Η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να εθνικοποιήσει προσωρινά τα ναυπηγεία STX France μετά την αποτυχία των συζητήσεων με τον ιταλικό όμιλο Fincantieri για την εξαγορά τους, γεγονός εξαιρετικά σπάνιο που προκάλεσε την οργή της Ρώμης.
Η απόφαση αυτή είναι “σοβαρή και ακατανόητη” ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Παντοάν και Κάρλο Καλέντα.
“Στόχος η υπεράσπιση των στρατηγικών συμφερόντων της χώρας”
Η κρατικοποίηση, η πρώτη βιομηχανικού ομίλου στη Γαλλία μετά το κύμα εθνικοποιήσεων το 1981, έχει ως στόχο “να υπερασπιστεί τα στρατηγικά συμφέροντα” της χώρας, διαβεβαίωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λε Μερ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
“Θέλουμε να έχουμε όλες τις εγγυήσεις, και λέω όλες, ότι αυτή η τεχνογνωσία δεν θα φύγει κάποια ημέρα σε μια άλλη μεγάλη, παγκόσμια, μη ευρωπαϊκή οικονομική δύναμη, για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι”, πρόσθεσε.
Η δήλωση του Λε Μερ φαίνεται ότι παρέπεμπε ευθέως στην Κίνα, την οποία ωστόσο δεν κατονόμασε ο υπουργός.
Ο Λε Μερ εξήγησε ότι η κρατικοποίηση των ναυπηγείων του Σεντ-Ναζέρ θα είναι “προσωρινή”.
Τα συγκεκριμένα ναυπηγεία είναι “ένα βιομηχανικό εργαλείο μοναδικό στη Γαλλία. Θέλαμε επομένως να εγγυηθούμε στους εργαζομένους αλλά και στην περιοχή, στους πελάτες, στους υπεργολάβους, σε όλους τους Γάλλους, ότι οι μοναδικές δυνατότητες αυτών των ναυπηγείων θα παραμείνουν στη Γαλλία”, συνέχισε.
Σύμφωνα με τον υπουργό, η ανάληψη του ελέγχου των ναυπηγείων “θα στοιχίσει περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ στο κράτος”.
Την Τετάρτη ο Λε Μερ είχε δώσει τελεσίγραφο στις ιταλικές αρχές, καλώντας τις να δεχτούν “έναν έλεγχο 50-50” των ναυπηγείων μεταξύ της Fincantieri και των Γάλλων μετόχων.
“Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από την κυβέρνηση (σ.σ. της Ιταλίας) αλλά παραμένει στο τραπέζι”, είπε σήμερα, προσθέτοντας ότι την Τρίτη θα μεταβεί στη Ρώμη για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις.
Από την άλλη πλευρά των Άλπεων, οι δύο Ιταλοί υπουργοί αντέδρασαν έντονα στην κρατικοποίηση. “Ο εθνικισμός και ο προστατευτισμός δεν είναι αποδεκτές βάσεις πάνω στις οποίες μπορούμε να ρυθμίσουμε τις σχέσεις μεταξύ δύο μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών. Για να πραγματοποιήσουμε κοινά σχέδια χρειάζονται αμοιβαία εμπιστοσύνη και σεβασμός”, τόνισαν στην ανακοίνωσή τους.