρα. Γνωρίζω την περιοχή που κρύβεται και προτίθεμαι να δώσω οδηγίες στον στρατό”.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η Μπόκο Χαράμ είναι βαθιά διχασμένη και οι τζιχαντιστές ανταγωνίζονται για την εξουσία.

Οι δύο φατρίες που ζητάνε επαφή με την κυβέρνηση αντιτίθενται στον τρόπο ηγεσίας του Σεκάου και στη δίψα του για αίμα.

“Στην αρχή του αντάρτικου πολεμούσαμε για κάτι που το θεωρούσαμε δίκαιο σκοπό, να εγκαθιδρύσουμε ένα χαλιφάτο όπου οι άνθρωποι θα είχαν εκτίμηση, φροντίδα και σεβασμό. Αφού θέσαμε υπό τον έλεγχό μας κάποιες περιοχές, ο Σεκάου άρχισε να δείχνει τη βαναυσότητά του και να διαπράττει εγκλήματα”.

Τότε, όπως συνεχίζει, “ορισμένοι υψηλά ιστάμενοι οπλαρχηγοί, μεταξύ αυτών εγώ, ο Αλμπαρνάουι και ο Μάμαν Νουρ πήγαμε ενάντια στον Σεκάου και απαιτήσαμε να σταματήσει αμέσως το αιματηρό του έπος. Στη συνέχεια ο Αλμπαρνάουι και ο Μάμαν Νουρ πήραν χωριστούς δρόμους και σχημάτισαν τις δικές τους ομάδες. Ο Σεκάου είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τις επιθέσεις αυτοκτονίας. Οι Αλμπαρνάουι και Μάμαν Νουρ ουδέποτε επιτέθηκαν σε σχολεία, τόπους λατρείας, αγορές, σε γυναίκες και παιδιά. Ο αγώνας μας στρεφόταν αποκλειστικά ενάντια στις δυνάμεις ασφαλείας”.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι δύο οπλαρχηγοί δεν συμφώνησαν με την απαγωγή των μαθητριών και τις απαγωγές γυναικών και παιδιών.

“Στον Σεκάου αρέσει να χρησιμοποιεί τα κορίτσια και άλλες γυναίκες που έχει απαγάγει ως ερωτικά παιχνίδια και βομβίστριες αυτοκτονίας. Σκοτώνει δίχως να υπάρχει λόγος”.

Σχετικά άρθρα