Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Όσοι επιβάλλουν κυρώσεις στην Αίγυπτο εξυπηρετούν την ατζέντα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας

Όσοι επιβάλλουν κυρώσεις στην Αίγυπτο εξυπηρετούν την ατζέντα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αίγυπτος, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ντόναλντ Τραμπ,

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Άμπντελ Φάταχ Αλ Σίσι είχε την Πέμπτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι επιθυμεί να ξεπεραστούν όποια εμπόδια υπάρχουν στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, λίγες ημέρες αφού οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι «παγώνουν» ένα μέρος της βοήθειας που προσφέρουν στην Αίγυπτο.

«Ο πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ Αλ Σίσι έλαβε ένα τηλεφώνημα σήμερα από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επιβεβαίωσε την ισχυρή φιλία μεταξύ της Αιγύπτου και των ΗΠΑ και εξέφρασε την επιθυμία να συνεχίσει να αναπτύσσεται η σχέση αυτή αλλά και να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια που μπορεί να την επηρεάζουν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Σίσι.

Την Τρίτη δύο αμερικανικές πηγές που έχουν γνώση της υπόθεσης δήλωσαν στο Reuters ότι η Ουάσιγκτον αποφάσισε να παγώσει βοήθεια ύψους 95,7 εκατομμυρίων δολαρίων στην Αίγυπτο και να καθυστερήσει την καταβολή ακόμη 195 εκατομμύριων δολαρίων διότι το Κάιρο δεν έχει σημειώσει προόδους στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον εκδημοκρατισμό.

Η Αίγυπτος είναι σημαντική εταίρος των ΗΠΑ διότι ελέγχει τη διώρυγα του Σουέζ και συνορεύει με το Ισραήλ.

Λαμβάνει 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια βοήθεια ετησίως από την Ουάσιγκτον.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι «λυπάται για την απόφαση» της Ουάσιγκτον να παγώσει αυτά τα χρήματα.

Η απόφαση αντικατοπτρίζει την επιθυμία των ΗΠΑ να συνεχίσουν τη συνεργασία τους με την Αίγυπτο στον τομέα της ασφάλειας, αλλά παράλληλα και την αγανάκτησή τους με τη στάση του Καΐρου αναφορικά με τις πολιτικές ελευθερίες.

Συγκεκριμένα ένα νέο νομοσχέδιο που ρυθμίζει τη λειτουργία των μη κυβερνητικών οργανώσεων θεωρείται ότι εντάσσεται στο πλαίσιο των αυξανόμενων διώξεων εναντίον των αντιφρονούντων, επεσήμαναν φιλελέ αμερικανικές πηγές.

Αιγύπτιοι βουλευτές από την πλευρά τους απαντούν ότι το νομοσχέδιο είναι απαραίτητο για τη διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας.

Η κυβέρνηση της χώρας κατηγορεί εδώ και καιρό τις οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι λαμβάνουν χρηματοδότηση από το εξωτερικό για να σπείρουν το χάος στην Αίγυπτο και γι’ αυτό τον λόγο έχουν αρχίσει να εξετάζονται οι χρηματοδοτικοί πόροι πολλών εξ αυτών.

Ο Σίσι και ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι συναντήθηκαν με τον γαμπρό του Τραμπ και στενό σύμβουλό του Τζάρεντ Κούσνερ την Τετάρτη, όμως ούτε η Προεδρία ούτε το υπουργείο αναφέρθηκαν στο θέμα της βοήθειας από τις ΗΠΑ στις ανακοινώσεις που εξέδωσαν.

Ότι πολλές ΜΚΟ λειτουργούν ως βιτρίνες μυστικών υπηρεσιών είναι γνωστό. Ότι η Αίγυπτος επιθυμεί να βάλει φρένο στην ανεξέλεγκτη δράση αυτών των ΜΚΟ είναι λογικό και αναμενόμενο.

Αυτοί που μιλάνε για “καταστρατήγηση” ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο προφανώς και παραβλέπουν ότι ο Πρόεδρος Σίσι έσωσε τη χώρα του από την ισλαμιστική τρέλα, βάζοντας τέλος στη διακυβέρνηση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που επιθυμούσε να μετατρέψει την Αίγυπτο σε ισλαμικό κράτος και νομοθετούσε διάφορα εξοργιστικά, όπως τη νομιμοποίηση της νεκροφιλίας.

Η Αίγυπτος υπό τον Πρόεδρο Σίσι είναι πυλώνας σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο και σημαντικός εταίρος στην ασφάλεια Ελλάδας και Ισραήλ.

Οι κυρώσεις στην Αίγυπτο δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Δύσης και ευνοούν μόνο τους ισλαμιστές.

Σχετικά άρθρα