Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Όχι» της Μ. Βρετανίας σε ελέγχους στα σύνορα με την Ιρλανδία

«Όχι» της Μ. Βρετανίας σε ελέγχους στα σύνορα με την Ιρλανδία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βόρεια Ιρλανδία, Βρετανία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ιρλανδία,

Ανοιχτά σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, ακόμη και μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ προτείνει η βρετανική Κυβέρνηση. Στο μεταξύ η πολιτική κρίση στο Μπέλφαστ συνεχίζεται.

Κατά της επαναφοράς συνοριακών ελέγχων στα σύνορά της Βόρειας Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας τάσσεται η Μ. Βρετανία, σύμφωνα με στρατηγικό έγγραφο της βρετανικής κυβέρνησης και στο πλαίσιο επεξεργασίας των προτάσεών προς την ΕΕ για τη μετά Brexit εποχή.

Ανοιχτά σύνορα στην Ιρλανδία είναι βέβαια και ένα από τα τρία προαπαιτούμενα των Βρυξελλών προκειμένου να ξεκινήσουν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις. Τα άλλα δύο είναι το καθεστώς των Ευρωπαίων μεταναστών και οι οικονομικές υποχρεώσεις της Βρετανίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

To επίσημο έγγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα το βρετανικό υπουργείο που είναι αρμόδιο για τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ αναφέρεται, σαφώς, σε ανοιχτά σύνορα, δίχως συνοριακούς ελέγχους για προϊόντα, υπηρεσίες και πολίτες. Η θέση του Westminster ικανοποιεί τις Βρυξέλλες και τις δύο κοινότητες στην Ιρλανδία, ωστόσο ανακύπτουν σειρά προβλημάτων. Με πρώτο απ όλα ότι η Βόρεια Ιρλανδία εδώ και έξι μήνες δεν έχει καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Έντονες πολιτικές διεργασίες σε Μπέλφαστ και Λονδίνο

Οι διαφορές των δύο μεγάλων κομμάτων στη Β. Ιρλανδία, των Προτεσταντών Ενωτικών του DUP και των Καθολικών Ρεπουμπλικάνων του Sinn Fein εξακολουθούν πάντως να είναι αγεφύρωτες. Επιδεινώθηκαν δε ακόμη περισσότερο μετά την συνεργασία του DUP με την μειοψηφική κυβέρνηση της Τερέζα Μέι.

Επιπλέον ανακύπτει και μια σειρά προβληματισμών ως προς πως θα λειτουργούν τα 500 σημεία, τα οποία λειτουργούν σήμερα σε όλο το μήκος της συνοριακής γραμμής για τον έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης.

Την ίδια στιγμή στο Λονδίνο γίνονται κινήσεις από πλευράς φιλοευρωπαίων βουλευτών, οι οποίοι αποτελούν μακράν τη μεγάλη πλειοψηφία προκειμένου να υπάρξει μια συντονισμένη διακομματική αντιπολίτευση, που θα μπλοκάρει κάθε απόφαση της κυβέρνησης, η οποία ενδέχεται να δημιουργεί τριβές με τις Βρυξέλλες. Αρχής γενομένης τον Οκτώβριο, με τον συσσωρευτικό νόμο, The Great Repeal Act, o οποίος θα αντικαταστήσει νόμους και κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχετικά άρθρα