Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Άγριες μάχες μεταξύ τζιχαντιστών Ροχίνγκια και Βουδιστών μαίνονται στη Μιανμάρ

Άγριες μάχες μεταξύ τζιχαντιστών Ροχίνγκια και Βουδιστών μαίνονται στη Μιανμάρ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βιρμανία, Βουδισμός, Ισλαμιστές, Μιανμάρ, Ροχίνγκια (Μουσουλμάνοι Μιανμάρ), Τζιχαντιστές,

Τουλάχιστον 32 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη δυτική Μιανμάρ, μετά από επίθεση τζιχαντιστών Ροχίνγκια σε πολλά συνοριακά φυλάκια, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η κυβέρνηση και ο στρατός.

Περισσότερα από 20 αστυνομικά συνοριακά φυλάκια στα σύνορα με το Μπανγκλαντές δέχθηκαν επίθεση από περίπου 150 τζιχαντιστές Ροχίνγκια νωρίς το πρωί, ενώ πολλά εξ αυτών παραμένουν περικυκλωμένα, σύμφωνα με τις δυνάμεις ασφαλείας.

«Πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχουμε μετρήσει επτά πτώματα τρομοκρατών», ανακοίνωσε το γραφείο της ηγέτιδας της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κι, της ντε φάκτο επικεφαλής της κυβέρνησης.

Ωστόσο λίγο αργότερα ο επικεφαλής του στρατού, ο στρατηγός Μιν Αούνγκ Χλανγκ, επεσήμανε στη σελίδα του στο Facebook ότι «στρατιώτες και αστυνομικοί μάχονται από κοινού εναντίον των τρομοκρατών», προσθέτοντας ότι πλέον ο απολογισμός των νεκρών είναι 32. Μεταξύ αυτών, ένας στρατιώτης, δέκα αστυνομικοί και 21 Ροχίνγκια. Ωστόσο, σύμφωνα με το Associated Press, οι νεκροί έφτασαν τους 71.

Πρόκειται για το πιο αιματηρό επεισόδιο εδώ και αρκετούς μήνες στην Πολιτεία Ραχίν, όπου υπάρχει μεγάλη ένταση μεταξύ των μουσουλμάνων Ροχίνγκια και των βουδιστών που αποτελούν την πλειονότητα του πληθυσμού της Μιανμάρ.

Στην Πολιτεία αυτή ζουν χιλιάδες Ροχίνγκια, οι οποίοι είναι θύματα μεγάλων διακρίσεων, καθώς δεν τους αναγνωρίζεται η υπηκοότητα και δεν τους επιτρέπεται η πρόσβαση σε σχολεία, νοσοκομεία ή την αγορά εργασίας

Η κυβέρνηση της Μιανμάρ επεσήμανε «τη σύμπτωση των επιθέσεων αυτών με τη δημοσίευση της τελικής έκθεσης της επιτροπής» υπό τον πρώην γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Άναν για την κατάσταση στην Πολιτεία Ραχίν.

Η έκθεση αυτή, που δόθηκε χθες Πέμπτη στη δημοσιότητα, καλεί την κυβέρνηση να δώσει περισσότερα δικαιώματα στη μουσουλμανική μειονότητα, κυρίως σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει να ριζοσπαστικοποιηθεί.

Στο μεταξύ, από τα τέλη Ιουλίου βουδιστές έχουν εγκλωβίσει εκατοντάδες Ροχίνγκια στα σπίτια τους στο χωριό όπου ζουν δίπλα δίπλα, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι.

Κάτοικοι, εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και παρατηρητές δήλωσαν στο Reuters ότι οι μουσουλμάνοι κάτοικοι στο χωριό Ζάι Ντι Πιν εμποδίζονται εδώ και τρεις εβδομάδες να πάνε στη δουλειά τους, να προμηθευτούν νερό και τρόφιμα.

Πολύ λίγοι εξ αυτών μπόρεσαν να περάσουν για να πάρουν προμήθειες για την κοινότητα την Τρίτη.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι βουδιστές που ζουν στο χωριό περιορίζουν την ποσότητα των τροφίμων που μπορούν να αγοράσουν οι Ροχίνγκια, ενώ εμποδίζουν τις μετακινήσεις τους.

Το γεγονός αυτό προκαλεί ανησυχία για το ξέσπασμα επεισοδίων μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Στο χωριό Ζάι Ντι Πιν, που βρίσκεται περίπου 65 χιλιόμετρα βόρεια του Σίτουε πρωτεύουσα της Πολιτείας Ραχίν, ζουν περίπου 5.000 άνθρωποι, μουσουλμάνοι και βουδιστές, ενώ υπάρχει βουδιστικό μοναστήρι, αλλά και τέμενος.

Ωστόσο από τα τέλη Ιουλίου οι περίπου 700 Ροχίνγκια είναι αποκλεισμένοι στη συνοικία τους, με έναν φράχτη να τους εμποδίζει την έξοδο και εμποδίζοντάς τους να πάνε στην αγορά αλλά και τη λίμνη για να προμηθευτούν πόσιμο νερό.

Η ένταση στο χωριό οξύνθηκε στα τέλη Ιουλίου όταν ένας βουδιστής από γειτονικό χωριό εξαφανίστηκε. Στη συνέχεια τρεις Ροχίνγκια εντοπίστηκαν νεκροί.

Σχετικά άρθρα