Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Έιντε πήρε πίσω τα ψέμματα και παραδέχθηκε ότι η Τουρκία δεν έκανε πίσω στο Κυπριακό

Ο Έιντε πήρε πίσω τα ψέμματα και παραδέχθηκε ότι η Τουρκία δεν έκανε πίσω στο Κυπριακό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Έσπεν Μπάρθ Έιντε, Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Τουρκία,

Ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε εξελίσσεται και σε συνώνυμο της γελοιότητας, αφού της ψευτιάς και της ίντριγκας είναι και το έχει αποδείξει.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, παραδέχθηκε τελικά ότι «η Τουρκία υπήρξε καθόλη τη διάρκεια (της διάσκεψης) ξεκάθαρη ότι δεν αποδέχεται μηδέν εγγυήσεις και μηδέν στρατό».

Ο ίδιος αστειάνθρωπος, σε συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή στην κυπριακή εφημερίδα “Πολίτης”, στο ερώτημα «γιατί τότε ο κ. Τσαβούσογλου είπε κατά τη διάρκεια του δείπνου πως ποτέ δεν έκανε λόγο για κα­τάργηση αυτών των στοιχείων;» απάντησε:

«Δεν είναι αλήθεια. Κατ’ ακρίβεια δεν είπε ακρι­βώς αυτό. Εδώ μπαίνουμε σε ζητήματα που εμπίπτουν στον εμπιστευτικό χαρακτήρα του δείπνου, όμως αυτό δεν ισχύει. Δεν μπορώ να πω περισσό­τερα καθώς είναι ένα θέμα άκρως εμπιστευτικό».

Αυτή η απάντηση του Έιντε προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Αθήνας [διαβάστε εδώ] και της Λευκωσίας [διαβάστε εδώ].

Στις νέες του δηλώσεις τη Δευτέρα, ο Έιντε σημείωσε ότι πολλά συνέβησαν στη διάσκεψη και προσέθεσε ότι ο ίδιος και ο Γ.Γ. του ΟΗΕ «εργάζονταν για ένα αποτέλεσμα στο θέμα της ασφάλειας, που πίστευαν ότι θα λειτουργούσε, ως μέρος ενός τελικού πακέτου που θα οδηγούσε στον τερματισμό των εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων, αλλά θα διατηρούσε κάποια στρατεύματα τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα, και εκεί που δεν ήταν εφικτό να υπάρξει συμφωνία ήταν στο θέμα της διάρκειας της παραμονής των στρατευμάτων».

Σημείωσε ότι πολλές από αυτές τις συζητήσεις ήταν εμπιστευτικές και ότι δεν μπορεί να δώσει λεπτομέρειες.

Αυτό το επιχείρημα είναι βολικότατο σε έναν ξεδιάντροπο άτιμο ψεύτη όπως ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Ο Έιντε υποστήριξε ότι «το πρόβλημα ήταν πως δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν στο τελικό πακέτο». Εάν μπορούσαμε, είπε, να φθάσουμε σε ένα τελικό πακέτο, όπως ελπίζαμε με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, κάποια από αυτά τα ζητήματα θα είχαν ξεκαθαριστεί, αλλά –προσέθεσε- υπήρχαν κάποια εκκρεμή θέματα.

Σύμφωνα με τον Έιντε «τα μέρη είχαν τις επίσημες τοποθετήσεις τους, ενώ εξέφραζαν και τις ιδέες τους εμπιστευτικά. Και έτσι ο ΟΗΕ πρέπει να το σεβαστεί αυτό».

Σε ερώτηση, γιατί ο Γ.Γ. του ΟΗΕ έκλεισε τη διάσκεψη ο Έιντε είπε ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ δεν θα σταματήσει να προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες και ότι «η Διάσκεψη έκλεισε, αλλά μπορεί να υπάρξει νέα συνάντηση, εάν οι πλευρές συμφωνούν, και συμφωνούν επίσης και πάνω σε ποια βάση θα διαπραγματευτούν».

Σχετικά άρθρα