Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ιστορική μέρα για την Αργεντινή – Τα βρήκε με το χρέος

Ιστορική μέρα για την Αργεντινή – Τα βρήκε με το χρέος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αργεντινή, Λέσχη των Παρισίων,

Σε συμφωνία κατέληξε η Αργεντινή με τη Λέσχη των Παρισίων για διακανονισμό του δανείου που είχε πάρει το Μπουένος Άιρες, και ανοίγει ο δρόμος για επιστροφή στις αγορές.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν αφενός για το τελικό ύψος των οφειλών της Αργεντινής, αφετέρου για την υποχρεωτική καταβολή των επόμενων πληρωμών.

Η Αργεντινή, στα τέλη του 2012, είχε πάρει από τη Λέσχη των Παρισίων δάνειο αξίας 6,5 δισ. δολ. Με τα πρόστιμα των καθυστερήσεων και τους τόκους όμως, η αξία του δανείου εκτινάχθηκε.

Σύμφωνα με τη Λέσχη των Παρισίων η τελική αξία του αυξήθηκε στα 10,1 δισ. δολ., ενώ η Αργεντινή έκανε λόγο για 9,1 δισ. δολ. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι το ποσό αγγίζει τα 9,7 δισ. δολ.

Βάσει των όρων της συμφωνίας, θα πρέπει να υπάρξει καταβολή ελάχιστης δόσης 1,15 δισ. δολ. μέχρι τον Μάιο του 2015 και δεύτερη δόση τον Μάιο του 2016.

Η επίτευξη συμφωνίας μπορεί τελικά να δώσει στους εξαγωγείς της Αργεντινής τα πιστωτικά διαπιστευτήρια που απαιτούν τα κράτη-μέλη της Λέσχης των Παρισίων – μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ιαπωνία.

Από την άλλη πλευρά όμως, μπορεί να αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας που τον τελευταίο χρόνο συρρικνώθηκαν κατά 27% στα 28,5 δισ. δολ.

Σχετικά άρθρα