Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Τούρκοι στην Κύπρο γιόρτασαν τις βόμβες ναπάλμ που έριξαν στην Τυλληρία το 1964

Οι Τούρκοι στην Κύπρο γιόρτασαν τις βόμβες ναπάλμ που έριξαν στην Τυλληρία το 1964
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κατεχόμενα Κύπρος - Ψευδοκράτος «ΤΔΒΚ», Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Μουσταφά Ακιντζί, Νίκος Χριστοδουλίδης, Υπουργείο Εξωτερικών,

Περίπου 1.000 Τουρκοκύπριοι και έποικοι εκ Τουρκίας πήγαν την Τρίτη στον θύλακα των Κοκκίνων, στην χερσόνησο της Τηλλυρίας, όπου πανηγύρισαν για τους βομβαρδισμούς της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, με βόμβες ναπάλμ, τον Αύγουστο του 1964.

Από τους βομβαρδισμούς και τις μάχες στην περιοχή έχασαν την ζωή τους 55 Έλληνες (Ελληνοκύπριοι και από την Ελλάδα), μεταξύ των οποίων 28 πολίτες και τραυματίστηκαν 125, 69 στρατιώτες και 56 πολίτες.

Στις 8 και 9 Αυγούστου του 1964 η Κύπρος είχε αντιμετωπίσει άμεσο κίνδυνο τουρκικής εισβολής.

Ο βομβαρδισμός της Τηλλυρίας ήταν το αποκορύφωμα των πολεμικών επιχειρήσεων, που είχαν ξεσπάσει στην περιοχή μεταξύ της Εθνικής Φρουράς και της τουρκοκυπριακής παραστρατιωτικής οργάνωσης ΤΜΤ.

Οι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι από τις αρχές του 1964 συγκεντρώθηκαν σε θυλάκους, βρίσκονταν υπό την απόλυτο έλεγχο της Τουρκίας και ειδικά του τουρκικού στρατού.

Η Τηλλυρία είναι ορεινή χερσόνησος της Κύπρου στο βορειοδυτικό μέρος του νησιού ανάμεσα στον Kόλπο Χρυσοχούς και τον Kόλπο του Μόρφου.

Έχει μήκος 6 χιλιόμετρα και πλάτος 30, μοιράζεται ανάμεσα στις επαρχίες Πάφου και Λευκωσίας.

Από το 1974 μέρος της βρίσκεται υπό κατοχή από τον Τουρκικό στρατό.

Στην περιοχή της Τηλλυρίας βρίσκεται και το χωριό των Κοκκίνων η μόνη κατεχόμενη περιοχή, που είναι περίκλειστη από εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τα Κόκκινα ήταν τουρκοκυπριακός θύλακας και οι Τουρκοκύπριοι τα χρησιμοποιούσαν για λαθραίες εισαγωγές όπλων και στρατιωτών στην Κύπρο από την Τουρκία.

Μέχρι το 2003 στα Κόκκινα τέτοια μέρα πήγαιναν μόνο λίγοι Τουρκοκύπριοι, αφού η πρόσβαση γινόταν από θαλάσσης.

Μετά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων η Κυπριακή Δημοκρατία επιτρέπει την μετάβαση με λεωφορεία μέσω του οδοφράγματος του Λιμνίτη.

Σήμερα πέρασαν από το οδόφραγμα 46 λεωφορεία με 841 άτομα. Οι υπόλοιποι πήγαν διά θαλάσσης.

Η μετάβαση οδικώς το πρωί προς τον θύλακα ήταν επεισοδιακή, λόγω της επιμονής των Αρχών του ψευδοκράτους να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές 75 λεωφορεία, αντί των 46 που είχε εγκρίνει η κυπριακή κυβέρνηση.

Στο θύλακα Κοκκίνων πήγε με ελικόπτερο ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.

Σε ομιλία του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι «παρά το γεγονός ότι σήμερα η “Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου” δεν έχει αναγνωριστεί, είναι μια οντότητα, μια εξέλιξη, μια πραγματικότητα. Κανείς δεν πρέπει να παραβλέψει αυτή την οντότητα».

Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί σε περίπτωση που η ελληνοκυπριακή πλευρά συμμεριζόταν την προοπτική της τουρκοκυπριακής για λύση, η “Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου” θα μετεξελισσόταν σε ιδρυτικό κράτος της ομόσπονδης Κύπρου».

Αναφερόμενος στην πρόσφατη διάσκεψη του Κραν Μοντανά στην Ελβετία, ο Μ. Ακιντζί ισχυρίστηκε ότι στο ζήτημα των εγγυήσεων η τουρκική πλευρά τήρησε «ευέλικτη στάση» και επέρριψε ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία , όπως είπε, είχε τη θέση «μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις», ενώ κατέβαλλε προσπάθειες για να μην ταυτιστεί με το πλαίσιο του Γ.Γ. του ΟΗΕ.

Κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση Αναστασιάδη ότι η παραχώρηση άδειας για τη μετάβαση Τουρκοκυπρίων και εποίκων στα Κόκκινα «αποτελεί στην ουσία ακόμα ένα επιβεβαιωτικό στοιχείο της ηττοπάθειας που την διαπνέει».

Κύπρος: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επικρίνει τη στάση Ακιντζί

«Είναι εμφανής η ανάγκη που αισθάνεται ο κ. Ακιντζί, λόγω των ευθυνών της τουρκικής πλευράς για το αδιέξοδο στο Κραν Μοντανά, να προβαίνει σε καθημερινές δηλώσεις επιχειρώντας να αποδώσει ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά», επισημαίνει σε αποψινή γραπτή δήλωση, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Αποτελεί, αναφέρει, αδιαμφισβήτητο γεγονός το οποίο έχει επιβεβαιώσει με δημόσιες δηλώσεις του, τόσο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Τσαβούσογλου όσο και ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής κ. Ναμί, ότι το αρνητικό αποτέλεσμα στο Κραν Μοντανά ήταν προϊόν της τουρκικής εμμονής για ύπαρξη εγγυητικών και παρεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας στην Κύπρο, καθώς επίσης για μόνιμη παρουσία του τουρκικού στρατού στο νησί.

«Επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά ότι, αν η Τουρκία και ο κ. Ακιντζί πραγματικά επιθυμούν την επίλυση του Κυπριακού μέσα στο πλαίσιο των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών και αξιών της ΕΕ, δεν έχουν παρά να ανταποκριθούν στη δημόσια πρόσκληση-πρόκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, εγκαταλείποντας θέσεις και προσεγγίσεις που σε καμιά απολύτως περίπτωση δεν συνάδουν με την ιδιότητα ενός κράτους-μέλους της ΕΕ», καταλήγει η δήλωση του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου.

ΥΠΕΞ: Πρόκληση οι εορτασμοί της τουρκοκυπριακής ηγεσίας για τους βομβαρδισμούς της Τηλλυρίας το 1964 από την τουρκική αεροπορία με βόμβες ναπάλμ

Με θλίψη καταγράφει το υπουργείο Εξωτερικών τους εορτασμούς της τουρκοκυπριακής ηγεσίας και μάλιστα του ίδιου του κ. Ακιντζί, για τα 53 χρόνια από τη χρήση χημικών όπλων και τη ρίψη βομβών ναπάλμ από την πολεμική αεροπορία της Τουρκίας στη χερσόνησο της Τηλλυρίας.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του, επρόκειτο για την πρώτη χρήση των απαγορευμένων χημικών όπλων στην ιστορία του πλανήτη μας και διαμηνύει πως όταν σήμερα όλος ο πλανήτης υποκλίνεται στα θύματα των πολέμων και τέτοιων επιθετικών πράξεων, η διοργάνωση και η συμμετοχή σε παρόμοιους εορτασμούς αποτελούν πρόκληση απέναντι στο διεθνές δίκαιο, στη μνήμη των πεσόντων και σε όλη την ανθρωπότητα.

Σχετικά άρθρα