Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Χάκερς άρπαξαν χιλιάδες διαβαθμισμένα έγγραφα από ιταλικές υπηρεσίες – Κάποια αφορούν και την Ελλάδα

Χάκερς άρπαξαν χιλιάδες διαβαθμισμένα έγγραφα από ιταλικές υπηρεσίες – Κάποια αφορούν και την Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εφημερίδα Ελευθερία του Τύπου, Ιταλία, Χάκερς,

Μία άνευ προηγουμένου κυβερνοεπίθεση στο ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών αλλά και στην έδρα της διπλωματικής αποστολής της Ιταλίας στην EE, που διήρκεσε μία τριετία, φέρνει στο φως η εφημερίδα «La Repubblica», αποκαλύπτοντας ότι ανάμεσα στα χιλιάδες διαβαθμισμένα έγγραφα τα οποία διέρρευσαν ήταν και κάποια, με… άρωμα Ελλάδας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Ελευθερία του Τύπου”.

Από το 2013 έως το 2016, οι ηλεκτρονικοί εισβολείς κατάφεραν να υποκλέψουν τουλάχιστον 1.760 εμπιστευτικά μηνύματα, μεταξύ των οποίων και τα σχετικά έγγραφα για την έγκριση, από τις ευρωπαϊκές αρχές, της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Εκμεταλλευόμενοι τα τεράστια κενά ασφαλείας στις ιταλικές υπηρεσίες, οι χάκερ κατόρθωσαν να πάρουν στην κατοχή τους μηνύματα που αφορούσαν το Ιράν, την κρίση στην Ουκρανία και τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Μόσχας, το περιεχόμενο των ανεπίσημων συσκέψεων των Ευρωπαίων υπουργών Άμυνας και των επιτροπών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, όπως και για θέματα ενεργειακής πολιτικής.

Σημαντική λεία των υποκλοπέων αποτελούν οι αναφορές που αφορούσαν τις διαπραγματεύσεις για την επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου North Stream όπως και έγγραφα για τον εντοπισμό μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Μεσόγειο από την ιταλική πετρελαϊκή εταιρεία ENI.

Επίσης, στα χέρια τους έπεσαν αναφορές σχετικά με συνεδριάσεις του Ecofin και έγγραφα με τις θέσεις των χωρών της EE για τον σχεδιασμό νατοϊκών ασκήσεων.

Ούτε, όμως, ο τέως πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι ήταν ασφαλής, καθώς οι εισβολείς κατόρθωσαν να έχουν πρόσβαση στα πεπραγμένα της συνάντησής του με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί, τον Ιανουάριο του 2016.

Η εφημερίδα «La Repubblica» αναφέρει ότι πίσω από τις επιθέσεις βρίσκονται, πιθανότατα, Ρώσοι και Κινέζοι χάκερ, που είχαν στόχο να συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με την προστασία των ευρωπαϊκών οικονομικών συμφερόντων, καταλήγει το δημοσίευμα του Δημήτρη Σαραφίδη στην “Ελευθερία του Τύπου”.

Σχετικά άρθρα