Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ενώ οι ισλαμιστές απειλούν με βία το Ισραήλ εξετάζει πώς να αποκλιμακώσει την ένταση στο Όρος του Ναού

Ενώ οι ισλαμιστές απειλούν με βία το Ισραήλ εξετάζει πώς να αποκλιμακώσει την ένταση στο Όρος του Ναού
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ιεροσόλυμα (Ιερουσαλήμ), Ισλαμιστές, Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Όρος του Ναού, Παλαιστίνη, Παλαιστίνιοι, Τέμενος Αλ Ακσά, Τζιχαντιστές,

Το Ισραήλ δεν θα απομακρύνει τους ανιχνευτές μετάλλων, η εγκατάσταση των οποίων έξω από το Όρος του Ναού στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσουν οι πιο αιματηρές συγκρούσεις των τελευταίων ετών με τους Παλαιστινίους, αλλά ενδέχεται τελικά να περιορίσει τη χρήση τους, δήλωσαν την Κυριακή Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Με τους Ισραηλινούς στρατηγούς να προειδοποιούν ότι η βία μπορεί να κλιμακωθεί περαιτέρω, ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου εξετάζει εναλλακτικές επιλογές για τις πύλες που τοποθετήθηκαν στις εισόδους στο συγκρότημα του τεμένους Αλ Άκσα μετά τον θάνατο δύο Ισραηλινών αστυνομικών Δρούζων στο θρήσκευμα από ένοπλη επίθεση ισλαμιστών στις 14 Ιουλίου.

Ωστόσο, κυβέρνηση Νετανιάχου δεν θέλει να θεωρηθεί πως συνθηκολογεί στην πίεση που ασκούν οι Παλαιστίνιοι για την τοποθεσία αυτή, όπου βρίσκονται τα ερείπια του αρχαίου Ναού των Εβραίων και η οποία ήταν από τις περιοχές της Ανατολικής Ιερουσαλήμ που κατέλαβε το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967 και προσάρτησε ως πρωτεύουσά του.

«Οι ανιχνευτές μετάλλου θα παραμείνουν. Δεν θα μας πουν ποτέ οι δολοφόνοι πώς να κάνουμε έρευνα στους δολοφόνους», δήλωσε ο Τζάτσι Χανέγκμπι, ο Ισραηλινός υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και υψηλόβαθμο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος Λικούντ, στον ραδιοφωνικό σταθμό των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

«Αν εκείνοι (σ.σ. οι μουσουλμάνοι) δεν θέλουν να εισέρχονται στο τέμενος, ας μην εισέρχονται στο τέμενος».

Εξοργισμένοι για αυτό που θεωρούν ως παραβίαση ευαίσθητων διευθετήσεων που είχαν γίνει πριν από δεκαετίες στον τρίτο ιερότερο τόπο του ισλάμ, πολλοί μουσουλμάνοι αρνούνται να περάσουν από τους ανιχνευτές μετάλλου, κάνοντας τις προσευχές τους στον δρόμο και πραγματοποιώντας διαδηλώσεις που καταλήγουν συχνά στη βία.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν και σκότωσαν την Παρασκευή (προχθές) τρεις διαδηλωτές, σύμφωνα με παλαιστινιακές ιατρικές πηγές.

Η Αστυνομία δήλωσε ότι εξετάζει τις κατηγορίες. Ένας τέταρτος Παλαιστίνιος, ισλαμιστής τρομοκράτης από την περιοχή της Ιερουσαλήμ, σκοτώθηκε το Σάββατο όταν ο εκρηκτικός μηχανισμός που κατασκεύαζε εξερράγη πρόωρα, ανέφερε ο ισραηλινός στρατός.

Παλαιστινιακές ιατρικές πηγές δήλωσαν ότι πέθανε από τραύματα που του προκάλεσαν βλήματα στο στήθος και στην κοιλιά.

Ένας Παλαιστίνιος ισλαμιστής έσφαξε τρεις Εβραίους μέσα στο σπίτι τους στη Δυτική Όχθη την Παρασκευή, αφού είχε γράψει στο Facebook ότι θα πάρει το μαχαίρι και θα ανταποκριθεί στο «κάλεσμα του Αλ Άκσα», δηλαδή του τζαμιού που είναι χτισμένο πάνω στον Ναό των Εβραίων.

Την Κυριακή (σήμερα) ρουκέτα που εκτοξεύθηκε στο έδαφος του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, έπεσε σε υπαίθριο χώρο, χωρίς να προκαλέσει ζημιές, ανέφερε ο ισραηλινός στρατός.

Τα περιστατικά αυτά «επιβεβαιώνουν πόσο εύφλεκτη είναι η παρούσα περίοδος», δήλωσε ο επικεφαλής του στρατού αντιστράτηγος Γκάντι Άιζενκοτ σε ομιλία του σε νεοσύλλεκτους.

Ο Γκίλαντ Έρνταν, ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας του Ισραήλ, προειδοποίησε επίσης για το ενδεχόμενο «αστάθειας μεγάλης κλίμακας».

Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του στρατού, ο Έρνταν είπε πως το Ισραήλ μπορεί να καταργήσει τους ελέγχους με ανιχνευτές μετάλλων όλων των μουσουλμάνων που εισέρχονται στην περιοχή του Αλ Άκσα υιοθετώντας εναλλακτικές διευθετήσεις οι οποίες εξετάζονται.

Αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ενίσχυση της ισραηλινής αστυνομίας στις εισόδους και την τοποθέτηση καμερών CCTV με τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου.

«Υπάρχουν, στο τέλος τέλος, πολλοί πιστοί τους οποίους γνωρίζει η Αστυνομία, τακτικοί, και πολύ ηλικιωμένοι και ούτω καθεξής και προτείνεται να μην περνάνε όλοι αυτοί από ανιχνευτές μετάλλων», είπε ο Ερνταν στο ραδιόφωνο του στρατού, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μόνον πιθανοί ταραχοποιοί θα υπόκεινται σε ειδικό σκρίνινγκ.

Αυτές οι εναλλακτικές διευθετήσεις δεν είναι έτοιμες, πρόσθεσε.

Οι μουσουλμανικές Αρχές που επιτηρούν το Αλ Άκσα δήλωσαν ωστόσο ότι θα συνεχίσουν να αντιτίθενται σε οποιαδήποτε νέα μέτρα επιβάλουν οι Ισραηλινοί.

«Τονίζουμε την απόλυτη άρνησή μας στις ηλεκτρονικές πύλες και σε όλα τα μέτρα της Κατοχής (του Ισραήλ) που θα άλλαζαν το ιστορικό και θρησκευτικό καθεστώς στην Ιερουσαλήμ και στους ιερούς τόπους της, κυρίως στο ευλογημένο τέμενος Άκσα», ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους ο μεγάλος μουφτής των Παλαιστινίων, ο ασκών χρέη επικεφαλής της παλαιστινιακής δικαιοσύνης και το θρησκευτικό ίδρυμα Waqf που χρηματοδοτείται από την Ιορδανία.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς έδωσε εντολή την Παρασκευή για αναστολή όλων των επίσημων επαφών με το Ισραήλ. Δεν επεκτάθηκε.

Με τις συνομιλίες για ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος να έχουν διακοπεί εδώ και καιρό οι επαφές μέχρι τώρα περιορίζονταν κυρίως σε θέματα συνεργασίας για την ασφάλεια στη Δυτική Όχθη.

Η Ιορδανία και η Τουρκία, μεταξύ των λίγων μουσουλμανικών χωρών που συνομιλούν με το Ισραήλ, έχουν ζητήσει την απομάκρυνση των ανιχνευτών μετάλλου.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα συνεδρίαση για την κρίση.

«Το χειριζόμαστε με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα», δήλωσε ο Νετανιάχου σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά πριν από τη σημερινή εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός πρόσθεσε πως τα μέτρα ασφαλείας θα αποφασιστούν ανάλογα με την κατάσταση επί του πεδίου.

Σχετικά άρθρα