Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΗΠΑ: Ο φονικός τυφώνας Χάρβεϊ σκότωσε 5 ανθρώπους στο Χιούστον

ΗΠΑ: Ο φονικός τυφώνας Χάρβεϊ σκότωσε 5 ανθρώπους στο Χιούστον
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Καιρός, Τυφώνας, Χιούστον,

Στους πέντε ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών στο Χιούστον η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ, επικαλούμενη αναφορές, εξαιτίας των πλημμυρών που έχει προκαλέσει η τυφώνας Χάρβεϊ, η οποία πλήττει αυτή την ώρα την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ.

Οι αρχές έχουν κληθεί να διασώσουν από πλημμυρισμένους δρόμους και σπίτια πάνω από 1000 ανθρώπους, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι άνθρωποι καταφεύγουν σε υψηλότερους ορόφους κτηρίων, ακόμα και στις στέγες των σπιτιών τους, προκειμένου να προφυλαχθούν από το ύψος του νερού το οποίο ανεβαίνει με ραγδαίους ρυθμούς.

Όπως μεταδίδει το CNN μάλιστα, ολόκληρες γειτονιές έχουν καλυφθεί από όγκους νερού, γεγονός που τις καθιστά απρόσιτες.

Επιπλέον εκφράζονται φόβοι ότι η έντονη βροχόπτωση που επικρατεί στην περιοχή και χαρακτηρίζεται από κατοίκους ως εκκωφαντική, θα συνεχιστεί για τις επόμενες πέντε ημέρες, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε άκρως καταστροφικές πλημμύρες – ρεκόρ στα παγκόσμια χρονικά.

Ο Χάρβεϊ άρχισε να πλήττει το Τέξας—την καρδιά της βιομηχανίας πετρελαίου και αερίου των ΗΠΑ—το βράδυ της Παρασκευής, όταν είχε ενισχυθεί σε τυφώνα Κατηγορίας 4, με ανέμους 209 χιλιομέτρων την ώρα. Αυτό ήταν το ισχυρότερο ακραίο καιρικό φαινόμενο που έχει βιώσει η Πολιτεία από το 1961.

Στέγες παρασύρθηκαν από τους ανέμους, δέντρα ξεριζώθηκαν, σημειώθηκαν ανεμοστρόβιλοι και πλημμύρες, ενώ 220.000 άνθρωποι βρέθηκαν αντιμέτωποι με διακοπή της ηλεκτροδότησης. Παράλληλα, η καταιγίδα παρέλυσε μεγάλο μέρος της εξόρυξης πετρελαίου και της διύλισης καυσίμων στις ΗΠΑ, κάτι που οδήγησε σε αύξηση των τιμών στα πρατήρια.

Ο Χάρβεϊ υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα, αλλά αναμένεται να συνεχίσει να μαίνεται για μέρες στο Τέξας, με βροχοπτώσεις που θα φθάσουν ακόμη και τα 102 εκατοστά κατά τόπους.

«Μην βγαίνετε στον δρόμο. Μην υποθέτετε ότι η καταιγίδα πέρασε» τόνισε ο δήμαρχος του Χιούστον σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Τα δρομολόγια των λεωφορείων στο Χιούστον έχουν προσωρινά διακοπεί. Ο δήμος θα ανοίξει δύο νέα καταφύγια –εκ των οποίων το ένα σε ένα συνεδριακό κέντρο– για να στεγάσουν τους πληγέντες.

Ο λογαριασμός του σερίφη της κομητείας Χάρις στο Twitter είχε επίσης πλημμυρίσει από αιτήματα για παροχή βοήθειας. Ο σερίφης Εντ Γκονζάλες είπε ότι οι βοηθοί του ελέγχουν μια ανεπιβεβαίωτη ακόμη πληροφορία ότι μια γυναίκα και ένα παιδί βρέθηκαν νεκροί μέσα σε ένα όχημα που βυθίστηκε στα νερά σε έναν αυτοκινητόδρομο κοντά στο Χιούστον.

Ένας κάτοικος είπε στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό abc13 ότι είχε το πτώμα μιας γυναίκας να επιπλέει σε έναν δρόμο στο δυτικό Χιούστον.

Στο αεροδρόμιο Ουίλιαμ Π. Χόμπι του Χιούστον έχουν ακυρωθεί όλες οι προσγειώσεις και απογειώσεις από το πρωί της Κυριακής λόγω των στάσιμων νερών στον διάδρομο. Έχει πλημμυρίσει επίσης η αίθουσα αφίξεων ενώ η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε προειδοποίηση για πιθανή αστραπιαία πλημμύρα στη γύρω περιοχή.

«Η πλημμύρα στο Χιούστον είναι τραγική. Εργαζόμαστε για να σώσουμε ζωές και να είναι ασφαλείς όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι» τόνισε ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί δύο θάνατοι, ενός άνδρα στο Ρόκπορτ, το σπίτι του οποίου τυλίχθηκε στις φλόγες και μιας ηλικιωμένης γυναίκας που πνίγηκε ενώ προσπαθούσε να οδηγήσει το αυτοκίνητό της στο δυτικό Χιούστον. Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι στο Ρόκπορτ τραυματίστηκαν.

Σχετικά άρθρα