Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν ζητά να απαγορευθεί ποίημα που τον σατιρίζει

Ο Ερντογάν ζητά να απαγορευθεί ποίημα που τον σατιρίζει
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γερμανία, Ποίηση, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εφεσίβαλε την απόφαση γερμανικού δικαστηρίου που απαγορεύει την αναδημοσίευση μέρους των στίχων ενός ποιήματος που τον σατιρίζει, έγινε γνωστό από τον εκπρόσωπο τύπου του δικαστηρίου του Αμβούργου όπου κατατέθηκε το έγγραφο, σε μια υπόθεση που οδήγησε στην επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας.

Τον Φεβρουάριο γερμανικό δικαστήριο επικύρωσε την απόφαση που είχε ληφθεί πρωτόδικα και προέβλεπε την απαγόρευση της αναδημοσίευσης ορισμένων μόνο στίχων του ποιήματος το οποίο αφήνει υπονοούμενα ότι ο Τούρκος πρόεδρος επιδίδεται σε κτηνοβασία και παρακολουθεί παιδική πορνογραφία.

Ο κωμικός Γιαν Μπέμερμαν απήγγειλε το ποίημα σε τηλεοπτική εκπομπή τον περασμένο Μάρτιο.

Ο εκπρόσωπος τύπου του δικαστήριο απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο της έφεσης και ο δικηγόρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει προς το παρόν σχολιάσει τις εξελίξεις. Ωστόσο, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel δήλωσε ότι ο Ερντογάν επιδιώκει επιπλέον την απαγόρευση και των τελευταίων έξι στίχων του ποιήματος.

Το κύριο συνδικάτο των γερμανικών μέσων ενημέρωσης (DJV) ανακοίνωσε πως προσέφυγε στην υπηρεσία του γερμανικού κοινοβουλίου που είναι αρμόδια για την προστασία των ιδιωτικών δεδομένων και της ελευθερίας του Τύπου κι απαίτησε εξηγήσεις για μια ενέργεια την οποία θεωρεί «σκανδαλώδη και παράνομη». Ένα άλλο συνδικάτο δημοσιογράφων, το DJU, απείλησε με «προσφυγή στη δικαιοσύνη» για να ριχτεί φως σ’ αυτή την υπόθεση.

Εν μέσω της συνόδου κορυφής των ηγετών της G20 που διεξήχθη την Παρασκευή και το Σάββατο στο Αμβούργο, η υπηρεσία Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης ανακάλεσε συνολικά 32 διαπιστεύσεις δημοσιογράφων επικαλούμενη λόγους ασφαλείας, χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες. Σε εννέα δημοσιογράφους απαγορεύθηκε συγκεκριμένα η πρόσβαση στη σύνοδο κορυφής, ενώ οι υπόλοιποι τελικά δεν πήγαν καν στη G20.

Ανάμεσα στους δημοσιογράφους αυτούς, οι περισσότεροι είναι φωτογράφοι που συνεργάζονται με γερμανικά μέσα, ιδιαίτερα με τον ιστότοπο του περιοδικού Spiegel.

Σχετικά άρθρα