Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εντάλματα σύλληψης στο Ιράκ για 15 δικηγόρους που σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος

Εντάλματα σύλληψης στο Ιράκ για 15 δικηγόρους που σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Human Rights Watch, ISIL, ISIS, Δικηγόροι, Ιράκ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Νινευή, Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Τζιχαντιστές,

Οι ιρακινές Αρχές εξέδωσαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες εντάλματα σύλληψης για τουλάχιστον 15 δικηγόρους, με την κατηγορία ότι συμμετείχαν ως συνήγοροι σε παράνομες δίκες του θρησκευτικού δικαστηρίου της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch – HRW) διαμαρτυρήθηκε, ισχυριζόμενο ότι οι διώξεις αυτές είναι άδικες.

Ωστόσο, οι ιρακινές Αρχές κατηγορούν τους δικηγόρους για συμμετοχή σε παράνομες δίκες που έστηναν οι τζιχαντιστές για να εξοντώνουν αντιφρονούντες και αθώους ανθρώπους.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, οι εν λόγω δικηγόροι ανέλαβαν μετά την απελευθέρωση της Μοσούλης και υποθέσεις υπεράσπισης συλληφθέντων τζιχαντιστών του ISIS.

Από την άλλη, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει ότι τα εντάλματα σύλληψης αποσκοπούν στην τρομοκράτηση όλου του δικηγορικού κόσμου του Ιράκ, για να μην βρίσκουν οι συλληφθέντες τζιχαντιστές υπερασπιστές στα ιρακινά δικαστήρια.

Η Αμερικανίδα δικηγόρος και διευθύντρια του Παρατηρητηρίου για τη Μέση Ανατολή Σάρα Λία Γουίτσον (Sarah Leah Whitson), δήλωσε ότι οι ιρακινές Αρχές πρέπει να δώσουν άμεσα εξηγήσεις για τα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσαν και ότι επίσης “οφείλουν να κάνουν σαφές ότι οι Ιρακινοί δικηγόροι δεν πρέπει να φοβούνται να υπερασπιστούν υπόπτους ως μέλη του Ισλαμικού Κράτους”.

Οι 15 δικηγόροι ανέλαβαν την εκπροσώπηση συλληφθέντων τζιχαντιστών στο αντιτρομοκρατικό δικαστήριο της επαρχίας Νινευή.

Το εν λόγω δικαστήριο συστάθηκε για να δικάσει τους τζιχαντιστές ή τους ύποπτους ως τζιχαντιστές στη βορειοδυτική επαρχία Νινευή του Ιράκ.

Το δικαστήριο προς το παρόν συνεδριάζει στην πόλη Αλ Χαμντανίγια, γνωστή επίσης ως Καρακός ή Μπαχντίντα και έχει μπροστά του τουλάχιστον 2.000 υποθέσεις.

Σχετικά άρθρα