Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο 75χρονος Πρόεδρος της Ν. Αφρικής «επιβίωσε» οριακά από την πρόταση μομφής εναντίον του

Ο 75χρονος Πρόεδρος της Ν. Αφρικής «επιβίωσε» οριακά από την πρόταση μομφής εναντίον του
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Νότια Αφρική,

Το κοινοβούλιο της Νότιας Αφρικής δεν υπερψήφισε τελικώς την πρόταση μομφής ενάντια στον πρόεδρο της χώρας. Ο Τζέικομπ Ζούμα κατάφερε να “επιβιώσει” με 177 ψήφους υπέρ, 198 ψήφους κατά και 9 αποχές στην ψηφοφορία της Τρίτης.

Η ψηφοφορία ήταν μυστική κι έτσι η αντιπολίτευση θεωρούσε ότι μέλη του κυβερνώντος Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου που έχουν αντιθέσεις με τον κ. Ζούμα θα είχαν κίνητρο να ψηφίσουν υπέρ της αποπομπής του.

Οι αντίπαλοι του Ζούμα ζήτησαν τη χρήση κρυφής ψήφου ώστε να δώσει το θάρρος σε βουλευτές του κόμματός του – το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC) – να υποστηρίξουν την απομάκρυνσή του, με τον πρόεδρο της Βουλής να επιτρέπει, προς έκπληξη πολλών, τη διεξαγωγή της.

Μάλιστα, την απόφαση είδαν «με καλό μάτι» οι αγορές, καθώς το εθνικό νόμισμα, τα ομόλογα και οι τραπεζικές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά.

Κατηγορείται για τη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας

Ο 75χρονος Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος, του οποίου η κυβέρνηση βρίσκεται ενώπιον πολλαπλών κατηγοριών διαφθοράς, είχε πει τον Ιούνιο ότι η κρυφή ψηφοφορία θα είναι άδικη.

Ο Ζούμα, του οποίου η τωρινή θητεία λήγει το 2019, κατηγορείται για τη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας, με την ανεργία να φτάνει το 27,7% – το ψηλότερο ποσοστό τα τελευταία 14 χρόνια – και την οικονομία να έχει επιστρέψει ξανά σε ύφεση.

Σχετικά άρθρα