Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Χάρη στην Αίγυπτο ανατρέπονται τα δεδομένα για έναν τουρκοϊσραηλινό αγωγό φυσικού αερίου

Χάρη στην Αίγυπτο ανατρέπονται τα δεδομένα για έναν τουρκοϊσραηλινό αγωγό φυσικού αερίου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αγωγός, Αίγυπτος, Ενέργεια, Ισραήλ, Κύπρος, Τουρκία, Φυσικό Αέριο,

Το σενάριο ενεργειακής συνεργασίας ανάμεσα σε Αίγυπτο και Ισραήλ επανέρχεται στο προσκήνιο, εξέλιξη με θετικό αντίκτυπο για την Κύπρο αναβαθμίζοντας το ρόλο της περιοχή.

Όπως γράφει ο Φιλελεύθερος, η μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Λεβιάθαν προς την Αίγυπτο και τις εγκαταστάσεις υγροποίησης φαίνεται να μπαίνει για τα καλά στην ενεργειακή ατζέντα των χωρών της περιοχής ιδιαίτερα μετά τις αποφάσεις στις οποίες προχώρησε το Κάιρο.

Αρχές του μήνα ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Αλ Σίσι υπέγραψε νόμο με τον οποίο επιτρέπεται σε εταιρείες να προχωρήσουν σε εισαγωγές φυσικού αερίου.

Η νομοθεσία αναμένεται να μπει σε εφαρμογή αργότερα φέτος αν και μια από τις εταιρίες άρχισε ήδη τις συζητήσεις για την αγορά φυσικού αερίου από το Λεβιάθαν.

Τη αλλαγή στην αιγυπτιακή νομοθεσία αφορά και την Κύπρο καθώς θα μπορεί και η ίδια να προωθήσει το δικό της φυσικό αέριο προς τα εργοστάσια υγροποίηση της γειτονικής χώρας.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το σενάριο μεταφορά του φυσικού αερίου από τις ενεργειακές πηγές της Κύπρου προς την Αίγυπτο απασχολεί εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα τη Λευκωσία.

Η κυπριακή πλευρά είχε προβάλει και την ιδέα, εάν προκύπτουν πολιτικά ζητήματα, το φυσικό αέριο από το Λεβιάθαν να συνδέεται με αγωγό προς την Κύπρο και εν συνεχεία να μεταφέρεται μαζί με το κυπριακό φυσικό αέριο προς την Αίγυπτο.

Από την ώρα που ανοίγει ο δρόμος να μπορούν οι εταιρείες φυσικού αερίου της Αιγύπτου να προχωρήσουν σε εισαγωγές τότε διευκολύνονται πολύ οι διαδικασίες για να ξεπεραστούν και πολιτικά ζητήματα.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι ο βρετανικός «Εκόνομιστ» σε πρόσφατο δημοσίευμά του σημείωσε πως το Ισραήλ αντί τη λύσης για αγωγό προς την Τουρκία μπορεί να βρει μια πολύ καλύτερη μέσω Αιγύπτου.

Το δημοσίευμα σημειώνει πως οι αιγυπτιακοί σταθμοί υγροποίησης δίνουν ευκαιρία στο Ισραήλ για να προωθήσει απ’ εκεί το φυσικό του αέριο προς την Ευρώπη.

Μια τέτοια εξέλιξη και λόγω της συνεργασίας που είχαν στο παρελθόν Αίγυπτος και Ισραήλ θεωρείται σίγουρο ότι θα ανατρέψει τα δεδομένα για έναν τουρκοϊσραηλινό αγωγό, καταλήγει ο Φιλελεύθερος.

Σχετικά άρθρα