Απάντηση στη Γερμανία για την κριτική που άσκησε στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε Τούρκος αντιπρόεδρος, κατηγορώντας τη γερμανική πολιτική τάξη για αλαζονεία και για επέμβαση στα εσωτερικά του τουρκικού κράτους.
Την Παρασκευή, ο Ερντογάν ζήτησε από τους Τούρκους που έχουν και γερμανική υπηκοότητα «να δώσουν ένα μάθημα» στις 24 Σεπτεμβρίου στην κεντροδεξιά Χριστιανική Δημοκρατική Ένωση (CDU), το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας (SPD) και το οικολογικό κόμμα «Οι Πράσινοι», που κατά τον ίδιο φέρονται «με ασέβεια» στην Τουρκία και “είναι εχθροί της Τουρκίας”.
«Δεν θα ανεχθούμε κανενός είδους παρεμβάσεις», απάντησε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μέσω του εκπροσώπου της, Στέφεν Ζάιμπερτ.
«Προσδοκούμε από τις ξένες κυβερνήσεις να μην αναμιγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις μας», είχε γράψει λίγο νωρίτερα ο ίδιος στο Twitter.
Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος προέρχεται από το SPD, χαρακτήρισε τις δηλώσεις Ερντογάν «ασυνήθιστη ανάμιξη» στις υποθέσεις της Γερμανίας, ενώ ο Μάρτιν Σουλτς, αρχηγός και υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία, είπε ότι ο Τούρκος πρόεδρος «έχει χάσει κάθε μέτρο».
Ο Μπεκίρ Μποζντάγ, αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπερασπίστηκε σθεναρά τον κ. Ερντογάν, ο οποίος εκτός από πρόεδρος της Τουρκίας είναι και αρχηγός του κυβέρνώτος κόμματος, επισημαίνοντας ότι οι δηλώσεις του δεν απευθύνονταν παρά μόνο στους ψηφοφόρους τουρκικής καταγωγής που ζουν στη Γερμανία.
«Αυτό ειπώθηκε ανοιχτά και ξεκάθαρα. Δείτε όμως αυτές τις ασεβείς και πολύ αλαζονικές αντιδράσεις που ξεπερνούν τα όρια της ευπρέπειας. Θέλω να καταδικάσω αυτές τις αντιδράσεις και την ασεβή φρασεολογία που χρησιμοποιήθηκε», είπε σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση.
Ο κ. Μποζντάγ κατηγόρησε επίσης τη Γερμανία για ανάμιξη στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου που αφορούσε τη συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία.
«Η στάση της γερμανικής κυβέρνησης ήταν πολύ σαφής» δεδομένου, όπως είπε, ότι υποστήριξε το «όχι».
Ο εκπρόσωπος επανέλαβε επίσης την κατηγορία ότι το Βερολίνο ανέχεται και φιλοξενεί πραξικοπηματίες και Κούρδους αποσχιστές του Κόμματος Εργαζομένων Κουρδιστάν.
«Η Γερμανία στηρίζει το PKK. Το PKK είναι τρομοκρατική οργάνωση αλλά η Γερμανία του παρέχει ξεκάθαρα προστασία», κατέληξε.