Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στριμωγμένη η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο – Πόσο θα τραβήξει το σκοινί;

Στριμωγμένη η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο – Πόσο θα τραβήξει το σκοινί;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες,

Η Τουρκία έχει να διαχειρισθεί το θέμα της Κύπρου και των ενεργειακών πόρων της, αποφασισμένη, όπως φαίνεται, να υπερασπισθεί με όποιο τίμημα τη στρατιωτική κατοχή του κυπριακού Βορρά, γράφει το Σάββατο η εφημερίδα “Παραπολιτικά”.

Οι ασκήσεις που κάνει με πραγματικά πυρά στη θάλασσα της κυπριακής ΑΟΖ αποτελούν ένδειξη του θυμού της για τις γεωτρήσεις της γαλλικής Total στο οικόπεδο 11 και της αμερικανικής ExxonMobil στη συνέχεια.

Ωστόσο, συνεχίζει η εφημερίδα, ο Ταγίπ Ερντογάν γνωρίζει ότι και το Παρίσι και η Ουάσιγκτον προστατεύουν με πολεμικά πλοία τις εταιρείες.

Γνωρίζει, επίσης, ότι το Ισραήλ στηρίζει τη στρατιωτική σύμμαχο του, Κυπριακή Δημοκρατία, σε αυτή την υπόθεση, ενώ και η Αίγυπτος κρατάει «εχθρική» θέση προς την Τουρκία του ισλαμιστή προέδρου.

Τα πράγματα δεν είναι καλά σε τούτη τη φάση για την Άγκυρα, που άλλωστε δεν κρύβει τον εκνευρισμό της για τη στάση της Ε.Ε. και των ΗΠΑ.

Το ερώτημα που διατυπώνεται τώρα στην Αθήνα και στη Λευκωσία είναι το πόσο πολύ θα τραβήξει το σχοινί αυτό το καλοκαίρι η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, το ότι η Αθήνα και η Λευκωσία μένουν σταθερές σε κοινές θέσεις.

Και έχει ιδιαίτερη βαρύτητα το γεγονός ότι η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα και η αξιωματική αντιπολίτευση του Κυριάκου Μητσοτάκη συμφωνούν απόλυτα στην εθνική γραμμή, που αποκλείει στρατεύματα της Τουρκίας στην Κύπρο και εγγυήσεις τρίτων χωρών για ένα μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ε.Ε., καταλήγει η εφημερίδα “Παραπολιτικά”.

Σχετικά άρθρα